«Τρώτε» τα νύχια σας ή τραβάτε τα… μαλλιά σας όταν είστε πολύ αγχωμένοι; Τότε μάλλον ανήκετε στο 5% του πληθυσμού παγκοσμίως που ξεσπά το άγχος του μέσω αυτών των επαναλαμβανόμενων συμπεριφορών. Πρόκειται ωστόσο για ενοχλητικές και συχνά επώδυνες συνήθειες.
Έναν απλό και πρακτικό τρόπο να απαλλαγούμε από αυτές τις συνήθειες προτείνει μια ομάδα ερευνητών: Δοκιμάστε να αγγίξετε απαλά το δέρμα σας, τρίβοντας ελαφρά τα άκρα των δακτύλων, την παλάμη ή το πίσω μέρος του χεριού, τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της σχετικής έρευνας, που δημοσιεύονται στο JAMA Dermatology, αυτή η πρακτική, που ονομάστηκε «αντικατάσταση συνήθειας», βοήθησε το 53% των συμμετεχόντων να περιορίσει αυτές τις κακές συνήθειες.
«Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να αγγίζετε απλώς ελαφρά το σώμα σας», δήλωσε ο επικεφαλής συντάκτης της μελέτης, Steffen Moritz, επικεφαλής της ομάδας εργασίας κλινικής νευροψυχολογίας του Πανεπιστημιακού Ιατρικού Κέντρου Hamburg-Eppendorf στη Γερμανία.
Στη μελέτη πήραν μέρος 268 άτομα που συνήθιζαν να τραβούν τρίχες από τα μαλλιά τους, να τρώνε τα νύχια τους ή να πειράζουν το δέρμα τους, ως μια αντίδραση στο άγχος που ένιωθαν.
Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: Μία ομάδα ελέγχου, στην οποία ανακοινώθηκε ότι βρίσκεται σε λίστα αναμονής ώστε να λάβει θεραπεία και σε μια άλλη ομάδα συμμετεχόντων, οι οποίοι διδάχτηκαν μια συνήθεια αντικατάστασης μέσω ενός εγχειριδίου και βίντεο, η οποία θα τους βοηθούσε να περιορίσουν τις αρνητικές πρακτικές τους.
Από την ομάδα εκπαίδευσης σε νέες συνήθειες, σχεδόν το 80% των συμμετεχόντων δήλωσαν ικανοποιημένοι με την αντικατάσταση συνηθειών, με το 86% να δηλώνει ότι θα τη συνιστούσε και σε άλλους. Το μεγαλύτερο όφελος φάνηκαν να έχουν τα θύματα της ονυχοφαγίας.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτή η στρατηγική θα μπορούσε να βοηθήσει τους ανθρώπους να αντικαταστήσουν τις «κακές» συνήθειες με παρόμοιες, αλλά όχι επιβλαβείς πρακτικές. Για παράδειγμα, κάποιος που τρώει τα νύχια του, θα μπορούσε να σηκώνει το χέρι προς το πρόσωπο, αλλά αυτό να μην καταλήγει στο στόμα, αλλά στον λοβό του αυτιού, μέσω ενός απαλού αγγίγματος.
«Τέτοιες συνήθειες αντικατάστασης μπορεί να είναι, για παράδειγμα, το να σφίξετε τη γροθιά σας,», πρότεινε η Natasha Bailen, κλινική ψυχολόγος στο Κέντρο ιδεοψυχαναγκαστικών και συναφών διαταραχών του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης και της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι, σε ακραίες περιπτώσεις, χορηγούνται φάρμακα, όπως αντικαταθλιπτικά σε ανθρώπους με τέτοιες συμπεριφορές. Επομένως, ωφέλιμη θα μπορούσε να αποδειχθεί και η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία.
Ο John Piacentini, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του TLC Foundation for Body-Focused Repetitive Behaviors, τόνισε ότι η μελέτη αυξάνει την ευαισθητοποίηση σχετικά με αυτές τις καταστάσεις. «Υπάρχουν αρκετά καλές θεραπείες εκεί έξω, που όμως οι περισσότεροι κλινικοί γιατροί δεν γνωρίζουν ή δεν εφαρμόζουν. Αναζητούμε θεραπευτικές λύσεις που θα περιορίσουν σημαντικά τη σοβαρότητα των συγκεκριμένων συμπτωμάτων. Η πρόσβαση σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας μπορεί να είναι μια πραγματική πρόκληση αυτές τις μέρες και οι λίστες αναμονής σε ορισμένες περιπτώσεις είναι απίστευτα μεγάλες. Αλλά όσο περισσότερη έρευνα κάνουμε και όσο περισσότερο αναπτύξουμε αυτά τα εργαλεία αυτοβοήθειας, τόσο πιο πολύ θα συμβάλουμε στη μείωση αυτών των ανθυγιεινών πρακτικών. Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό» καταλήγει.
ΠΗΓΗ: Ygeiamou.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Έκρυβαν κάνναβη σε πακέτα δημητριακών - Χειροπέδες σε τρία πρόσωπα
Πιέσεις προς Ερντογάν ενόψει Νέας Υόρκης
Προσιτή κατοικία: Περιμένει το «πράσινο φως» από το Υπουργείο Εσωτερικών ο ΚΟΑΓ
Βίντεο σοκ: Το πλήρωμα έσπρωξε από τον καταπέλτη τον επιβάτη που σκοτώθηκε στο Blue Horizon
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου μοτοσικλετιστή μετά από τροχαίο - Ο οδηγός εγκατέλειψε την σκηνή
• Θρήνος: Πέθανε γνωστός Έλληνας Youtuber από ανακοπή - Ήταν μόλις 35 χρονών
• Χριστίνα Παυλίδου: Η υπόσχεση που έδωσε στην κόρη της Μαρία και η αναφορά στην Άλκηστη
• Netflix: Αυξήσεις στις τιμές σε Κύπρο και Ελλάδα - Δείτε το κόστος στα νέα πακέτα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις