Προβληματισμό, αλλά κυρίως ανησυχία, προκαλούν τα στοιχεία αναφορικά με την σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και δη για τον ολοένα και αυξανόμενο ρυθμό τέτοιων περιστατικών που καταγγέλλονται στην Αστυνομία.
Με βάση στοιχεία της Υποδιεύθυνσης Διαχείρισης Υποθέσεων Ευάλωτων Προσώπων (ΥΔΥΕΠ) που εξασφάλισε και παρουσιάζει το ThemaOnline, τόσο κατά την περσινή χρονιά όσο και τους πρώτους οκτώ μήνες του 2023 σχεδόν κάθε μέρα υποβάλλεται και μία καταγγελία για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων.
Περαιτέρω και σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι καταγγελίες για τέτοιους είδους υποθέσεις υπερδιπλασιάστηκαν σε σχέση με το 2017.
Βάσει των στοιχείων από την Υποδιεύθυνση Διαχείρισης Υποθέσεων Ευάλωτων Προσώπων, το 2017 ο αριθμός των καταγγελιών σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων ανήλθαν στις 138, ενώ το 2018 αυξήθηκαν στις 167. Το 2019 παρατηρήθηκε περαιτέρω αύξηση με τον αριθμό των καταγγελιών να αγγίζει τις 211, το 2020 μειώθηκαν στις 197 και το 2021 παρουσίασαν νέα αύξηση φθάνοντας τις 278.
Πέρσι, εξάλλου, καταγγέλθηκαν στην Αστυνομία 303 υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων, ενώ φέτος μέχρι και τις 8 Αυγούστου ο αριθμός των καταγγελιών έφθασε τις 194.
Σύμφωνα με τα πιο πάνω στοιχεία και με απλά μαθηματικά, την περσινή χρονιά είχαμε μία καταγγελία σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων κάθε 28 ώρες, ενώ φέτος καταγράφεται μία καταγγελία κάθε 27 ώρες.
Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί πως όλες οι καταγγελίες που αφορούν σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων διερευνώνται από τον Κλάδο Διερεύνησης Αδικημάτων Σεξουαλικής Κακοποίησης Ανηλίκων (Κλάδος ΔΑΣΚΑ) της Υποδιεύθυνσης Διαχείρισης Υποθέσεων Ευάλωτων Προσώπων (Υ.Δ.Υ.Ε.Π.), ενώ οι υποθέσεις που αφορούν παιδική πορνογραφία διερευνώνται από την Υποδιεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (ΥΗΕ).
Σημειώνεται ότι και οι δύο αυτές Υποδιευθύνσεις υπάγονται στο Τμήμα Καταπολέμησης Εγκλήματος του Αρχηγείου Αστυνομίας και η συνεργασία, μεταξύ των δύο Υποδιευθύνσεων, στο τομέα της διερεύνησης των υποθέσεων αυτών είναι συστηματική.
Τονίζεται, δε, πως οι ανακριτές που ασχολούνται με τη διερεύνηση αυτών των υποθέσεων είναι εκπαιδευμένοι και καταρτισμένοι στο να διαχειρίζονται παιδιά θύματα και να διερευνούν τις υποθέσεις αυτές με κάθε ευαισθησία, με σκοπό την αποφυγή επαναθυματοποίησης των θυμάτων αυτών, αλλά και με στόχο την πλήρη διαλεύκανση των καταγγελιών.
Για όλες τις υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων, πάντως, οι ανακριτές συνεργάζονται με το Σπίτι του Παιδιού, βάση των προνοιών σχετικού Πρωτοκόλλου.
Προσλαμβάνουν μεγάλες διαστάσεις η παιδική πορνογραφία και σεξουαλική παρενόχληση ανηλίκων
Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με προηγούμενο ρεπορτάζ του ThemaOnline, τα φαινόμενα παιδικής πορνογραφίας και σεξουαλικής παρενόχλησης ανηλίκων στην Κύπρο, λαμβάνουν μεγάλες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια.
Σύμφωνα με στοιχεία που εξασφάλισε το ThemaOnline, από το 2011 έως το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, ο Κλάδος διαχειρίστηκε και διερεύνησε συνολικά 1.662 υποθέσεις παιδικής πορνογραφίας, εκ των οποίων οι 1.083 υποθέσεις αφορούσαν κατοχή πορνογραφικού υλικού και οι 355 υποθέσεις αφορούσαν άγρα παιδιού για σεξουαλικούς σκοπούς (σεξουαλική παρενόχληση ανηλίκων).
Με βάση τα ίδια στοιχεία, ο μεγαλύτερος αριθμός υποθέσεων που χειρίστηκε ο Κλάδος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ήταν το 2022, ενώ ο μικρότερος το 2013. Πάντως, το πρώτο εξάμηνο του 2023 διερευνήθηκαν 96 υποθέσεις σε σχέση με 125 την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Η εκστρατεία της Αστυνομίας
Λόγω της σημαντικής αύξησης των καταγγελιών σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων και σεξουαλικής παρενόχλησης ανηλίκων στην Κύπρο, η Αστυνομία Κύπρο τρέχει αυτό το διάστημα σχετική εκστρατεία στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.
Όπως τονίζει, «η σεξουαλική εκμετάλλευση και η σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών αποτελούν μια σοβαρή παραβίαση των δικαιωμάτων των παιδιών», προειδοποιώντας πως κάθε παιδί κινδυνεύει να υποστεί σεξουαλική κακοποίηση και ότι τόσο τα αγόρια όσο και τα κορίτσια μπορούν να κακοποιηθούν σεξουαλικά.
Επικαλούμενη, δε, έρευνα στην ΕΕ, η Αστυνομία Κύπρο υποδεικνύει ότι τα περισσότερα παιδιά που έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση κακοποιήθηκαν από κάποιον που γνωρίζουν (μέλος της οικογένειας, μέλος του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος), ενώ επισημαίνει πως τα παιδιά που κακοποιούνται σεξουαλικά στο διαδίκτυο θα μπορούσαν να κακοποιηθούν από κάποιον που γνωρίζουν.
Σε σχέση με τα σημάδια που οι γονείς, κυρίως, αλλά και τα συγγενικά πρόσωπα ανηλίκων, δεν πρέπει να αγνοήσουν, η Αστυνομία αναφέρει πως αυτά είναι:
• Καταθλιπτική συμπεριφορά
• Σημάδια στο σώμα που τα κρύβει
• Αδικαιολόγητα δώρα που αποκτά
• Δεν πηγαίνει στο σχολείο
• Απώλεια ενδιαφέροντος σε δραστηριότητες
• Διατροφικές διαταραχές
«Οι επιβλαβείς επιπτώσεις μπορούν να τα επηρεάζουν σε όλη τους τη ζωή», προειδοποιεί καλώντας το κοινό να ενημερωθεί και να ζητήσει βοήθεια.
Όσοι επιθυμούν να καταγγείλουν περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων, μπορούν να το πράξουν επικοινωνώντας με την Υποδιεύθυνση Διαχείρισης Υποθέσεων Ευάλωτων Προσώπων στο τηλέφωνο 22808442.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
H μέρα της Παναγίας, το «Πάσχα του Καλοκαιριού»
Αυτά τα ιστορικά μοναστήρια της Παναγίας γιορτάζουν τον Δεκαπενταύγουστο στην Κύπρο
Ντόναλντ Τραμπ: Νέα δίωξη για απόπειρα αλλοίωσης των εκλογών του 2020
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου μοτοσικλετιστή μετά από τροχαίο - Ο οδηγός εγκατέλειψε την σκηνή
• Θρήνος: Πέθανε γνωστός Έλληνας Youtuber από ανακοπή - Ήταν μόλις 35 χρονών
• Χριστίνα Παυλίδου: Η υπόσχεση που έδωσε στην κόρη της Μαρία και η αναφορά στην Άλκηστη
• Netflix: Αυξήσεις στις τιμές σε Κύπρο και Ελλάδα - Δείτε το κόστος στα νέα πακέτα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις