Την εκτίμηση ότι δεν χρειάζεται να διατυπώνονται υπερβολικές προσδοκίες σε ό,τι αφορά την πορεία των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού εξέφρασε, αμέσως μετά την ενημέρωση που είχε στο Προεδρικό από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την πορεία των συνομιλιών, ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου.
Διεμήνυσε την ίδια στιγμή ότι αναμένονται δείγματα γραφής τόσο από τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί όσο και κυρίως από την Τουρκία.
Ο Γιαννάκης Ομήρου ανέφερε ότι στο πλαίσιο της συνάντησης ο Πρόεδρος Αναστασιάδης του έκανε μια εκτενή ενημέρωση για την πορεία των διαπραγματεύσεων.
Υπενθύμισε επίσης ότι στις 15 Σεπτεμβρίου έχει διευθετηθεί και η ενημέρωση της Βουλής των Αντιπροσώπων από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε ειδική κλειστή συνεδρία.
«Επιθυμούμε λύση του Κυπριακού, επιθυμούμε τερματισμό της τουρκικής στρατιωτικής κατοχής το συντομότερο δυνατό. Την επιθυμούσαμε από την επομένη της τουρκικής εισβολής. Όχι οποιαδήποτε λύση αλλά λύση δημοκρατική, λειτουργική, βιώσιμη, ευρωπαϊκών προδιαγραφών, λύση που να μπορεί να αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου», τόνισε.
Ο Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε ότι δεν χρειάζεται να διατυπώνονται υπερβολικές προσδοκίες και υπέδειξε ότι αναμένονται δείγματα γραφής τόσο από τον Τ/κ ηγέτη όσο και κυρίως από την Τουρκία.
«Διότι», όπως εξήγησε, «εξακολουθεί να ισχύει απολύτως αυτό που λέμε όλες αυτές τις δεκαετίες μετά την τουρκική εισβολή, ότι δηλαδή το κλειδί της λύσης βρίσκεται στην Άγκυρα και θα πρέπει η Τουρκία να διαφοροποιήσει τη μέχρι τώρα αδιάλλακτη στάση της για να υπάρξει λύση στο Κυπριακό».
«Η Τουρκία θα αποφασίσει για την αποχώρηση των στρατευμάτων, για την απομάκρυνση των εποίκων, για την κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων του 1960» πρόσθεσε.
Συνεπώς, επανέλαβε, όχι υπερβολικές προσδοκίες, να είμαστε προσγειωμένοι και κυρίως να αναπτύσσουμε όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις του τόπου, όλες τις ζωντανές δυνάμεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, του κυπριακού Ελληνισμού αλλά και του μητροπολιτικού Ελληνισμού προς την κατεύθυνση δράσεων και πρωτοβουλιών έτσι ώστε να σταλεί το μήνυμα διεθνώς και εντός ΕΕ ότι είναι η ώρα να στραφούν προς την πλευρά της Τουρκίας».
«Είτε με πιέσεις εκείνοι που είναι σε θέση να ασκήσουν πιέσεις, είτε με άσκηση επιρροής προς την Τουρκία για να κατανοήσει ότι είναι και προς το δικό της συμφέρον η λύση του Κυπριακού» με στόχο - όπως είπε - «τη διαμόρφωση συνθηκών ασφάλειας, σταθερότητας και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή αλλά και για την ικανοποίηση των όποιων ευρωπαϊκών της φιλοδοξιών».
«Με άλυτο το Κυπριακό, η Τουρκία θα έχει μεγάλο πρόβλημα το οποίο θα οξύνεται. Ήδη η Τουρκία έχει αποτύχει παταγωδώς στην πολιτική της περί μηδενικών προβλημάτων. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε σύγκρουση με όλους τους γείτονες της αλλά και στο εσωτερικό με το Κουρδικό, άρα λοιπόν έχει μια ευκαιρία να λυθεί το Κυπριακό πάνω σε σωστή βάση, όχι για να απαλλαγεί από τον πονοκέφαλο του Κυπριακού αλλά και για να συμβάλει στη διαμόρφωση συνθηκών σταθερότητας στην περιοχή», σημείωσε.
Ερωτηθείς κατά πόσο με βάση την ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας διακρίνει πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, ο κ. Ομήρου αρκέστηκε στο να επαναλάβει ότι η προσέγγιση μας αυτή την περίοδο θα πρέπει να είναι «όχι υπερβολικές προσδοκίες και σκληρή δουλειά από όλους για να επιτευχθεί ο στόχος που είναι να καμφθεί η τουρκική αδιαλλαξία».
«Αναμένουμε δείγματα γραφής και δεν είναι η ώρα για περισσότερες δηλώσεις» πρόσθεσε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις