Την ερχόμενη Πέμπτη το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) καλείται να αποφανθεί αναφορικά με την υπόθεση μιας γυναίκας από την Ιταλία, στην οποία απαγορεύτηκε να δωρίσει τα αναπαραγωγικά της κύτταρα, τα οποία είχαν αποκτηθεί με τη διαδικασία της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του δικαστηρίου, η αιτήτρια Adelina Parrillo, μια 61χρονη Ιταλίδα υπήκοος, ξεκίνησε το 2002 διαδικασία τεχνητής γονιμοποίησης, με βάση την οποία έγινε η λήψη πέντε εμβρύων που αποθηκεύτηκαν με τη μέθοδο της κρυοσυντήρησης.
Όμως, τον Νοέμβριο του 2003 και πριν γίνει η εμβρυομεταφορά, ο σύζυγος της κ. Parrillo απεβίωσε και η ίδια αποφάσισε να μην προχωρήσει με την εγκυμοσύνη, επιθυμώντας παράλληλα να δωρίσει τα αναπαραγωγικά της κύτταρα στην επιστημονική κοινότητα για σκοπούς έρευνας, ώστε να βρεθούν λύσεις για περιπτώσεις που είναι δύσκολη η θεραπεία τους.
Φραγμό στην επιθυμία της αυτή έβαλε ιταλικός νόμος, ο οποίος τέθηκε στο μεταξύ σε ισχύ το 2004, σύμφωνα με τον οποίο απαγορεύεται η χρήση ανθρώπινων εμβρύων για πειραματικούς σκοπούς, ακόμη και για σκοπούς επιστημονικής έρευνας.
Κατά το νόμο, προβλέπεται μάλιστα ποινή φυλάκισης μεταξύ δύο και έξι χρόνων.
Η κ. Parrillo αντέτεινε ότι η διαδικασία της καλλιέργειας εμβρύων είχε ξεκινήσει πριν την ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου, καθιστώντας νόμιμη τη διατήρησή τους αντί της άμεσης έναρξης της διαδικασίας τεχνητής γονιμοποίησης.
Η πλευρά της αιτήτριας ισχυρίστηκε ότι υπήρξε παραβίαση των διατάξεων για την προστασία της περιουσίας, με την έννοια ότι δεν της επετράπη να δωρίσει τα αναπαραγωγικά κύτταρα που είχαν αποκτηθεί με τη διαδικασία της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Η εν λόγω απαγόρευση συνιστά επίσης, κατά την αιτήτρια, παραβίαση του δικαιώματός της στο σεβασμό της ιδιωτικής ζωής.
Η υπόθεση υποβλήθηκε στο ΕΔΑΔ στις 26 Ιουλίου 2011, ενώ στις 28 Μαΐου 2013 το δικαστήριο έκρινε μη αποδεκτή την αναφορά για περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασής της, καθώς η αιτήτρια είχε υποβάλλει το επιχείρημα ότι βασικό κομμάτι της ελευθερίας έκφρασης αποτελεί η ελευθερία διεξαγωγής επιστημονικής έρευνας. Το δικαστήριο στο Στρασβούργο αποφάνθηκε ότι το δικαίωμα αυτό δεν ανήκει άμεσα στην ίδια, αλλά μάλλον στους ερευνητές και στους επιστήμονες.
Ως προς την εκδίκαση της υπόθεσης, στις 28 Ιανουαρίου 2014 το δικαστήριο αποφάσισε να αναθέσει τη λήψη της τελικής απόφασης στη μείζονα σύνθεση του ΕΔΑΔ, όπως γίνεται συνήθως για σοβαρές υποθέσεις που επηρεάζουν την ερμηνεία της Συνθήκης ή για αντικρουόμενες αποφάσεις, ενώ η τελευταία ακρόαση έλαβε χώρα στις 18 Ιουνίου 2014.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σκαρφάλωσε στην ταράτσα οικίας και…έκλεψε τον θερμοσίφωνα - Συνελήφθη 34χρονος
• Διανομέας τσέπωσε τις εισπράξεις και έγινε καπνός - Καταζητείται από την Αστυνομία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις