Με το πιο καταστροφικό πλημμυρικό φαινόμενο που έχει καταγραφεί βρίσκεται αντιμέτωπη η Ελλάδα.
Η Λάρισα παραμένει βουτηγμένη στα λασπόνερα, ενώ ο Βόλος είναι για έβδομη μέρα χωρίς νερό. Υψηλός παραμένει την ίδια ώρα, ο κίνδυνος για την δημόσια υγεία, καθώς ελλοχεύουν μολυσματικές ασθένειες. Έκκληση στους κατοίκους να χρησιμοποιούν ως πόσιμο μόνο το εμφιαλωμένο νερό απευθύνει το Υπουργείο Υγείας.
«Υπάρχουν δύο βασικές πηγές που μπορεί να οδηγήσουν σε εμφάνιση λοιμωδών νοσημάτων στην περιοχή» σημείωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη μιλώντας στην ΕΡΤ και υπογράμμισε πως η μία είναι η χρήση ακατάλληλου νερού και η άλλη η οποιαδήποτε επαφή με νεκρά ζώα.
«Η μία είναι η χρήση ακατάλληλου νερού, το οποίο είναι τα στάσιμα νερά, οι λάσπες, όλο αυτό το κομμάτι δηλαδή του νερού που προέρχεται από την πλημμύρα. Είναι σημαντικό να καταλάβουν οι πολίτες ότι αυτό το νερό είναι δυνητικά μολυσμένο, γιατί εκτός από τα φερτά υλικά, έχει μέσα νεκρά τρωκτικά, ζώα που έχουν παρασυρθεί κλπ. Άρα δεν θα πρέπει οι πολίτες, ακόμα και αν το νερό αυτό το παίρνουν από τη θάλασσα, επειδή και στη θάλασσα έχουν ξεβραστεί νεκρά ζώα, φερτά υλικά, δεν θα πρέπει ούτε αυτό το νερό να το χρησιμοποιούν για να πλύνουν, ας πούμε κομμάτια στο σπίτι τους για να κάνουν εργασίες αποκατάστασης». Ενώ συμπλήρωσε η κα Αγαπηδάκη σχετικά πως «έχουμε εγκαταστήσει το συντονιστικό της Δημόσιας Υγείας στο Εργαστήριο Υγιεινής Επιδημιολογίας. Είναι επικεφαλής ο κύριος Χατζηχριστοδούλου και εκεί θα κάνουμε όλους τους ελέγχους και για το νερό και την τοπολογική επιτήρηση και την επιδημιολογική επιτήρηση και τα νοσήματα. Άρα σε κάθε περιοχή υπάρχει ένα επιχειρησιακό σχέδιο σε εξέλιξη όπου γίνονται δειγματοληψίες νερού, υπάρχουν τα αποτελέσματα και μετά δίνεται το νερό σε κυκλοφορία από τις τοπικές αρχές».
Επιπλέον αναφέρθηκε και στις περιοχές που έχει επανέλθει η υδροδότηση σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «στον Βόλο έχει ανακοινώσει και η τοπική αυτοδιοίκηση εκεί ότι το νερό δεν είναι για να το πιούν οι άνθρωποι, ούτε να πλύνουν το πρόσωπό τους. Το νερό αυτό είναι κατάλληλο για να κάνουν εργασίες. Μπορούν να πλύνουν ας πούμε κομμάτια στο σπίτι τους, να τα χρησιμοποιήσουν για τέτοιες εργασίες και τα λοιπά. Για να κάνουν μπάνιο οι άνθρωποι θα πρέπει να το βράζουν στους 100 βαθμούς τρία λεπτά, να το αφήσουν να κρυώσει και μετά», ενώ αναφερόμενη στη Λάρισα σημείωσε πως «είχε δοθεί στην κυκλοφορία το νερό, γιατί όπως ξέρετε το κέντρο της Λάρισας δεν επλήγη από τις πλημμύρες και έχουν γίνει οι απαραίτητοι έλεγχοι και κάθε μέρα, ανάλογα με την αποκατάσταση του δικτύου υδροδότησης στις διάφορες περιοχές και τα εργαστηριακά αποτελέσματα, θα δίνεται η πρόσβαση στους πολίτες στην υδροδότηση».
«Αντιλαμβάνεστε ότι το δίκτυο σε κάποιες περιοχές έχει υποστεί πολύ μεγάλες βλάβες. Δεν είναι εύκολο να αποκατασταθούν άμεσα. Άρα αυτό που συστήνουμε σε πρώτη φάση είναι εμφιαλωμένο νερό και μάλιστα οι πολίτες θα πρέπει να το καταναλώνουν. Αφού βεβαιωθούν ότι τα μπουκάλια δεν έχουν έρθει σε επαφή με λάσπες, δεν έχουν τσακιστεί τα καπάκια. Έχει μεγάλη σημασία δηλαδή το νερό που πίνουμε να είναι ασφαλές. Να πω ότι κάνουμε και εμείς διανομή. Έχουμε μοιράσει τόνους νερού εμφιαλωμένο και συνεχίζουμε κάθε μέρα ακριβώς για να εφοδιάσουμε τους πολίτες και να έχουν διαθεσιμότητα για να μπορέσουν να προστατεύσουν τον εαυτό τους» συμπλήρωσε.
Αναφορικά με τη δεύτερη περίπτωση έκθεσης κινδύνου των κατοίκων σημείωσε πως «η δεύτερη πηγή που θέλω να επισημάνω είναι τα νεκρά ζώα. Επειδή κατάγομαι και εγώ από αγροτικό χωριό και έχουμε μια εξοικείωση με όλα αυτά. Δεν μας προβλημάτισε το να ψοφήσει μια κότα…εδώ δεν είναι τέτοια συνθήκη, θα πρέπει όλοι μας να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Η επαφή με νεκρά ζώα ελλοχεύει κινδύνους. Δεν θα πρέπει ούτε τα κατοικίδια να αφήνουν οι άνθρωποι να τσαλαβουτούν στις λάσπες από την πλημμύρα ή να έρχονται σε επαφή με νεκρά ζώα».
Ενώ σχετικά με τις ενέργειες των αρχών υπογράμμισε πως «έχουμε ήδη ξεκινήσει σε συνεργασία με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας και βέβαια το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης όλες τις απαραίτητες ενέργειες. Έχει ξεκινήσει συλλογή, καύση και υγειονομική ταφή των ζώων. Ενισχύουμε περαιτέρω τις δυνάμεις της Περιφέρειας για να μπορέσει αυτό να γίνει πάρα πολύ γρήγορα, ανάλογα με την πρόσβαση που υπάρχει στο οδικό δίκτυο, να ξέρετε προγραμματίζεται και η συλλογή των νεκρών ζώων».
Για την αποζημίωση για τα νεκρά ζώα
Το διευκρίνισε ο αρμόδιος Υπουργός, ο κύριος Αυγενάκη, το έχουν βγάλει ανακοίνωση από το Αγροτικής Ανάπτυξης από την πρώτη μέρα το λέω και εγώ ξανά δεν υπάρχει ζήτημα να μην δοθούν αποζημιώσεις γιατί θα απομακρυνθούν τα νεκρά ζώα. Οι αποζημιώσεις θα δοθούν. Θα πρέπει οι πολίτες να ειδοποιούν τις αρχές να παίρνουν τα νεκρά ζώα, να τα πηγαίνουμε για καύση και υγειονομική ταφή. Δεν υπάρχει ζήτημα να μην αποζημιωθούν επειδή θα συλλέγουν τα ζώα και θα πάνε προς κατάλληλη διαχείριση προκειμένου να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία. Έχει πληροφορίες ο ΕΛΓΑ από άλλες πηγές και όλες οι αποζημιώσεις θα δοθούν κανονικά.
Για τον κίνδυνο ελονοσίας
Κίνδυνο ελονοσίας αυτή τη στιγμή στην περιοχή δεν έχει, σε σχέση με τα κουνούπια, παρότι δίνει κρούσματα του Δυτικού Νείλου, η πλημμύρα κατέστρεψε και τα αυγά των κουνουπιών. Έχουμε ομάδες εντομολόγων, κάνουμε εντομολογική επιτήρηση γιατί οι υπηρεσίες δημόσιας υγείας του υπουργείου Υγείας το κάνουν αυτό όλο το χρόνο Αυτό που μπορώ να σας πω για τα κουνούπια τώρα με σιγουριά είναι ότι έχουμε καταστραφεί και τα αυγά τους. Αυτή την εβδομάδα δεν θα έχουμε πρόβλημα με τα κουνούπια. Παρατηρούμε όμως την κατάσταση. Έχουμε βάλει κατάλληλες δειγματοληπτικές παγίδες ούτως ώστε εάν εμφανιστούν και προνύμφες να κάνουμε την κατάλληλη διαχείριση για την αντιμετώπιση τους για να μην έχει περιοχή θέμα με τα κουνούπια Το λέω γιατί το κουνούπι είναι ξενιστής μπορεί να προκαλέσει τέτοιου τύπου προβλήματα υγείας και μεταδιδόμενα.
Για κρούσματα γαστρεντερίτιδας
Πολύ βασικός είναι και ο κίνδυνος της γαστρεντερίτιδας. Δηλαδή εάν κάποιος πιει μη πόσιμο νερό ή έρθει σε επαφή με τα λασπόνερα και δεν προσέξει τη διαχείρισή τους μπορεί να εμφανίσει γαστρεντερίτιδα, μπορεί να εμφανίσει και λεπτοσπείρωση αν έρθει σε επαφή με νεκρό πρωκτικό και μολυνθεί. Όμως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ούτε λόγος εφησυχασμού, ούτε όμως και πανικού. Θέλουμε πολίτες να ξέρουν ποιες είναι Οδηγίες. Οι βασικές εστίες μόλυνσης είναι οι λάσπες και τα νεκρά ζώα. Άρα αποφεύγουμε αυτά τα δύο και χρησιμοποιούμε εμφιαλωμένο νερό. Αυτή είναι η βασική οδηγία. Εμείς κάνουμε και εργαστηριακές αναλύσεις σε όποια κρούσματα γαστρεντερίτιδας έχουμε για να ξέρουμε από πού προέρχονται. Ξαναλέω για την δειγματοληπτική ανάλυση του νερού σε συνεργασία με όλους τους δήμους και αυτό θα γίνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα και στις κρίσιμες υποδομές, νοσοκομεία και βέβαια επιδημιολογική επιτήρηση για τα κρούσματα που θα έχουμε, για να είμαστε βέβαιοι ότι τα αντιμετωπίζουμε έγκαιρα, τα απομονώνουμε και δεν έχουμε περαιτέρω ζήτημα.
Μαγιορκίνης: Να απολυμαίνονται και τα αντικείμενα
Από την πλευρά του, και ο καθηγητής Βιοπαθολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης κάλεσε τους πολίτες να χρησιμοποιούν εμφιαλωμένο ή καθαρό νερό, ενώ τόνισε ότι θα πρέπει να απολυμαίνονται και τα αντικείμενα.
Υπογράμμισε την ανάγκη να αποφεύγεται η επαφή με τα σταγονίδια νερά, καθώς μπορεί να είναι μολυσμένα ή να έχουν έρθει σε επαφή με αποχετεύσεις και χημικά. Επιπλέον, υπέδειξε ότι ενδέχεται να υπάρξει αύξηση των κουνουπιών και του ιού του Δυτικού Νείλου, αν και η πλειονότητα των ανθρώπων δεν διατρέχει σοβαρό κίνδυνο.
Τόνισε την ανάγκη να μην παίζουν τα παιδιά με τα λιμνάζοντα νερά και ενημέρωσε για την απολύμανση των αντικειμένων που έχουν επαφή με αυτό. Όσα δεν μπορούν να απολυμανθούν πρέπει να απορριφθούν. Τέλος, η κατανάλωση προϊόντων που έχουν επαφή με μολυσμένο νερό είναι επικίνδυνη.
Ψαλτοπούλου: Να χρησιμοποιείτε μόνο εμφιαλωμένο νερό
Η ειδικός σε θέματα Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής, κα. Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, τόνισε τη σημασία της ασφαλούς παροχής νερού.
«Ο βασικός στόχος είναι η προστασία των ανθρώπων από μολυσματικά νοσήματα. Αυτή τη στιγμή, μόνο το εμφιαλωμένο νερό μπορεί να θεωρηθεί πόσιμο με ασφάλεια», επισήμανε.
Υπογράμμισε επίσης πως πρέπει να πραγματοποιηθούν ελέγχοι σε όλο το δίκτυο υδροδότησης για να βεβαιωθούμε ότι το νερό είναι ασφαλές, τόσο από μικροβιολογική όσο και από φυσικοχημική άποψη. Μέχρι τότε, το εμφιαλωμένο νερό είναι η καλύτερη επιλογή. «Ειδικά κατά τη διάρκεια πλημμυρών, όταν τα όμβρια ύδατα υπερχειλίζουν και μεταφέρουν νερά από περιοχές με λιπάσματα ή χημικά, είναι αναγκαίος ο έλεγχος», κατέληξε η κα. Ψαλτοπούλου.
Παγώνη: Προσοχή στο νερό, έχει πολλές παθογόνες ουσέις
Από την πλευρά της η Ματίνα Παγώνη προειδοποιεί τους πολίτες να μην έρχονται σε επαφή με το νερό λόγω των κινδύνων που συνεπάγεται για την υγεία τους.
«Το νερό έχει μολυνθεί από διάφορους επικίνδυνους μικροοργανισμούς και χημικά, καθώς σε αυτό βρίσκονται απόβλητα από γεωργικές και κτηνοτροφικές δραστηριότητες, καθώς και ουσίες όπως φυτοφάρμακα και λιπάσματα. Γι' αυτόν τον λόγο, είναι σημαντικό για τους πολίτες να αποφεύγουν την επαφή με αυτό», υπογράμμισε.
Η κα. Παγώνη επεσήμανε τον κίνδυνο εμφάνισης γαστρεντερίτιδας και ηπατίτιδας Α. «Πρέπει να ενεργούμε άμεσα και με προσοχή», κατέληξε.
Πηγή: protothema.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Νοεμβρίου - Ο βίος των Αγίων
• Τα ζώδια σήμερα: Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον - Ένα Σάββατο - Θεία Δίκη ξεδιπλώνεται
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις