Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε το πιλοτικό πρόγραμμα των δημοτικών αρχών της ιρλανδικής πόλης Greystones, σύμφωνα με το οποίο, οι γονείς κλήθηκαν να μην αγοράζουν κινητά τηλέφωνα στα παιδιά τους μέχρι να φοιτήσουν στο Γυμνάσιο.
Τα αποτελέσματα του πιλοτικού προγράμματος ήταν εκπληκτικά, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Τhe Sun».
Τα πρόσφατα στοιχεία της ρυθμιστικής αρχής επικοινωνιών Ofcom δείχνουν ότι το 20% των παιδιών, ηλικίας τριών ετών, έχουν smartphone.
Το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 55%, στις ηλικίες από οκτώ και 11 ετών.
Αρχικά, οι κάτοικοι της παραθαλάσσιας πόλης στην Ιρλανδία αποφάσισαν ότι δεν θέλουν τα παιδιά τους να περάσουν τα πιο δημιουργικά χρόνια τους κολλημένα στην οθόνη του κινητού. Γι' αυτό οι μαμάδες της πόλης κινητοποιήθηκαν άμεσα. Ένωσαν τις δυνάμεις και κατέληξαν στο συμπέρασμα πως συμφωνούν ότι τα παιδιά τους δεν πρέπει να έχουν smartphone μέχρι να διαβούν το κατώφλι του Γυμνασίου.
Έτσι, και τα οκτώ δημοτικά σχολεία της ιρλανδικής πόλης που βρίσκεται σε απόσταση 24 χιλιόμετρα νότια του Δουβλίνου, ζήτησαν από τους μαθητές να μην φέρνουν μαζί τους ηλεκτρονικές συσκευές. Tην ίδια στιγμή, οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου πήραν την κατάσταση στα χέρια τους συμφωνώντας να απαγορευτούν τα κινητά στα σχολεία για τα νήπια και τα παιδιά του δημοτικού.
«Είναι μια επαναστατική προσέγγιση που πιθανότατα θα ήταν ευπρόσδεκτη και από τους γονείς στη Βρετανία», σχολιάζει το σχετικό δημοσίευμα.
Μια έρευνα της Vodafone που δημοσιεύτηκε αυτή την εβδομάδα έδειξε ότι, η απόφαση ορισμένων γονέων για το πότε θα αγοράσουν στο παιδί τους το πρώτο κινητό τηλέφωνο, ήταν τόσο δύσκολη όσο και η επιλογή του σχολείου που θα το έστελναν.
Τον περασμένο Ιούλιο, η υπηρεσία εκπαίδευσης, επιστήμης και πολιτισμού των Ηνωμένων Εθνών της Unesco ζήτησε από τα σχολεία ανά τον κόσμο να απαγορεύσουν τα κινητά τηλέφωνα σε όλες τις τάξεις.
Κρίση ψυχικής υγείας
Όταν δημοσιογράφος της εφημερίδας «Sun» επισκέφτηκε την πόλη Greystones στην κομητεία Wicklow, οι ντόπιοι ένιωσαν ευγνώμονες που είχαν την ευκαιρία να απελευθερώσουν τους νέους από την πίεση να είναι μόνιμα συνδεδεμένοι με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η μητέρα Σάνια Σούμπερτ, κάτοικος της πόλης Greystones επί 25 χρόνια, έσπευσε αμέσως να δώσει την συγκατάθεσή της στην πρωτοποριακή απόφαση των δημοτικών αρχών και των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων:
«Έχω άλλα τρία χρόνια για να μην αγοράσω smartphone στην κόρη μου. Υποθέτω ότι η πλειονότητα των ανθρώπων θα ένιωθαν πίεση να αγοράσουν κινητό τηλέφωνο στο παιδί τους επειδή το έχουν οι συνομήλικοί τους. Ωστόσο, όσα περισσότερα παιδιά δεν έχουν κινητό, τόσο πιο εύκολη είναι η κατάσταση για τους γονείς», τονίζει.
Περισσότερο από το 70% των γονέων στην τάξη της κόρης της, Άνια, συμφώνησαν να μην αγοράσουν smartphone στα παιδιά τους.
Μόλις τα παιδιά φτάσουν στο γυμνάσιο, μόνο το 5% των γονέων εκτιμά ότι θα καταφέρει να αντισταθεί στις πιέσεις των τέκνων τους να αποκτήσουν κινητό.
Η μητέρα Κάρολάιν Νόλαν συμφώνησε, επίσης, να μην αγοράσει στους γιους της smartphone μέχρι να τελειώσουν το δημοτικό, να φθάσουν δηλαδή στην ηλικία των 12 ετών.
«Ως οικογένεια, έχουμε ξεκαθαρίσει στα παιδιά μας ότι δεν θα έχουν τηλέφωνα μέχρι το τέλος του δημοτικού. Κι αυτό είναι κάτι για το οποίο είμαστε πολύ αυστηροί», δηλώνει.
Η κατάχρηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από τη νέα γενιά έχει ενοχοποιηθεί για την κρίση ψυχικής υγείας που αντιμετωπίζουν όλο και περισσότεροι έφηβοι.
ΈΚθεση του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Βρετανίας (NHS) τον περασμένο Νοέμβριο αποκάλυψε ότι, το 1/4 των νέων, ηλικίας 17 έως 19 ετών, στην Αγγλία, διατρέχουν κίνδυνο να παρουσιάσουν πρόβλημα ψυχικής υγείας.
Για την ηλικία των 20 ετών, η πιθανότητα αυτή αφορά έναν στους έξι.
«Δύο κορίτσια αυτοκτόνησαν πρόσφατα λόγω εκφοβισμού στην περιοχή », υποστηρίζει ένας πατέρας τριών κοριτσιών στην εφημερίδα «Sun» επικροτώντας την κίνηση των δημοτικών και σχολικών αρχών.
«Είναι τρομακτικό γιατί αυτό αφορά τον κόσμο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και το παιδί σου – κάτι στο οποίο δεν μπορείς να συμμετέχεις γιατί δεν θέλει να το δεις. Είναι κάτι που σε φοβίζει πραγματικά».
Και άλλες πόλεις στην Ιρλανδία εξετάζουν την εφαρμογή παρόμοιας πολιτικής, όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα «The Sun», βλέποντας τα θετικά αποτελέσματα της ιδέας που είχαν οι γονείς στην πόλη Greystones.
ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Από τη Χλώρακα στη Λεμεσό και το μεγάλο στοίχημα Χριστοδουλίδη
Wolt: Μεγαλώνει η ομάδα στην Κύπρο - Αυξητική τάση στις πωλήσεις
Επεισόδια στη Λεμεσό: Έβαλαν φωτιά μέχρι και σε ταχυφαγείο - Στις φλόγες κι ένα δίκυκλο
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τι κερδίζει τελικά η Κύπρος από την παροχή ευκολιών και υποδομών στις ΗΠΑ;
• Προέβλεψαν οι Simpsons τον νικητή των αμερικάνικων εκλογών;
• Καιρός: Πού κυμαίνεται σήμερα η θερμοκρασία - Θα δούμε βροχές στο «μενού»; Δείτε αναλυτικά
• Έκλεψε κοσμήματα αξίας 15 χιλιάδων ευρώ από χρυσοχοείο στη Λάρνακα - Χειροπέδες σε 36χρονο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις