ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τόσες επισκέψεις εξωτερικών ασθενών πραγματοποιήθηκαν στο ΓεΣΥ το 2021 - Πόσο αυξήθηκαν από το 2020

Τόσες επισκέψεις εξωτερικών ασθενών πραγματοποιήθηκαν στο ΓεΣΥ το 2021 - Πόσο αυξήθηκαν από το 2020

Κατά το 2021, πραγματοποιήθηκαν 7.202.579 επισκέψεις εξωτερικών ασθενών σε ιατρούς συμβεβλημένους με το ΓεΣΥ, από τις οποίες το 86,8% ήταν σε ιατρούς του ιδιωτικού τομέα που έχουν συμβληθεί με το ΓεΣΥ.

Σύμφωνα με στοιχεία του δημοσίευσε η Στατιστική Υπηρεσία την Παρασκευή, οι επισκέψεις κατά το 2021 αυξήθηκαν κατά 19.7%, σε σχέση με το 2020, όταν καταγράφηκαν 6.016.478.

Από το σύνολο των επισκέψεων που έγιναν το 2021, 951.872 (ποσοστό 13,2%) έγιναν στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων και κέντρων υγείας που υπάγονται στον ΟΚΥπΥ και 6.250.707 (ποσοστό 86,8%) σε ιατρούς του ιδιωτικού τομέα που έχουν συμβληθεί με το ΓεΣΥ. Τα αντίστοιχα ποσοστά για το 2020 ήταν 16,3% και 83,7%.

Προσωπικοί ιατροί

Το 85,7% επισκέψεων εξωτερικών ασθενών σε προσωπικούς ιατρούς, αφορούσε ιδιώτες ιατρούς που είναι συμβεβλημένοι με το ΓεΣΥ. Το υπόλοιπο 14,3% αφορούσε επισκέψεις που έγιναν σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας του ΟΚΥπΥ. Τα αντίστοιχα ποσοστά για το 2020 ήταν 83,2% και 16,8% αντίστοιχα.

Ειδικοί ιατροί

Αντίστοιχα, το 87,7% των επισκέψεων εξωτερικών ασθενών σε ειδικούς ιατρούς έγινε σε ιδιώτες ιατρούς που είναι συμβεβλημένοι με το ΓεΣΥ, ενώ το 12,3% αφορούσε επισκέψεις που έγιναν σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας του ΟΚΥπΥ. Τα αντίστοιχα ποσοστά για το 2020 ήταν 15,9% και 84,1%.

Εξιτήρια Εσωτερικών Ασθενών από Νοσηλευτήρια του ΓεΣΥ

Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, κατά το 2021 δόθηκαν 89.357 εξιτήρια σε εσωτερικούς ασθενείς, δηλαδή σε ασθενείς που παρέμειναν σε νοσηλευτήριο για τουλάχιστον ένα βράδυ. Από τα εξιτήρια αυτά, ποσοστό 46% αφορούσε τα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ, ενώ ποσοστό 54% αφορούσε ιδιωτικά νοσηλευτήρια συμβεβλημένα με το ΓεΣΥ.

Ο μεγαλύτερος αριθμός εξιτηρίων εσωτερικών ασθενών δόθηκε από την ειδικότητα της Μαιευτικής – Γυναικολογίας με ποσοστό 15,7%. Ακολουθούν οι ειδικότητες της Γενικής Χειρουργικής με ποσοστό 14,9%, της Παθολογίας με 12,1%, της Καρδιολογίας με 11,4% και της Ορθοπεδικής με 9,1%.

Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, ο όρος ειδικότητα αναφέρεται στην ειδικότητα του ιατρού που υπέβαλε απαίτηση για το περιστατικό καθώς για κάθε εξιτήριο είναι δυνατό να υποβληθεί μόνο μία απαίτηση, αποκλειστικά από τον ιατρό στον οποίο έχει ανατεθεί το περιστατικό, ανεξαρτήτως αν κατά τη διάρκεια της νοσηλείας ο ασθενής δέχτηκε υπηρεσίες υγείας και από ιατρούς άλλων ειδικοτήτων.

Σύμφωνα με τη διάγνωση κατά το εξιτήριο, οι ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος και οι ασθένειες του κυκλοφορικού συστήματος κατέγραψαν το ίδιο ποσοστό της τάξης του 12,7%, ακολουθούν τα νεοπλάσματα με ποσοστό 11,7%, οι ασθένειες του πεπτικού συστήματος με 11,1%, η κύηση, τοκετός και λοχεία με 10,5%, οι ασθένειες του ουροποιογεννητικού συστήματος με 9,4% και τα τραύματα, δηλητηριάσεις και συγκεκριμένα άλλα επακόλουθα από εξωτερικές αιτίες με 9,2%.

Εξιτήρια Ημερήσιων Ασθενών από Νοσηλευτήρια του ΓεΣΥ

Κατά το 2021 δόθηκαν επίσης 231.109 εξιτήρια σε ημερήσιους ασθενείς, δηλαδή σε ασθενείς που εισήχθησαν σε νοσηλευτήριο, έκαναν θεραπεία και απολύθηκαν την ίδια μέρα. Από αυτά τα εξιτήρια, ποσοστό 62,7% αφορούσε τα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ, ενώ ποσοστό 37,3% αφορούσε ιδιωτικά νοσηλευτήρια συμβεβλημένα με το ΓεΣΥ.

Όσον αφορά στα εξιτήρια κατά ειδικότητα ιατρού, το μεγαλύτερο ποσοστό, 50,1%, παρουσιάζει η ειδικότητα της Νεφρολογίας, ακολουθεί η Παθολογική Ογκολογία με ποσοστό 14,5% και η Αιματολογία με 7,5%.

Θάνατοι κατά Αιτία Θανάτου

Τέλος, η Στατιστική Υπηρεσία αναφέρει ότι κατά το 2021 έχουν καταγραφεί 7.326 θάνατοι κατοίκων Κύπρου και επισκεπτών, οι οποίοι συνέβησαν στην Κύπρο. Ποσοστό 53,1% (3.889 θάνατοι) αφορούσαν άνδρες και ποσοστό 46,9% (3.437 θάνατοι) αφορούσαν γυναίκες. Οι κυριότερες αιτίες θανάτου ήταν οι ασθένειες του κυκλοφορικού συστήματος (25,4%), τα νεοπλάσματα (22,6%), οι ασθένειες των ενδοκρινών αδένων, της θρέψης και του μεταβολισμού, καθώς και η ασθένεια COVID-19 (8,5%) και οι ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος (7,2%). Οι υπόλοιπες αιτίες θανάτου ακολουθούν με χαμηλότερα ποσοστά.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Συγκλονιστική μαρτυρία μετά από τροχαίο: «Περίμενα 9 ώρες στο κρεβάτι του ασθενοφόρου...γιατροί τσακώνονταν μεταξύ τους»

• Ελπίδα Ιακωβίδου: Βρέθηκε σε εκδήλωση στη Λευκωσία με την πρώην σύντροφο του Τζώνη Καλημέρη

• Ανήλικος από την Κύπρο έστελνε μηνύματα για βόμβες στα αεροδρόμια της Ελλάδας

• Κλάδος σκυροδέματος: Δεν βγήκε άσπρος καπνός από τη συνάντηση με τον Υπ. Εργασίας - Ποια τα επόμενα βήματα

• Κόκκινος συναγερμός για τα θανατηφόρα: Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου οι ειδικοί - «Με ενοχλεί να θάβουμε νέα παιδιά»

• Αερόσακοι Takata: Πώς απαντούν οι αντιπροσωπείες αυτοκινήτων για τις χρεώσεις στον έλεγχο;



ΠτΔ στο Economist: Φάρος ελπίδας για την περιοχή η επανένωση Κύπρου

ΠτΔ στο Economist: Φάρος ελπίδας για την περιοχή η επανένωση Κύπρου

Μια ανεξάρτητη και επανενωμένη Κύπρος είναι καίριας σημασίας για την περιοχή μας, την Ευρώπη και τον κόσμο, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά τον χαιρετισμό του στο 20ό ετήσιο συνέδριο του περιοδικού Economist, οι εργασίες του οποίου άρχισαν την Πέμπτη στη Λευκωσία, σημειώνοντας παράλληλα ότι η επανένωση της Κύπρου μπορεί να αποτελέσει φάρο ελπίδας και για την περιοχή

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top