Αρχές Οκτωβρίου αναμένεται να αρχίσουν οι ουσιαστικές συζητήσεις για αναθεώρηση του Εθνικού Κατώτατου Μισθού, με τα εμπλεκόμενα μέρη να καλούνται να λάβουν τελικές αποφάσεις πριν το τέλος του χρόνου, αφού το νέο Διάταγμα θα πρέπει να εκδοθεί και να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2024.
Σύμφωνα με πηγή του Υπουργείου Εργασίας που μίλησε στο ThemaOnline, με βάση και το διάταγμα που βρίσκεται ήδη σε ισχύ, υπάρχει καθορισμένο χρονοδιάγραμμα για λήψη τελικών αποφάσεων αναφορικά με την αναθεώρηση του Εθνικού Κατώτατου Μισθού στην Κύπρου.
«Η όποια διεργασία για κατάληξη στο ύψος του νέου κατώτατου μισθού, εάν κι εφόσον κριθεί απαραίτητο, θα ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου», πρόσθεσε σημειώνοντας ότι αρχές Οκτωβρίου αναμένεται να συνέλθει η αρμόδια Επιτροπή που έχει συσταθεί, βάσει του Διατάγματος, ενώ το θέμα αναμένεται να συζητηθεί και στο Συμβουλευτικό Σώμα, σε συνεδρία που θα καθοριστεί το επόμενο διάστημα.
Την ίδια ώρα, υπογράμμισε ότι θα γίνουν όλες οι απαραίτητες διαβουλεύσεις, εντός συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων, και θα επιδιωχθεί κάποιου είδους συναίνεση, ούτως ώστε το αποτέλεσμα αυτών των διαβουλεύσεων να ικανοποιεί όλους και ο Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Παναγιώτου, να προχωρήσει με την έκδοση του αναθεωρημένου διατάγματος.
Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, πηγή του Υπουργείου Εργασίας ξεκαθάρισε ότι σε καμία περίπτωση δεν συνδέεται ο Εθνικός Κατώτατος Μισθός με τα όσα αποφασίστηκαν για αναθεώρηση του κατώτατου μισθού στον ξενοδοχειακό τομέα.
«Εκείνο το οποίο είναι σαφές είναι ότι γενικότερα το κόστος ζωής αυξάνεται. Ταυτόχρονα η όποια διαφοροποίηση των κατώτατων μισθών προς τα πάνω, πρέπει να λαμβάνει υπόψη και τις δυνατότητες της οικονομίας, ούτως ώστε να μην λειτουργήσει εις βάρος της ανταγωνιστικότητας. Συνεπώς, χρειάζεται, όπως συμβαίνει με όλα τα πράγματα, η κατάλληλη ισορροπία», τόνισε.
Σε σχέση με την εφαρμογή του Κατώτατου Μισθού και εάν έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα μη συμμόρφωσης με το ισχύον Διάταγμα, η ίδια πηγή αφού ανέφερε ότι, υπάρχει διαδικασία μέσα από την οποία εντοπίζονται οι παραβιάσεις, καθώς και σχετικές ποινές, υπέδειξε πως εντοπίστηκαν μεν ορισμένες περιπτώσεις μη συμμόρφωσης με τις διατάξεις του Διατάγματος, αλλά σε γενικές γραμμές οι πρόνοιες του εφαρμόζονται ομαλά.
Ο ρόλος της Επιτροπής και οι παράμετροι που θα ληφθούν υπόψη
Σημειώνεται πως, με βάση το Διάταγμα που βρίσκεται σε ισχύ, η Επιτροπή για την αναθεώρηση του Εθνικού Κατώτατου Μισθού που έχει συσταθεί, θα συντάξει εισηγητική έκθεση η οποία θα υποβληθεί στον Υπουργό Εργασίας, τουλάχιστον, δύο μήνες πριν την αναθεώρηση -δηλαδή το αργότερο μέχρι την 1η Νοεμβρίου-, λαμβάνοντας υπόψη τις ακόλουθες παραμέτρους:
• Την αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού λαμβάνοντας υπόψη και τη διαφοροποίηση στο κόστος διαβίωσης,
• Τις τάσεις στα επίπεδα απασχόλησης και ποσοστά ανεργίας,
• την αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού λαμβάνοντας υπόψη και τη διαφοροποίηση στο κόστος διαβίωσης,
• Τις τάσεις στα επίπεδα απασχόλησης και ποσοστά ανεργίας,
• Τη διαφοροποίηση στην οικονομική ανάπτυξη και στα επίπεδα παραγωγικότητας,
• Τη διαφοροποίηση και τις τάσεις στα επίπεδα απολαβών και την κατανομή τους,
• Τις επιπτώσεις που οποιαδήποτε μεταβολή του κατώτατου μισθού θα έχει στα επίπεδα απασχόλησης, τους δείκτες σχετικής και απόλυτης φτώχειας, το κόστος διαβίωσης και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.
Μετά την υποβολή της εισηγητικής έκθεσης, ο Υπουργός Εργασίας, αφού λάβει υπόψη τις απόψεις των μελών του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος επί της έκθεσης, θα υποβάλλει συγκεκριμένη αιτιολογημένη εισήγηση για την αναπροσαρμογή του ύψους του κατώτατου μισθού στο Υπουργικό Συμβούλιο, περιλαμβανομένης και εισήγησης για μηδενική αναπροσαρμογή.
Τονίζεται ότι, ο Υπουργός Εργασίας δύναται, κατά την κρίση του, να ζητήσει και να λάβει υπόψη και απόψεις και από οποιουσδήποτε άλλους φορείς ή και πρόσωπα ή και αρχές πριν την υποβολή της εισήγησής του στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Τί ισχύει σήμερα με τον Εθνικό Κατώτατο Μισθό
Υπενθυμίζεται πως, την 1η Ιανουαρίου 2023 τέθηκε σε εφαρμογή το Διάταγμα του τέως Υπουργού Εργασίας, Κυριάκου Κούσιου, για τον Εθνικό Κατώτατο Μισθό, βάσει του οποίου ο κατώτατος μηνιαίος μισθός που καταβάλλεται σε οποιοδήποτε εργοδοτούμενο στη Δημοκρατία ανέρχεται σε 940 ευρώ για πλήρη απασχόληση.
Για όσους είτε πριν την 1η Ιανουαρίου 2023 είτε μετά την 1η Ιανουαρίου 2023 δεν είχαν συμπληρώσει 6 μήνες συνεχούς απασχόλησης στον ίδιο εργοδότη, ο κατώτατος μισθός καθορίστηκε στα 885 ευρώ για πλήρη απασχόληση, μέχρι τη συμπλήρωση έξι (6) μηνών συνεχούς απασχόλησης.
Στις περιπτώσεις εργοδοτουμένων με μερική απασχόληση, εκτός της περίπτωσης των φρουρών ασφαλείας και των καθαριστών όπου υπάρχει μισθός με την ώρα, για τα υπόλοιπα επαγγέλματα που καλύπτονται από το «περί Κατώτατων Μισθών Διάταγμα», το ωρομίσθιο υπολογίζεται κατ’ αναλογία του συνήθους εβδομαδιαίου ωραρίου των εργαζομένων στην επιχείρηση, εκεί όπου υπάρχει, με πλήρη απασχόληση ή στο γενικό ωράριο του κλάδου.
Για πωλητές/πωλήτριες, ο κατώτατος μισθός αντιστοιχεί σε 38 ώρες εβδομαδιαίου χρόνου απασχόλησης (σχετικό είναι το άρθρο 11 του «περί της Ρύθμισης της Λειτουργίας των Καταστημάτων και των Όρων Απασχόλησης των Υπαλλήλων τους Νόμου»). Για παράδειγμα, ένας πωλητής ο οποίος εργάζεται 19 ώρες την εβδομάδα θα λαμβάνει μισθό τουλάχιστον ίσο με το μισό (50%) του ισχύοντος κατώτατου μισθού, δεδομένου ότι σύμφωνα με το σχετικό Νόμο, οι κανονικές εβδομαδιαίες ώρες απασχόλησης των υπαλλήλων καταστημάτων είναι 38.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις