Κανείς δεν επιδιώκει μέσα από το διάλογο για λύση του Κυπριακού την κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά τη μετεξέλιξη της, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και επεσήμανε ότι έφτασε η ώρα να συνειδητοποιήσουν όλοι ότι έχουν παρέλθει οι εποχές της αντίληψης ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ελληνοκυπριακή Δημοκρατία
Σε χαιρετισμό του στην τελετή έναρξης του 18ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ και ΠΣΕΚΑ) και της Συνόδου του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Νεολαίας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΝΕΠΟΜΑΚ), ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε και στην οικονομία, λέγοντας ότι τα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά, αλλά ότι ενόσω υπάρχει τόσο ψηλό ποσοστό ανεργίας, δεν μπορεί κανείς να επαναπαύεται ούτε και να θεωρεί ότι έχει πετύχει το στόχο του.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι "παρακολουθούμε πραγματικά ανελλιπώς την όλη δράση σας και θα πρέπει να ομολογήσω ότι είναι χάρη και στους δικούς σας αγώνες που συντηρούμε και τη δική μας δύναμη, γιατί η συμπαράσταση σας, οι όλοι αγώνες και προσπάθειες σας τα τελευταία 41 χρόνια, η διατήρηση και διαφύλαξη της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν οφείλεται παρά και στις δικές σας παρεμβάσεις, διότι ζείτε στα κέντρα λήψης αποφάσεων ή και διότι με τις παρεμβάσεις τους φρόντισαν ώστε οι επιθυμίες ή επιδιώξεις κατάλυσης ή κατάργησης της Κυπριακής Δημοκρατίας να αποτύχουν, και αυτό οφείλεται, και το υπογραμμίζω, και στους δικούς σας σημαντικότατους αγώνες".
"Παρακολουθούμε με το ίδιο ενδιαφέρον την προκοπή σας αλλά και τις διασυνδέσεις σας και την εμπλοκή σας στα πολιτικά δρώμενα στις χώρες όπου ζείτε. Και αν είναι κάτι που με ιδιαίτερη συγκίνηση παρακολούθησα, είναι την Πρόεδρο της ΝΕΠΟΜΑΚ και είπα υπάρχει ελπίδα άμα η τρίτη γενιά ακόμα στέκει και στηρίζει την προσπάθεια να μην διαγράψουμε τους δεσμούς με την πατρίδα μας και τον πολιτισμό μας. Υπάρχει ελπίδα διότι υπάρχουν και νέα δεδομένα σήμερα και πρέπει σοβαρά να ληφθούν υπόψη", είπε.
Ανέφερε ότι άκουσε "με πολλή προσοχή όλους όσοι μίλησαν απόψε", προσθέτοντας ότι "με πολλή προσοχή άκουσα την αγωνία που εκδηλώνεται από τους απόδημους για να δούμε να καταστρέφεται η σημαία της ντροπής, η αγωνία να δούμε να εγκαταλείπει και ο τελευταίος Τούρκος στρατιώτης την Κύπρο, η αγωνία να δούμε να αναστηλώνονται μνημεία και εκκλησίες, ιστορικές παρακαταθήκες, να δούμε να συμβιώνουμε ειρηνικά με σύνοικο στοιχείο, και χαιρετίζω ειλικρινά αυτό που ανέφερε προηγουμένως ο Μιχάλης Κόκκινος, χαιρετίζω τη στάση της Ελλάδας και τη συμπαράσταση που έχουμε από τη σημερινή Κυβέρνηση στον εν εξελίξει διάλογο, και θα πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν είναι αρκετό να επαναλαμβάνουμε ότι 41 χρόνια είναι αρκετά".
"Δεν είναι αρκετό να περιγράφουμε τις καταστροφές που επισυνέβησαν στην κατεχόμενη πατρίδα μας και στο τί συντελείται. Δεν είναι αρκετό να καταγγέλλουμε ότι τουρκοποιείται το βόρειο τμήμα, δεν είναι αρκετό να λέμε ότι δεν θα δεχθούμε τη διάλυση, την κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας", επεσήμανε.
Πρόσθεσε ότι "κανένας δεν επιδιώκει μέσα από αυτό το διάλογο την κατάλυση", αλλά "αυτό που επιδιώκουμε είναι η μετεξέλιξη".
"Αλλά να έχουμε και κάτι κατά νου, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι μόνο η ελεύθερη περιοχή που ελέγχει η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι και η κατεχόμενη πατρίδα μας, συνεπώς θα πρέπει ο αγώνας μας να είναι, μέσα από τη μετεξέλιξη, η επανένωση, η απελευθέρωση, η απαλλαγή από τον κατοχικό στρατό, η δημιουργία ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους που θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων ανεξαίρετα των Κυπρίων. Έφτασε η ώρα να συνειδητοποιήσουμε ότι οι παλιές εποχές που είχαμε την αντίληψη ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ελληνοκυπριακή Δημοκρατία, δεν ευσταθούν", σημείωσε.
Επεσήμανε ότι "το Σύνταγμα του 1960 δίνει δικαιώματα σε όλους τους νομίμους κατοίκους" και πρόσθεσε: "Ας το συνειδητοποιήσουμε, ας εγκαταλείψουμε κάποιες θεωρήσεις που δεν συνάδουν με αυτό που υποστηρίζουμε".
"Θέλουμε την Κυπριακή Δημοκρατία, βεβαίως και την θέλουμε. Αλλά η Κυπριακή Δημοκρατία στηρίζεται στο Σύνταγμα του ’60. Αν υπάρχουν κάποιοι που εισηγούνται να καταργήσουμε τις Συνθήκες του ’60, τότε είναι που θα καταλύσουμε την Κυπριακή Δημοκρατία", είπε και επεσήμανε ότι υπάρχει "ένα παράθυρο ευκαιρίας, που θα πρέπει να αξιοποιήσουμε, μετά ιδιαίτερα την εκλογή του Μουσταφά Ακιντζί".
"Δεν λέω ότι είναι σε θέση ο Μουσταφά Ακιντζί, χωρίς τη συναίνεση και τη συγκατάθεση της Τουρκίας, να πετύχει αυτό που είναι κοινό μας όραμα. Γιατί έχουν αλλάξει σημαντικά δεδομένα και πρέπει να τα αναγνωρίσουμε", είπε.
Ανέφερε ότι "δεν μιλούμε για κυρίαρχα κράτη που θα εκχωρήσουν εξουσίες για να δημιουργηθεί μια ομοσπονδιακή πολιτεία ή συνομοσπονδία, όπως ήταν η θέση του κ. Έρογλου".
"Μιλάμε για τις κοινότητες που συνομιλούν προκειμένου μέσα από τη μετεξέλιξη να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις ενός κράτους, που είναι μέλος της ΕΕ και θα συνεχίσει να είναι, ενός κράτους μέλους του ΟΗΕ, ενός κράτους που έχει συνάψει διεθνείς συνθήκες και θα συνεχίσουν να ισχύουν, ενός κράτους που δεν θα πρέπει να υστερεί των υπολοίπων της ΕΕ", είπε.
Πρόσθεσε ότι "είναι καλά γνωστό ότι μέσα από τα νέα δεδομένα έχει ξεκινήσει και ένας νέος διάλογος, μια νέα μορφή διαλόγου, μια νέα μεθοδολογία, που στο παρελθόν, λόγω της αδιαλλαξίας Τουρκοκυπρίων και της Άγκυρας, δεν ήταν δυνατόν".
"Συνεχίζαμε να συνομιλούμε για δεκαετίες με επίκεντρο τη διακυβέρνηση. Σήμερα υπάρχει η αλληλένδετη διαπραγμάτευση πάνω στο σύνολο των κεφαλαίων και προσπαθούμε με κάθε τρόπο, όχι μόνο να δούμε πώς διαμορφώνεται η νέα δομή του κράτους, αλλά και πώς είναι δυνατόν να διασφαλίσουμε αυτά που από το 1974 ως αποτέλεσμα της εισβολής και της κατοχής έχουμε στερηθεί. Δεν είναι αρκετό να προσευχόμαστε και να λέμε ας ανοίξουν και άλλα οδοφράγματα. Δεν θέλουμε οδοφράγματα αν πραγματικά αγαπούμε αυτή την πατρίδα. Θα πρέπει να αγωνιστούμε να την επανενώσουμε. Μην παραγνωρίζετε την απαράδεκτη κρατούσα κατάσταση. Η συνέχιση αυτής της κατάστασης παγιώνει τετελεσμένα, αλλοιώνει δεδομένα που θα δίδουν μια δίκαιη λύση", είπε.
Πρόσθεσε ότι "όσο ο χρόνος περνά, τόσο θα λέμε ή θα μιλούμε - και δεν θα το επιτρέψω ποτέ ενόσω τουλάχιστον βρίσκομαι στο πολιτικό προσκήνιο – για χαμένες πατρίδες, και δεν θα επιτρέψω ποτέ ο λαϊκισμός να οδηγήσει".
"Αυτό που χρειάζεται η πατρίδα μας είναι την αποφασιστικότητα των ηγετών, ενότητα και κοινή δράση. Και θα πρέπει να δίνουμε προς τα έξω την εικόνα ότι επιτέλους κάποιες των αποφάσεων, κάποιες των συμφωνιών κορυφής που οι ηγέτες μας τις υπέγραψαν θα πρέπει να μας δεσμεύουν όλους. Δεν είναι δυνατόν να λέμε για τις ομόφωνες αποφάσεις της 9ης Σεπτεμβρίου 2009 αλλά την ίδια ώρα να παραγνωρίζουμε ότι κάποιοι σήμερα λέγουν – και δεν είναι διχαστικό αυτό που λέγω, αλλά το λέω για χάρη προβληματισμού – ότι είναι ρατσιστική η διζωνική ομοσπονδία. Αν κατοχυρώνεις τις τέσσερις ελευθερίες, αν κατοχυρώνεις τα ανθρώπινα δικαιώματα, της ελεύθερης διακίνησης, εγκατάστασης, εργασίας, αν κατοχυρώνεις την ανάκτηση περιουσιών ή άλλες θεραπείες που προσφέρονται, και πρέπει να είμαστε ρεαλιστές", είπε.
Πρόσθεσε ότι κάποιοι μιλούν για τους παράνομους χρήστες. "Οι παράνομοι χρήστες ήσαν και παρέμεναν όσο το ΕΔΑΔ δεν τους αναγνώριζε κάποια δικαιώματα. Θα πρέπει να δούμε όμως και τους νόμιμους χρήστες. 167.000 Ε/Κ είναι πρόσφυγες, ζουν και κατέχουν τ/κ περιουσία. Θα τους παραγνωρίσουμε; Θα πούμε ότι διαγράφονται τα δικαιώματα ή τουλάχιστον ο τρόπος θεραπείας; Θα παραγνωρίσουμε το γεγονός ή θα συνεχίσουμε, αφήνοντας άλυτο το Κυπριακό, υποχρεώνοντας τους Ε/Κ που κατέχουν περιουσίες στα κατεχόμενα να προσφεύγουν στην παράνομη επιτροπή αποζημιώσεων. Δεν μπορεί κανείς Κύπριος να προσφύγει στο ΕΔΑΔ αν δεν εξαντλήσει όλα τα ένδικα μέσα της Τουρκίας και αναγνωρίστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ότι η επιτροπή αποζημιώσεως είναι ένδικο μέσο της Τουρκίας", επεσήμανε.
"Δεν είναι με συνθήματα που θα σώσουμε αυτόν τον τόπο, είναι με θάρρος, αποφασιστικότητα, με γνώμονα το δίκαιο μας. Για πρώτη φορά εμπλέκεται και η ΕΕ. Αυτό το οποίο επιδιώκαμε για χρόνια, ήταν ένας στόχος ζωής. Η ένταξη μας στην ΕΕ θα μας έδιδε τις βάσεις για να μπορούμε να διεκδικήσουμε μια πιο δίκαιη λύση, να διεκδικήσουμε την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτή την ώρα γίνεται πραγματικότητα διότι άλλαξε και η στάση των Τ/Κ συμπατριωτών μας. Αυτό πρέπει να το αναγνωρίσουμε", σημείωσε.
Ανέφερε ότι "λαμβάνουμε υπόψη το αίσθημα ανασφάλειας των Ε/Κ και των Τ/Κ για αυτό και χρειάζεται σοβαρότητα στη διαπραγμάτευση για να μπορέσουμε να έχουμε τους μηχανισμούς εκείνους που θα αποκαθιστούν το αίσθημα ασφάλειας και αποκαθίσταται μέσα από μια σειρά από μέτρα".
"Δεν είναι η πρόθεση μου να αντιπαρατεθώ με οποιονδήποτε, αλλά η καλλιέργεια κουλτούρας συμβίωσης είναι εκ των ων ουκ άνευ. Αν δεν κατανοήσουμε και αν δεν μας κατανοήσουν δεν θα μπορούμε να επιβιώσουμε ή να συμβιώσουμε κατά κύριο λόγο", επεσήμανε.
Επίσης, είπε ότι "για τα περί αναβάθμισης του παράνομου καθεστώτος στα κατεχόμενα από τάχα ενέργειες του Προέδρου της Δημοκρατίας θέλω να πω για την πολιτική της παρούσας Κυβέρνησης και των προηγούμενων, διότι κανενός τις προσπάθειες δεν παραγνωρίζω, αλλά αναφέρομαι στη δική μου – ότι η αναβάθμιση και εμβάθυνση περαιτέρω των σχέσεων μας με την Αίγυπτο, με τα κράτη του αραβικού Κόλπου – για πρώτη φορά από το ’66 η Σαουδική Αραβία επαναλειτουργεί Πρεσβεία, το Μπαχρέιν από το ’60 για πρώτη φορά διαπιστεύει Πρέσβη, προσπαθούμε με κάθε τρόπο και να αναβαθμίσουμε και να εμβαθύνουμε τις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ χωρίς αυτό να είναι σε βάρος των παραδοσιακών σχέσεων με φίλες χώρες".
"Δεν διστάζω να το πω, θέλω άριστες σχέσεις με την Αμερική διότι είναι μια υπερδύναμη που δεν μπορείς να παραγνωρίσεις, δεν παραγνωρίζω όμως και τους ιστορικούς δεσμούς και δεν δίστασα να αντισταθώ στους Ευρωπαίους φίλους και να επισκεφθώ τη Μόσχα", είπε.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε ότι "έγνοια μας είναι πώς ενδυναμώνουμε αυτό το κράτος και τον αγώνα των Κυπρίων για επανένωση, απελευθέρωση, που επιτέλους να νιώθουμε όλοι ξανά περήφανοι για αυτή την πατρίδα".
"Η πατρίδα μας δεν είναι μόνο το τμήμα που παραμένει ελεύθερο και κυβερνάται από τις κυβερνήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, κομμάτι της πατρίδας μας είναι και η Κερύνεια και ο Καραβάς και η Αμμόχωστος και όλο το κατεχόμενο τμήμα και πρέπει να διασφαλίσουμε το δικαίωμα της διακίνησης, της εγκατάστασης, το δικαίωμα της δουλειάς είτε στις κατεχόμενες σήμερα περιοχές είτε για τους Τουρκοκύπριους στις ελεύθερες περιοχές".
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ευχαρίστησε τους απόδημους για τη συμβολή τους "στους αγώνες της πατρίδας μας, για την εμμονή σας να δημιουργείτε τις προοπτικές και τις προϋποθέσεις να έχουμε στα κέντρα λήψης αποφάσεων συμπαραστάτες".
Όσον αφορά την οικονομία, είπε ότι "είναι καλά γνωστό ότι και στα θέματα οικονομίας τα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά".
"Μετά από την κρίση που έχουμε περάσει, μετά από την κατάσταση που διαμορφώθηκε ύστερα από την παγκόσμια κρίση, τις ευθύνες των τραπεζών, ενδεχόμενα δικές μας παραλείψεις, έχουμε επτά θετικές αξιολογήσεις, έχουμε αποκαταστήσει την αξιοπιστία του κράτους, έχουμε βγει για πρώτη φορά στις αγορές, έχουμε αποκαταστήσει την αξιοπιστία του τραπεζικού συστήματος, έχουμε δημιουργήσει συνθήκες να εγκαταλείψουμε την ύφεση και να βγούμε σε ρυθμούς ανάπτυξης. Την ίδια ώρα δεν λέω ότι έχουμε υπερβεί τα προβλήματα ή τους κινδύνους", είπε.
Πρόσθεσε ότι, "ενόσω υπάρχει τόσο ψηλό ποσοστό ανεργίας, δεν μπορεί κανείς να επαναπαύεται ούτε και να θεωρεί ότι έχει πετύχει το στόχο του".
"Ο στόχος θα επιτευχθεί όταν επιτέλους κατορθώσουμε όχι απλώς να συγκρατήσουμε αλλά και να μειώσουμε κάθετα την ανεργία και να κλείσουμε τα κοινωνικά παντοπωλεία με κοινωνικές πολιτικές όπως το ΕΕΕ, τις μεταρρυθμίσεις, την προσέλκυση επενδύσεων, τη δημιουργία προοπτικής πραγματικής ανάπτυξης και οικονομίας, τη δημιουργία θέσεων εργασίας για να ανταποκριθούμε έτσι στις προσδοκίες του λαού", σημείωσε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα
• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις