Στο στόχο της θεσμοθέτησης μιας συνεργασίας ανάμεσα στην Κύπρο, την Ελλάδα και το Ισραήλ όσον αφορά τα παροικιακά δρώμενα των τριών χωρών, με την πραγματοποίηση και τριμερούς συνάντησης εντός των επόμενων μηνών, σε επίπεδο κυβερνήσεων για θέματα αποδήμων, αναφέρθηκε σήμερα ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων Φώτης Φωτίου, μιλώντας στο πλαίσιο του συνεδρίου των Αποδήμων, που συνεχίζεται στη Λευκωσία.
Ο κ. Φωτίου είπε πως ένας από τους στόχους της στρατηγικής για τους απόδημους είναι ο καλύτερος συντονισμός με άλλες οργανωμένες διασπορές και ιδιαίτερα την εβραϊκή διασπορά. Πρόσθεσε πως και η αρμενική και η κουρδική παροικία είναι επίσης καθοριστικής σημασίας.
“Όλα αυτά πρέπει να τα θεσμοθετήσουμε και έχουμε πρόσκληση να επισκεφθούμε το Ισραήλ για αυτό το θέμα για να μας πουν και οι ίδιοι πώς έχουν καταφέρει να μπουν σε όλα αυτά τα κέντρα λήψης απόφασης”, ανέφερε, σημειώνοντας και πως το Ισραήλ επιθυμεί αυτή τη συνεργασία.
Πρόσθεσε πως έχει συζητήσει και με την Ελλάδα το ότι “είναι ευκαιρία τώρα μαζί με όλα αυτά που γίνονται με τις ευρύτερες συνεργασίες με το Ισραήλ να εμπλακούμε και σε θέματα αποδήμων. Δηλαδή να γίνει μια τριμερής σε κάποιο στάδιο, σε ένα δυο μήνες, σε επίπεδο κυβερνήσεων, ώστε να θεσμοθετήσουμε μια συνεργασία όσον αφορά τα παροικιακά δρώμενα των χωρών μας”.
Ο κ. Φωτίου είπε ακόμη πως ένας βασικός άξονας της στρατηγικής για τους απόδημους είναι και η καλύτερη συνεργασία και συντονισμός με την Ελλάδα. “Έχουμε υπογράψει μνημόνιο συναντίληψης με την Ελλάδα με πολλές δράσεις οι οποίες δεν έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα και πρέπει να υλοποιηθούν”, σημείωσε.
Σε ό,τι αφορά την ιδέα διοργάνωσης επιχειρηματικού φόρουμ αποδήμων, ο κ. Φωτίου ανέφερε πως η ιδέα συζητήθηκε με το ΚΕΒΕ και πως στόχος είναι το φόρουμ αυτό να πραγματοποιηθεί το Φεβρουάριο. Είπε πως έχουν αποσταλεί επιστολές προς τις οργανώσεις των αποδήμων “για να μας βοηθήσετε, να μας πείτε σημαντικούς επιχειρηματίες οι οποίοι μπορούν να συμβάλουν μέσα από αυτό το επιχειρηματικό φόρουμ στους στόχους που έχουμε θέσει”, με πρώτο την προσέλκυση επενδύσεων στην Κύπρο.
Ο κ. Φωτίου υπογράμμισε πως “η ανάπτυξη αυτού του δομημένου συστήματος πληροφοριών των παροικιών με αυτές τις χρήσιμες πληροφορίες είναι ότι καλύτερο για μας στην Κύπρο”, σημειώνοντας πως για να πετύχει το φόρουμ χρειάζεται η συμμετοχή αξιόλογων επιχειρηματιών ίσως και κάποιων συνεργατών τους.
Όπως είπε, το συνέδριο θα βρίσκεται υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας και δεν θα είναι ένα συνηθισμένο συνέδριο κατά το οποίο να γίνονται ομιλίες. Θα είναι ένα συνέδριο των δυο ημερών ώστε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι αρμόδιοι Υπουργοί να έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν με αυτούς τους επιχειρηματίες, οι οποίοι επίσης να έλθουν σε επαφή με επιχειρηματίες, οργανισμούς και σύνολα στην Κύπρο, ανέφερε.
Ο κ. Φωτίου σημείωσε ακόμη πως έγιναν συζητήσεις για να διαπιστωθεί κατά πόσον μπορούν να δημιουργηθούν εμπορικά επιμελητήρια των αποδήμων, όπως το Chamber of Commerce της Νέας Υόρκης των αποδήμων, και σε άλλες χώρες όπου υπάρχει σημαντικός αριθμός απόδημων επιχειρηματιών, όπως στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλία, τη Νότιο Αφρική, τον Καναδά και την Ελλάδα, “ώστε σε συντονισμό με το ΚΕΒΕ και σε συνεργασία με το Υπουργείο Εμπορίου και την ΠΟΜΑΚ, να υλοποιείται μια κοινή στρατηγική για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα που αφορούν την οικονομία μας”.
Αναφερόμενος στη νεολαία των αποδήμων, ο κ. Φωτίου είπε πως “πρέπει να δώσουμε σημασία στη νεολαία. Είναι ο καιρός που πρέπει να παντρέψουμε την εμπειρία με τις νέες ιδέες”.
Σημείωσε πως “προετοιμάζουμε τη νέα γενιά για να είναι έτοιμη να αναλάβει πρωτοβουλίες στα παροικιακά δρώμενα. Πέραν τούτου εμείς θέλουμε να δώσουμε κίνητρα και να βοηθήσουμε ώστε αυτοί οι αξιόλογοι νέοι μας να εμπλακούν και στα πολιτικά δρώμενα των χωρών τους”, ανέφερε, υπογραμμίζοντας πως “θέλουμε στα κέντρα λήψης απόφασης να υπάρχει κόσμος, ο οποίος να εξυπηρετεί και να προωθεί με την καλή έννοια τα δικά μας θέματα και συμφέροντα”.
Ο Επίτροπος αναφέρθηκε στο στόχο του εμπλουτισμού των προγραμμάτων για τη νεολαία, ώστε οι νέοι απόδημοι να έλθουν πιο κοντά στην κουλτούρα, στα ήθη και τον πολιτισμό της Κύπρου, σημειώνοντας πως όλα τα πανεπιστήμια στην Κύπρο είναι διατεθειμένα να βοηθήσουν προς αυτό το σκοπό με προγράμματα ακόμα και υποτροφίες.
Αναφέρθηκε επίσης στο ενδεχόμενο αλλαγής του όρου “απόδημοι”, οι οποίοι να ονομάζονται πλέον “διασπορά”, μια ορολογία που χρησιμοποιείται και από τις άλλες χώρες.
Ακολούθησε η εκλογή των μελών του Κεντρικού Συμβουλίου και της Ελεγκτικής Επιτροπής της ΠΟΜΑΚ. Εκλέγησαν άνευ ανθυποψηφίων: Πρόεδρος ο Ανδρέας Παπαευριπίδης, Αντιπρόεδροι οι Χρήστος Καραολής, Κώστας Τσέντας, Μιχάλης Χριστοδούλου, Κώστας Σταματάρης, Χριστίνα Αμυγδαλίδη, Κώστας Νικολάου, Ευαγόρας Μαυρομμάτης, Νέστορας Νέστορος, Γενικός Γραμματέας ο Χαράλαμπος Καπνουλλάς, Ταμίας ο Νίνος Κουμέττου και Οργανωτικός Γραμματέας ο Γεώργιος Λιασής.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τραγωδία στην Λεμεσό: Έχασε την ζωή του 59χρονος μετά από εργατικό ατύχημα
• Προβληματική εικόνα: 18 διαθεσιμότητες σε έξι μήνες στην Αστυνομία - Δύο απολύσεις
• Φόνος εκ προμελέτης: Αλλοδαπός ο 24χρονος που βρέθηκε νεκρός σε χωράφι - Τι έδειξε η νεκροτομή
• Απόπειρα φόνου στον Κόρνο: Εντοπίστηκε εγκαταλελειμμένο το όχημα των δραστών
• Προβληματική εικόνα: 18 διαθεσιμότητες σε έξι μήνες στην Αστυνομία - Δύο απολύσεις
• Αιμιλία Κενεβέζου: Αυτό είναι το επόμενο επαγγελματικό της βήμα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις