Ο διεθνής παράγοντας πρέπει να στρέψει την προσοχή του και να ασκήσει με περισσότερη βούληση την επιρροή του προς την Άγκυρα με στόχο να καμφθεί η αδιαλλαξία και η επιθετική της πολιτική, δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας, Μιχάλης Γιωργάλλας, σε επιμνημόσυνο λόγο του την Κυριακή στον Ιερό Ναό Παναγίας Καθολικής στην Ψιμολόφου. Ο Υπουργός παρέστη την Κυριακή στο μνημόσυνο πεσόντων της Ψιμολόφου που έπεσαν στις μάχες της Τηλλυρίας του 1964 και της βάρβαρης τουρκικής εισβολής του 1974.
Ο Υπουργός Άμυνας επανέλαβε ότι επιδιώκεται η συνέχιση της διαδικασίας των συνομιλιών και η επανέναρξη του διαλόγου ανάμεσα στις δύο κοινότητες, εξηγώντας ότι θα πρέπει να είναι ένας έντιμος και ειλικρινής διάλογος, υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, με ενεργότερη συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του οποίου το τελικό αποτέλεσμα θα είναι η κατάληξη σε μια αμοιβαίως αποδεκτή, βιώσιμη και λειτουργική λύση του προβλήματος που ταλανίζει την Κύπρο για μισό αιώνα.
Είπε ακόμη ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, έχει θέσει την άρση του αδιεξόδου που έχει προκύψει στο Κυπριακό ως πρώτιστο στόχο.
«Επιθυμούμε και επιδιώκουμε επίτευξη λύσης του Κυπριακού» ανέφερε ο Υπουργός Άμυνας, μιας λύσης, είπε η οποία θα ελευθερώσει την Κύπρο από τα δεσμά της κατοχής και θα την επανενώσει, παρέχοντας στον λαό της συνθήκες ειρήνης, ασφάλειας και ελευθερίας.
Δυστυχώς, συνέχισε, τα πρόσφατα επεισόδια που προκλήθηκαν από τις τουρκικές κατοχικές δυνάμεις στη νεκρή ζώνη στην περιοχή της Πύλας και η απρόκλητη επίθεση εναντίον μελών της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ, επιβεβαιώνει για ακόμη μια φορά ότι η Άγκυρα δεν προτίθεται να τιμήσει το συμφωνημένο πλαίσιο, το οποίο μέσα από διάλογο και διαπραγμάτευση θα οδηγήσουν στη λύση του κυπριακού.
Σημείωσε ότι είναι γι’ αυτό που ο διεθνής παράγοντας πρέπει να στρέψει την προσοχή του και να ασκήσει με περισσότερη βούληση την επιρροή του προς την Άγκυρα, με στόχο να καμφθεί η αδιαλλαξία και η επιθετική της πολιτική.
Επεσήμανε ότι παρά τη στάση της Τουρκίας και την άρνησή της να τηρήσει τα συμφωνηθέντα «εμείς με τον ίδιο ζήλο και με την ίδια διάθεση θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε διεθνώς το δίκαιο του λαού μας».
Ο Υπουργός έκανε ιστορική αναδρομή στα γεγονότα της σύγχρονης ιστορίας της Κύπρου και κυρίως στον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ, στα πρώτα χρόνια της ανεξαρτησίας και στα γεγονότα του καλοκαιριού του 1964 και τον ανηλεή αεροπορικό βομβαρδισμό της Τηλλυρίας την 8η και 9η Αυγούστου. Ο κ. Γιωργάλλας σημείωσε ότι ο βομβαρδισμός της Τηλλυρίας αποτέλεσε στην πράξη την πρώτη προσχεδιασμένη τουρκική στρατιωτική εισβολή στην Κύπρο, με τελικό στόχο τη διαίρεση του νησιού.
Δήλωσε ότι το προσωπικό της νεοσύστατης τότε Εθνικής Φρουράς, επέδειξε ασύλληπτη αυτοθυσία όπως και οι εθελοντές που έσπευσαν στις μάχες που διεξήχθησαν στην Τηλλυρία.
Ο Υπουργός έκανε αναφορά στον εικοσάχρονο Γρηγόρη Λουβιά, ο οποίος υπηρετούσε τότε τη στρατιωτική του θητεία στο 216 Τάγμα Πεζικού και στις 8 Αυγούστου έπεσε ηρωικά μαχόμενος στον αγώνα υπεράσπισης της πατρίδας. Πρόσθεσε ότι τέσσερα χρόνια αργότερα, τον Ιούλιο του 1968, η κοινότητα Ψιμολόφου θρήνησε για άλλον έναν νέο, τον Κυριάκο Θεοφάνους, ο οποίος κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας, έχασε τη ζωή του σε διατεταγμένη υπηρεσία, σε τροχαίο δυστύχημα.
Ανέφερε ότι το προδοτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 άνοιξε διάπλατα την πόρτα στις βάρβαρες στρατιωτικές ορδές του Αττίλα.
Πρόσθεσε ότι πιστοί στο κάλεσμα οι αγωνιστές της κυπριακής ελευθερίας, με ελλιπή οργάνωση και με απαρχαιωμένο εξοπλισμό, όρθωσαν για άλλη μια φορά το ανάστημα απέναντι στις αριθμητικά και στρατιωτικά υπέρτερες δυνάμεις του Τούρκου εισβολέα και υπερασπίστηκαν ξανά την ελευθερία και εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου.
Τιμώντας τους έφεδρους τότε στρατιώτες του 306 Τάγματος Πεζικού Στέλιο Γεωργίου (Ππασιά) και Νίκο Χρυσάνθου, των οποίων τα ίχνη χάθηκαν το μαύρο καλοκαίρι του ‘74 στο Παλαίκυθρο και στο Τέμπλος αντίστοιχα, ο Υπουργός είπε ότι τα οστά τους ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο του DNA και τάφηκαν με διαφορά ενός έτους το 2021 και 2022.
Ο κ. Γιωργάλλας μίλησε και για τους αγνοούμενους του 1974 από την Ψιμολόφου, αδέρφια Ευγένιο και Χρίστο Χρυσοστόμου, εξηγώντας ότι και οι δύο, στις 20 Ιουλίου του 1974 παρουσιάστηκαν ως έφεδροι στο 306 Τάγμα Πεζικού και έκτοτε τα ίχνη τους χάθηκαν.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Από τη Χλώρακα στη Λεμεσό και το μεγάλο στοίχημα Χριστοδουλίδη
Wolt: Μεγαλώνει η ομάδα στην Κύπρο - Αυξητική τάση στις πωλήσεις
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις