ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόστιμα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ σε δικηγόρους για ξέπλυμα - Απορρίφθηκαν τρεις προσφυγές από το Ανώτατο

Πρόστιμα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ σε δικηγόρους για ξέπλυμα - Απορρίφθηκαν τρεις προσφυγές από το Ανώτατο

Πρόστιμα αρκετών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ κλήθηκαν να πληρώσουν την τελευταία τριετία δικηγορικά γραφεία ή και δικηγόροι, μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου να επιβάλει ποινές για παραβίαση της νομοθεσίας, που απαγορεύει τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και συγκεκριμένα το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Παγκύρπιου Δικηγορικού Συλλόγου, Δρ. Χρίστος Κληρίδης, ο οποίος είπε ότι το πιο ψηλό πρόστιμο που επιδικάστηκε μέχρι σήμερα αγγίζει τις 70 χιλιάδες ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Κληρίδη, δεν υπήρχαν περιπτώσεις που δικηγορικά γραφεία παρείχαν βοήθεια σε πελάτες εν γνώση τους ότι επρόκειτο για ξέπλυμα, κάνοντας λόγο για «τυπικές παραβάσεις», ενώ είπε ότι στόχος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου είναι η συμμόρφωση των μελών του.

Κληθείς να σχολιάσει τρεις πρόσφατες απορριπτικές αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου, που αφορούσαν δικηγορικά γραφεία, τα οποία προσέφυγαν στο δικαστήριο, προκειμένου να παραταθεί η χρονική διορία για να υποβάλουν αίτημα για εξασφάλιση άδειας καταχώρησης με κλήση, με απώτερο στόχο την έκδοση ακυρωτικού διατάγματος (certiorari), εγείροντας σειρά επιχειρημάτων, ο Δρ. Κληρίδης είπε ότι για τις συγκεκριμένες υποθέσεις -σύμφωνα με την νομολογία- «δικαιωματικά» οι δικηγόροι ή και τα δικηγορικά γραφεία προσέφυγαν στη δικαιοσύνη τόσο εναντίον της απόφασης για την καταδίκη, όσο και εναντίον της απόφασης για το ύψος της ποινής.

Σημειώνεται ότι οι ποινές που επιβλήθηκαν στα συγκεκριμένα δικηγορικά γραφεία, κατόπιν των ελέγχων της αρμόδιας Επιτροπής του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, είναι ύψους 20 χιλιάδων ευρώ, 19 χιλιάδων ευρώ και 11 χιλιάδων ευρώ, αντίστοιχα.

Είκοσι πέντε υποθέσεις για διαβατήρια, πέραν των 200 υποθέσεων για ξέπλυμα

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ ο Δρ. Κληρίδης ανέφερε ότι οι περιπτώσεις που εξέτασε με επιτόπιους ελέγχους το Τμήμα Εποπτείας και Συμμόρφωσης του Συμβουλίου του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου και αφορούν σε διαβατήρια είναι περίπου 25, για να σημειώσει πως σε ό,τι αφορά γενικότερα το θέμα του ξεπλύματος το Εποπτικό Τμήμα έχει εξετάσει πέραν των 200 υποθέσεων.

Εξήγησε στο ΚΥΠΕ ότι το Συμβούλιο του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου είναι με βάση τη νομοθεσία, η οποία αφορά το ξέπλυμα, η αρμόδια εποπτική αρχή για τα μέλη του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, δηλαδή Δικηγόρους. Στο πλαίσιο αυτό, συνέχισε, το Συμβούλιο του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου εξέτασε αριθμό υποθέσεων, που αφορούν το πρόγραμμα των πολιτογραφήσεων, ώστε να διαπιστώσει κατά πόσο υπήρξε συμμόρφωση με τις οδηγίες του Συλλόγου και τη νομοθεσία.

Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι το Συμβούλιο του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου για τις περιπτώσεις αυτές εξέτασε κατά πόσο το δικηγορικό γραφείο ή ο εμπλεκόμενος δικηγόρος έκανε τις δέουσες έρευνες για να διαπιστώσει την ταυτότητα του προτεινόμενου επενδυτή και κατά πόσον έγιναν οι δέουσες έρευνες, ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο η πηγή εισοδήματος, άρα και η επένδυση στην Κύπρο, ήταν νόμιμη.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κληρίδης ανέφερε ότι σε αριθμό υποθέσεων το Συμβούλιο του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, μετά από έρευνα και σχετική έκθεση του Τμήματος Εποπτείας του, διαπίστωσε ότι υπήρξαν παραβιάσεις των πιο πάνω, για να προσθέσει πως δόθηκε η ευκαιρία να ακουστούν οι απόψεις και θέσεις του εμπλεκόμενου γραφείου και/ή δικηγόρου και μετά από συνεδρίασή του, το Συμβούλιο πήρε αποφάσεις, που σε κάποιες περιπτώσεις ήταν καταδικαστικές.

Ωστόσο, σημείωσε πως ο μεγαλύτερος αριθμός των αποφάσεων «ήταν αθωωτικές».

Σύμφωνα με τον Χρίστο Κληρίδη «στις περιπτώσεις, κατά τις οποίες διαπιστώθηκε παράβαση, επιβλήθηκαν, σύμφωνα με την εξουσία που έχει διά νόμου το Συμβούλιο, πρόστιμα, τα οποία ανέρχονται σε αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ».

Εφτά με δεκαπέντε χιλιάδες η κάθε κατηγορία

Κληθείς να αναφέρει που κυμαίνονται τα πρόστιμα, είπε ότι «κυμαίνονται μεταξύ 7 και 15 χιλ. ευρώ, για την κάθε κατηγορία», συμπληρώνοντας ότι «σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχουν πολλές κατηγορίες, άρα τα συνολικά πρόστιμα είναι μεγαλύτερα».

Σχολιάζοντας τις τρεις πρόσφατες απορριπτικές αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου, ο κ. Κληρίδης είπε ότι για τις συγκεκριμένες υποθέσεις -σύμφωνα με την νομολογία- δικαιωματικά οι δικηγόροι ή και τα δικηγορικά γραφεία προσέφυγαν στη δικαιοσύνη, τόσο εναντίον της απόφασης για την καταδίκη, όσο και εναντίον της απόφασης για το ύψος της ποινής.

«Υπήρξαν και άλλες περιπτώσεις και πάλι απορριπτικές για διάφορους λόγους. Σημασία έχει, όμως, ότι υπάρχει δυνατότητα ελέγχου των αποφάσεων του Συμβουλίου από την δικαιοσύνη, με κατάλληλη διαδικασία όμως. Στις πλείστες των περιπτώσεων απορρίφθηκαν, λόγω της ακαταλληλότητας της διαδικασίας ή και λόγω του ότι δεν τηρήθηκαν τα χρονικά πλαίσια μέσα στα οποία θα μπορούσε να καταχωρηθεί το σχετικό παράπονο», ανέφερε.

Σημείωσε ότι οι αποφάσεις του Συμβουλίου ως επί το πλείστον ήταν ομόφωνες, διευκρινίζοντας ότι σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις υπήρχε διαφωνία κάποιου μέλους.

«Συνεπώς», είπε, «προκύπτει ότι όλο το Συμβούλιο ήταν πεπεισμένο, αφού άκουσε το μαρτυρικό υλικό και την επιχειρηματολογία ότι υπήρξε παράβαση».

Επιπροσθέτως, ο κ. Κληρίδης τόνισε ότι «σε καμιά περίπτωση δεν είχαμε σοβαρές παραβιάσεις, δηλαδή δικηγορικά γραφεία που εν γνώση τους ότι επρόκειτο για ξέπλυμα παρείχανε βοήθεια σε τέτοιους πελάτες».

Όπως σημείωσε «πρόκειται για τυπικές παραβάσεις και η προσπάθεια του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου είναι να βοηθήσουμε όλα τα μέλη μας να μάθουν και να εφαρμόζουν τους κανονισμούς, τους οποίους έχουμε εμείς θεσπίσει και τα προηγούμενα Συμβούλια και αφορούν το ξέπλυμα».

Ανέφερε, περαιτέρω, ότι πρόκειται για περιπτώσεις πως «δεν εφάρμοσαν τους κανονισμούς ή τους εφάρμοσαν πλημμελώς», για να προσθέσει πως «ο στόχος δεν είναι η τιμωρία αλλά η συμμόρφωση».

Καταληκτικά, ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου είπε ότι έχει αποδειχτεί στην πράξη ότι το ΔΣ του Συλλόγου «είναι το μόνο επαγγελματικό σώμα, που λειτούργησε υπεύθυνα», για να σημειώσει ότι «οι σκέψεις για να αφαιρεθεί η εποπτεία από το Συμβούλιο έχει ξεπεραστεί», επειδή λειτουργούν σωστά και επαγγελματικά.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Έσπασαν παράθυρα και έβαλαν φωτιά σε αίθουσα - Νέοι βανδαλισμοί σε Γυμνάσιο στη Λευκωσία

• Netflix: Το top5 των ταινιών και σειρών που προτιμούν οι Κύπριοι τον Νοέμβριο – Βαθμολογίες και trailer

• Αναβλητικότητα: Τι σημαίνει και με ποιους τρόπους μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε

• Πόλεμος στην Ουκρανία: Το πιθανό τέλος που βλέπει ο Ζελένσκι το 2025 και η ισορροπία τρόμου των νέων πυραύλων

• Αρχίζει να «ντύνεται» στα λευκά το Τρόοδος – Έπεσαν οι πρώτες νιφάδες –Δείτε βίντεο

• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας

• Ο Έλον Μασκ ψηφίζει Φειδία... για πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης!



Αναστασιάδης-Χριστοδουλίδης: Από την «πατρική» στοργή, στον... «πατρικό» θυμό

Αναστασιάδης-Χριστοδουλίδης: Από την «πατρική» στοργή, στον... «πατρικό» θυμό

Όταν στις 28 Φεβρουαρίου του 2023 ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέβαινε τον λόφο του προεδρικού με τη σύζυγο και τα παιδιά του, για την τελετή παράδοσης – παραλαβής της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον Νίκο Αναστασιάδη, το κλίμα ήταν άκρως οικογενειακό, με τον Νίκο Αναστασιάδη να βλέπει τον <διάδοχό> του με ύφος περήφανου πατέρα. Ο Νίκος Αναστασιάδης μάλιστα, αποκαλούσε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, <Νίκο μου>.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top