ΔΙΕΘΝΗ

Ηνωμένα Έθνη: «Εάν είχαν σταλεί μηνύματα εκκένωσης στη Λιβύη, δεν θα θρηνούσαμε τόσους νεκρούς»

Ηνωμένα Έθνη: «Εάν είχαν σταλεί μηνύματα εκκένωσης στη Λιβύη, δεν θα θρηνούσαμε τόσους νεκρούς»

Κάτω από το νερό παραμένει βυθισμένο μεγάλο κομμάτι της Λιβύης με τον αριθμό των νεκρών να αυξάνεται συνεχώς και τα Ηνωμένα Έθνη να στέλνουν το μήνυμα πως θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί τόσοι θάνατοι από τις πλημμύρες εάν οι Αρχές είχαν προχωρήσει έγκαιρα σε επιχειρήσεις εκκένωσης.

Επισήμως οι νεκροί υπολογίζονται σε πάνω από 5.000, ενώ τουλάχιστον άλλοι 10.000 αγνοούνται. Οι εκτιμήσεις, όμως, μιλούν για πολύ μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων από αυτόν που έχει καταγραφεί.

Εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών, ο Φινλανδός μετεωρολόγος και Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, Πέτερι Τάλας. είπε στους δημοσιογράφους ότι το λιβυκό κράτος θα μπορούσε να είχε εκδώσει έκτατες προειδοποιήσεις.

«Εάν είχαν γίνει έγκαιρα απομακρύνσεις πολιτών, δεν θα θρηνούσαμε τόσα θύματα» δήλωσε στο AFP.

Ωστόσο, το γεγονός ότι η Λιβύη βρίσκεται σε βαθιά πολιτική και κοινωνική κρίση, δεδομένου ότι κυβερνάται από δύο αντιμαχόμενες κυβερνήσεις, δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο τον συντονισμό σε τέτοιες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Σημειώνεται ότι η κάθε κυβέρνηση πρότεινε διαφορερικά μέτρα για την αντιμετώπιση των πλημμυρών που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel και έπληξαν τη βορειοαφρικανική χώρα.

Την ίδια στιγμή, παγκόσμιο σοκ προκαλεί το γεγονός ότι στην πόλη Ντέρνη που θυμίζει απέραντο νεκροταφείο οι νεκροί μπορεί να φτάσουν τους 20.000 όπως λέει και ο δήμαρχος της πόλης.

Οι εκτοπισμένοι ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες, σύμφωνα με το BBC, που μεταδίδει ότι οι δύο αντίπαλες κυβερνήσης της χώρας βρίσκονται πλέον σε συνεννόηση για την αντιμετώπισης της πρωτοφανούς τραγωδίας. «Και οι δυο κυβερνήσεις απηύθυναν έκκληση στη διεθνή κοινότητα για βοήθεια» είπε στο βρετανικό δίκτυο ο Ταουχίντ Πάσα από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης. «Η κυβέρνηση της Εθνικής Ενότητας [δυτική κυβέρνηση] προσέφερε την υποστήριξή της και συντονίζει τις ενέργειές της με την κυβέρνηση στα ανατολικά. Η πρόκληση είναι τώρα πώς θα ανταποκριθεί η διεθνής κοινότητα στις ανάγκες και τα αιτήματα των κυβερνήσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο κ. Πάσα τόνισε πάντως ότι η χώρα χρειάζεται περισσότερη βοήθεια άμεσα, αφού οι συνθήκες είναι πιεστικές.

Τόσο οι τοπικές Αρχές όσο και οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης στην ανατολική Λιβύη απηύθυναν εχθές έκκληση στη διεθνή κοινότητα για βοήθεια, προειδοποιώντας ότι η χώρα δεν έχει τις απαιτούμενες υποδομές για να αντιμετωπίσει μια καταστροφή αυτής της κλίμακας. Ο δήμαρχος της Ντέρνα είπε ότι στην περιοχή έχουν φτάσει ομάδες διασωστών από την Αίγυπτο, την Τυνησία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Τουρκία και το Κατάρ. «Στην πραγματικότητα, χρειαζόμαστε ομάδες ειδικευμένες στην ανάσυρση πτωμάτων. Φοβάμαι ότι θα πέσει επιδημία στην πόλη, λόγω του μεγάλου αριθμού των νεκρών κάτω από τα χαλάσματα και στο νερό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Χρειαζόμαστε σάκους για τα σώματα», είπε ο Λούτφι αλ Μισράτι, ο επικεφαλής των διασωστών, μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι Al Jazeera. Η καταστροφή στην Ντέρνα είναι εμφανής από ψηλά: το κάποτε πυκνοκατοικημένο κέντρο της πόλης, χτισμένο κατά μήκος ενός ξεροπόταμου, σήμερα έχει μετατραπεί σε μια πλατιά, επίπεδη έκταση γης με λασπόνερα. Τα κτίρια δεν υπάρχουν πια, παρασύρθηκαν από το νερό. Πολυώροφα κτίρια κατέρρευσαν και ολόκληρες οικογένειες, που κοιμούνταν μέσα, δεν πρόλαβαν να φύγουν.

Καμία υπηρεσία δεν έχει ανακοινώσει κάποιον οριστικό απολογισμό, όμως όλοι συμφωνούν ότι οι νεκροί είναι χιλιάδες.
Ο Χίσεμ Άμπου Σκιούατ, υπουργός Πολιτικής Αεροπορίας στην κυβέρνηση της ανατολικής Λιβύης, είπε στο Reuters ότι έχουν καταμετρηθεί περισσότερα από 5.300 πτώματα και ο αριθμός αυτός μπορεί να διπλασιαστεί. «Η θάλασσα ξεφράζει συνεχώς πτώματα» είπε.

Ο Τάρεκ Χαράζ, ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης αυτής είπε ότι έχουν ανασυρθεί 3.200 νεκροί και 1.100 από αυτούς δεν έχουν ταυτοποιηθεί.

Καταυλισμοί στα δυτικά σύνορα της Αιγύπτου

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι διέταξε εχθές να στηθούν καταυλισμοί στα δυτικά σύνορα της χώρας, ώστε να φιλοξενηθούν εκεί επιζώντες από τις καταστροφικές πλημμύρες στη γειτονική Λιβύη. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Αλ Αχράμ», ο Σίσι ζήτησε να οργανωθούν καταυλισμοί στα παράλια, στα σύνορα με τη Λιβύη, «για τους Λίβυους αδελφούς μας που έχασαν τα σπίτια τους».

Μεταξύ των θυμάτων στην Ντέρνα είναι και τουλάχιστον 145 Αιγύπτιοι, οι σοροί των οποίων επαναπατρίστηκαν την Τρίτη. Ο Σίσι εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειές τους και ζήτησε να παρασχεθεί «έκτακτη βοήθεια» στους συγγενείς των θυμάτων.

Η οργάνωση καταυλισμών στην Αίγυπτο είναι κάτι άνευ προηγουμένου. Το Κάιρο είχε αρνηθεί πολλές φορές να στήσει τέτοιες δομές φιλοξενίας στο πλαίσιο της προσφυγικής κρίσης.

Πηγή: protothema.gr

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Τραγωδία στην Ελλάδα: Ποδοσφαιριστής σε τοπική ομάδα ο 27χρονος που ανασύρθηκε νεκρός -Δείτε βίντεο

• Θλίψη στη Λευκωσία: Πέθανε η Παρασκευή Στυλιανού - Η παράκληση της οικογένειας - Δείτε φωτογραφία της

• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο

• Πόσο επιβαρύνουν τον λογαριασμό ρεύματος τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια; Δείτε πώς να το υπολογίσετε

• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers



Λετυμπιώτης: «Εξέλιξη στρατηγικής σημασίας η συμφωνία ΚΔ-Hermes Airports»

Λετυμπιώτης: «Εξέλιξη στρατηγικής σημασίας η συμφωνία ΚΔ-Hermes Airports»

Ως μία εξέλιξη στρατηγικής σημασίας, που διασφαλίζει τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ ταυτόχρονα θέτει τις βάσεις για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των αεροδρομίων της χώρας, χαρακτηρίζει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Hermes Airports, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top