Την θέση ότι η προσφυγή στην Χάγη είναι ακόμα μακριά, εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ενόψει της προσεχούς συνάντησής του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την Τετάρτη στη Νέα Υόρκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η προσφυγή στη Χάγη είναι αρκετά μακριά.
«Η Χάγη είναι πολύ μακριά ακόμα. Τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με εθνική κυριαρχία και ακεραιότητα της χώρας δεν θα μπουν ποτέ στο τραπέζι από εμένα. Είναι εκτός συζήτησης» τόνισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός και προσέθεσε ότι δεν θα πρέπει να περιμένουμε ότι ζητήματα πολλών δεκαετιών θα λυθούν από τη μία στιγμή στην άλλη.
Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι έχουν αποκατασταθεί οι δίαυλοι επικοινωνίας των δύο χωρών σε όλα τα επίπεδα και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δεν άλλαξε ποτέ τη στρατηγική της. «Αυτή ήταν η βούλησή μου από το 2019. Να μπορούμε να συνομιλούμε για επίλυση με βάση τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Και όταν διαφωνούμε να μην φτάνουμε σε εντάσεις».
Σε ό,τι αφορά τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «η παραγωγική ανασυγκρότηση περνά μέσα από την ορθολογική διαχείριση των υδάτων της Θεσσαλίας».
Το ζήτημα αυτό είναι πολύ παλιό, ανέφερε, προσθέτοντας ότι «είμαι αποφασισμένος το ζήτημα αυτό να το λύσω δραστικά».
«Προχωρούμε στην δημιουργία Οργανισμού, που θα λειτουργεί φανταστείτε όπως το Αττικό Μετρό, και θα έχει βοήθεια από το εξωτερικό. Έχω ζητήσει βοήθεια από χώρα που έχει εμπειρία στην διαχείριση των υδάτων. Δεν αφορά μόνο τα φράγματα που θα φτιάξουμε αλλά και τις καλλιέργειες, Θα την κάνουμε την συζήτηση σε διαβούλευση με την τοπική κοινωνία. Το ζήτημα θα αναδειχθεί σε εθνικό επίπεδο. Θα βάλουμε κάτω όλα τα δεδομένα και μελέτες και θα έχουμε μια διαφορετική προσέγγιση», είπε.
Παράλληλα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι έχουν γίνει αρκετές σημαντικές αλλαγές στο επίπεδο της πολιτική προστασία, τονίζοντας ότι και σε ό,τι αφορά τα αντιπλημμυρικά έργα έχουν προχωρήσει σημαντικά αλλά μένει να αποδειχθεί πόσο αποτελεσματικά ήταν.
«Η κλιματική κρίση είναι ήδη εδώ. Χτυπά την πατρίδα μας και όλη την Μεσόγειο τώρα έχουμε να αντιμετωπίσουμε και την προοπτική καταστροφικών πλημμυρών. Δεν θέλω να πω πού παραλάβαμε την Πολιτική Προστασία και πού βρισκόμαστε σήμερα. Αυτό το πρόβλημα αφορά όλη την κοινωνία και απαιτεί συστράτευση σε όλες τις εκφάνσεις του» συνέχισε ο Πρωθυπουργός.
Συμπλήρωσε ότι «έχουν γίνει αρκετά αντιπλημμυρικά έργα μετά τον Ιανό, το πόσο αποτελεσματικά ήταν θα μας το υποδείξουν οι ειδικοί, γίνεται και μια δικαστική έρευνα και νομίζω ότι καλώς γίνεται». Ανακοίνωσε, τέλος την ένταξη της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας και του Εθνικού Αστεροσκοπείου στην Πολιτική Προστασία ώστε να συγκεντρωθούν σε ένα σημείο όλα τα μετεωρολογικά δεδομένα.
Σε ερώτηση για ενδεχόμενο ανασχηματισμού ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι δεν έχει πρόθεση να προχωρήσει σε ανασχηματισμό το αμέσως επόμενο διάστημα. «Κάνω πάντα σκληρή αυτοκριτική, ποτέ δεν είπα ότι δεν έγιναν λάθη στη διαχείριση του φετινού καλοκαιριού, δεν είναι τώρα η ώρα να μιλήσουμε γι' αυτά. Δεν έχω καμία πρόθεση να κάνω ανασχηματισμό» ξεκαθάρισε.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις