Αυξήθηκαν αντί να μειωθούν οι τιμές των προϊόντων με μηδενικό ΦΠΑ – Ποιος ο λόγος – Δείτε στοιχεία

Αυξήθηκαν αντί να μειωθούν οι τιμές των προϊόντων με μηδενικό ΦΠΑ – Ποιος ο λόγος – Δείτε στοιχεία

Αυξήσεις αντί μειώσεις είδαν τα προϊόντα στα οποία επιβλήθηκε ο μηδενικό συντελεστής ΦΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου, που αναλύουν την πορεία της εξέλιξης των λιανικών τιμών με την επιβολή μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ σε αριθμό βασικών αγαθών, το 83% των προϊόντων στα οποία επιβλήθηκε ο μηδενικός συντελεστής ΦΠΑ είδαν αυξήσεις.

Ειδικότερα τα κύρια συμπεράσματα που εξάγονται, με βάση σύγκρισης τις τιμές του Ιουλίου 2023, είναι:

1/ Τον Ιούλιο 2023, για το 21% των προϊόντων στα οποία επιβλήθηκε μηδενικός συντελεστής ΦΠΑ, οι τιμές ήταν ψηλότερες από τις τιμές του Απριλίου πριν να επιβληθεί ο μηδενικός συντελεστής ΦΠΑ.

2/ Τον Ιούλιο 2023, για το 27% των προϊόντων στα οποία επιβλήθηκε μηδενικός συντελεστής ΦΠΑ, οι τιμές ήταν ψηλότερες από τις τιμές του Μαΐου μετά την επιβολή του μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ.

3/ Τον Ιούλιο 2023, για το 83% των προϊόντων στα οποία επιβλήθηκε μηδενικός συντελεστής ΦΠΑ, οι τιμές ήταν ψηλότερες από τις αναμενόμενες τιμές του Μαΐου, μετά τον μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ από τις τιμές του Απριλίου 2023.

Άρα, με βάση τα στοιχεία του Συνδέσμου καταναλωτών, το γενικό συμπέρασμα είναι ότι, τρεις μήνες μετά την επιβολή του μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ, οι τιμές του 83% των προϊόντων ήταν ψηλότερες από τις αναμενόμενες από τους καταναλωτές λιανικές τιμές με την επιβολή του μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ.

Δείτε αναλυτικά τα στοιχεία στους παρακάτω πίνακες:

Ποιος ο λόγος

Μιλώντας στο ThemaOnline, ο Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, Μάριος Δρουσιώτης ανέφερε η άνοδος στις τιμές των προϊόντων με μηδενικό ΦΠΑ οφείλεται στα αυξήσεις που επιβλήθηκαν από τους προμηθευτές.

«Οφείλεται στις αυξήσεις οι επέβαλαν οι προμηθευτές, οι εισαγωγείς και πιθανόν κάποια σημεία πωλήσεις. Κατά τουλάχιστο 90% οφείλεται στις αυξήσεις των προμηθευτών και εισαγωγέων», εξήγησε.

Τα προϊόντα με μηδενικό ΦΠΑ

Να υπενθυμίσουμε ότι, από τις 5 Μαΐου είχε τεθεί σε ισχύ ο μηδενικός συντελεστής ΦΠΑ σε μια σειρά από βασικά αγαθά.

Συγκεκριμένα για τα εξής αγαθά:

-Ψωμί: όλα τα είδη ψωμιού φρέσκο ή κατεψυγμένο με ή χωρίς προζύμι (π.χ. λευκό, μαύρο, ολικής αλέσεως, πολύσπορο, χωριάτικο, σικάλεως, καλαμποκόψωμο, μπαγκέτα, τσιαπάτα, ψωμί σε φέττες, φραντζολάκια, πίττες). Δεν συμπεριλαμβάνονται τα αρτοσκευάσματα, τα αποξηραμένα και οποιοδήποτε ψωμί με πρόσθετα υλικά όπως π.χ. σταφίδες, ξηροί καρποί, αρωματικά.

- Γάλα: φρέσκο γάλα (π.χ. αγελαδινό, κατσικίσιο, προβάτου), ζαχαρούχο, συμπυκνωμένο, μακράς διάρκειας, γάλα με γεύση (π.χ. σοκολάτα, μπανάνα), φυτικό γάλα (π.χ. αμυγδάλου, σόγιας, ρυζιού).

- Αυγά

- Παιδικές τροφές: σε σκόνη, ξηρή ή και υγρή μορφή οι οποίες προορίζονται για
κατανάλωση από παιδιά. Δεν συμπεριλαμβάνονται τα σνακ (π.χ. τσιπς, ξηροί καρποί, ζαχαρωτά, σοκολάτες, παγωτά).

- Παιδικές πάνες

- Προϊόντα για τη γυναικεία υγιεινή προστασία (ταμπόν, σερβιέτες υγιεινής και σερβιέτες ακράτειας)

- Πάνες ενηλίκων

Παράλληλα, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την Τετάρτη (13/9) να δοθεί παράταση για το μέτρο του μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα, το οποίο ήταν προσωρινό και θα ίσχυε μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.

Συγκεκριμένα δόθηκε παράταση έξη μηνών ενώ στον κατάλογο των προϊόντων με μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ προστέθηκαν ακόμα δύο προϊόντα καθημερινής χρήσης – ο καφές και η ζάχαρη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Πύρινη κόλαση η ορεινή Λεμεσός: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες - Ένας νεκρός και ανυπολόγιστη καταστροφή

Πύρινη κόλαση η ορεινή Λεμεσός: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες - Ένας νεκρός και ανυπολόγιστη καταστροφή

Σε τραγωδία τεραστίων διαστάσεων εξελίχθηκε, με ανυπολόγιστη μέχρι στιγμής καταστροφή, ο πύρινος εφιάλτης που μαίνεται στην ορεινή Λεμεσό, αφήνοντας πίσω της μέχρι στιγμής ένα νεκρό. Ο νεκρός είχε εντοπιστεί σε όχημα στον δρόμο Λάνιας-Άλασσας, στην περιοχή όπου μαίνεται η τεραστίων διαστάσεων πυρκαγιά που κατακαίει περισσότερα από δεκατρία χωριά της ορεινής Λεμεσού. Νωρίτερα το βράδυ της Τετάρτης, έσπευσαν στο Κέντρο Συντονισμού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης ο οποίος συνοδεύεται από τον Αρχηγό της Αστυνομίας Θεμιστό Αρναούτη και τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Κωνσταντίνο Λετυμπιώτη. Στον χώρο βρίσκονται επίσης εδώ και ώρα ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Μάριος Χαρτσιώτης, και η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Μαρία Παναγιώτου. 

BEST OF TOTHEMAONLINE