ΔΙΕΘΝΗ

Βάση στη Σελήνη και κοσμοναύτες θα στείλει η Ρωσία μετά το 2030 με την Κίνα

Βάση στη Σελήνη και κοσμοναύτες θα στείλει η Ρωσία μετά το 2030 με την Κίνα

Την αποστολή των πρώτων κοσμοναυτών στη Σελήνη και την ίδρυση βάσης μαζί με την Κίνα προγραμματίζει η Ρωσία μετά το 2030.

Η Ρωσία, η οποία τις πρωινές ώρες εκτόξευσε επιτυχώς την πρώτη της μη επανδρωμένη αποστολή στο φεγγάρι εδώ και σχεδόν μισό αιώνα, με την ονομασία Luna 25, θα συνεχίσει την εξερεύνηση του δορυφόρου της Γης με συνεχείς αποστολές τα επόμενα χρόνια ενώ μετά το 2030 θα στείλει τους πρώτους κοσμοναύτες της στη Σελήνη και θα ιδρύσει βάση σε συνεργασία με την Κίνα.

Οπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΣΣ, ο γενικός διευθυντής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας, Roscosmos, Γιούρι Μπορίσοφ, είπε ότι προγραμματίζεται η εκτόξευση της αποστολής Luna-26 στο φεγγάρι το 2027, το Luna-27 το 2028 και το Luna-28 το το 2030 ή αργότερα.

Κοσμοναύτες και βάση στη Σελήνη με την Κίνα

Μετά από αυτό, είπε ο επικεφαλής της Roscosmos, θα ξεκινήσει η επόμενη φάση του προγράμματος με την αποστολή κοσμοναυτών και την ίδρυση βάσης με την Κίνα.

"Στη συνέχεια, θα ξεκινήσουμε την επόμενη φάση - μια επανδρωμένη αποστολή και την κατασκευή μιας σεληνιακής βάσης - με τους συναδέλφους μας από την Κίνα", δήλωσε ο Μπορίσοφ.

Πρόσθεσε ότι αυτό "θα είναι ένα μακροχρόνιο και σημαντικό πρόγραμμα και αναμένουμε πολλές χώρες να συμμετάσχουν σε αυτό".

Το Luna-25, η πρώτη σεληνιακή αποστολή στην ιστορία της σύγχρονης Ρωσίας, εκτοξεύθηκε από τις εγκαταστάσεις εκτόξευσης Vostochny στην Άπω Ανατολή της Ρωσίας στις 2:10 π.μ. της Παρασκευής ώρα Μόσχας. Το διαστημόπλοιο αναμένεται να φτάσει στην τροχιά της Σελήνης στις 16 Αυγούστου πριν προσεληνωθεί γύρω στις 21 Αυγούστου. Ο βασικός στόχος της αποστολής θα είναι να ολοκληρώσει την τεχνολογία ομαλούς προσγείωσης. Εάν το πετύχει αυτό, θα είναι το πρώτο διαστημόπλοιο της ανθρωπότητας που προσεδαφίζεται κοντά στον Νότιο Πόλο της Σελήνης.

Το διαστημόπλοιο θα αναζητήσει φυσικούς πόρους, συμπεριλαμβανομένου του νερού, και θα μελετήσει τις επιπτώσεις της κοσμικής ακτινοβολίας και των ηλεκτρομαγνητικών εκπομπών στη σεληνιακή επιφάνεια.

Η Ρωσία δεν έχει στείλει ανιχνευτή στη Σελήνη από το 1976, όταν το επιτυχημένο ταξίδι του Luna 24 επέστρεψε στη Γη δείγματα σεληνιακού εδάφους και βράχου. Σημειώνεται ότι εκείνη την εποχή υπήρχε η Σοβιετική Ένωση, η οποία κατέρρευσε στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Βάσεις και αστροναύτες και από την NASA

Υπενθυμίζεται ότι και η NASA στοχεύει να δημιουργήσει μία ή περισσότερες βάσεις κοντά στον σεληνιακό νότιο πόλο μέχρι το τέλος της δεκαετίας, μέσω του προγράμματος Αρτεμις, που πήρε το όνομά του από την θεά της Ελληνικής Μυθολογίας.

Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία προγραμματίζει να στείλει και τους πρώτους αστροναύτες στο φεγγάρι μετά από πολλές δεκαετίες όταν είχε στείλει άνδρες αστροναύτες με τις αποστολές Απόλλων.

Ωστόσο, η αποστολή Αρτεμις θα περιλαμβάνει για πρώτη φορά και γυναίκες αστροναύτες.

Η κούρσα Ρωσίας και Ινδίας για τον Νότιο Πόλο

Εάν όλα πάνε σύμφωνα με τον προγραμματισμό, την ίδια ημέρα που οι Ρώσοι θα επιχειρούν προσελήνωση στον νότιο πόλο, 21-23 Αυγούστου, θα έχουν να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό από την Ινδία, η οποία μπαίνει δυναμικά στην διαστημική κούρσα και θέλει να φθάσει πρώτη στον νότιο πόλο, ένα δύσκολο εγχείρημα που δεν κατάφερε ακόμη κανένα έθνος να ολοκληρώσει με επιτυχία.

Η Ινδία, η οποία εκτόξευσε το Chandrayaan 3 που έφτασε σε σεληνιακή τροχιά στις 6 Αυγούστου θέλει να τοποθετήσει ένα ρόβερ κοντά στο σεληνιακό νότιο πόλο στις 23 Αυγούστου.

Καμία αποστολή μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει ομαλή προσελήνωση στον νότιο πόλο. Ως εκ τούτου, μια επιτυχής προσελήνωση του Chandrayaan-3 στο νότιο πόλο της Σελήνης θα είναι μια επίδειξη τεχνικής ικανότητας και τολμηρών φιλοδοξιών για την Ινδία αλλά και για την Ρωσία αν καταφέρει πρώτη να φθάσει με το Luna25.

Ο πολύτιμος νότιος πόλος της Σελήνης

Ο νότιος πόλος του φεγγαριού έχει μεγάλο ενδιαφέρον για τους υποστηρικτές της διαστημικής εξερεύνησης επειδή πιστεύεται ότι διαθέτει μεγάλες ποσότητες πάγου από νερό κυρίως στα μόνιμα σκιασμένα δάπεδα των κρατήρων.

Αυτός ο φυσικός πόρος θα μπορούσε ενδεχομένως να υποστηρίξει βάσεις στο φεγγάρι, δίνοντας στην ανθρωπότητα μια πρώτη αποικία στο βαθύ διάστημα.

Ο πάγος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την εξαγωγή οξυγόνου και καυσίμων στο μέλλον. Στο εσωτερικό Ηλιακό μας Σύστημα, το νερό θα είναι ένας από τους πιο πολύτιμους πόρους που θα μπορούν να αποκτήσουν οι εξερευνητές και αυτό διότι θα μπορούν να το πιούν, να καλλιεργήσουν φυτά για φαγητό, να το διαχωρίσουν σε υδρογόνο και οξυγόνο και στη συνέχεια να χρησιμοποιήσουν το οξυγόνο για την πολύτιμη αναπνοή. Τα δύο μαζί δίνουν καύσιμα. Μπορεί επίσης το νερό να χρησιμοποιηθεί ως προωθητικό, με έναν πύραυλο ατμού. Το νερό είναι επίσης μια τέλεια ασπίδα ενάντια στην ακτινοβολία. Η επιφάνεια της Σελήνης είναι εκτεθειμένη σε φορτισμένα σωματίδια από τον ηλιακό άνεμο καθώς και στη γαλαξιακή κοσμική ακτινοβολία, αλλά εάν κάποιος βρίσκεται κάτω από ένα μέτρο πάγου νερού θα είναι τόσο ασφαλής όσο και στην επιφάνεια της Γης.

Η αποστολή Luna 25

Το διαστημόπλοιο Luna25 ξεκίνησε το πενθήμερο ταξίδι του στο φεγγάρι και στη συνέχεια ο ανιχνευτής θα περάσει πέντε έως επτά ημέρες σε σεληνιακή τροχιά πριν επιχειρήσει μια προσεδάφιση κοντά στον νότιο πόλο.

Ένα μεγάλο μέρος της αποστολής Luna 25 περιλαμβάνει την επίδειξη διαφόρων τεχνολογιών που είναι απαραίτητες για την εξερεύνηση της Σελήνης, καθώς η Ρωσία σχεδιάζει να συνεχίσει την εξερεύνηση της Σελήνης με άλλες αποστολές στο εγγύς μέλλον.

Η αποστολή Luna 25, η οποία αναμένεται να διαρκέσει σχεδόν ένα χρόνο, θα εκτελέσει επίσης μια ποικιλία επιστημονικών πειραμάτων. Για παράδειγμα, ένα ρόβερ θα πάρει δείγματα βράχου από βάθος έως και 15 εκατοστών για να ελέγξει την παρουσία παγωμένου νερού που θα μπορούσε να υποστηρίξει την ανθρώπινη ζωή.

Το Luna 25 θα είναι η πρώτη πλήρως εγχώρια αποστολή της Ρωσίας στο βαθύ διάστημα από τον Νοέμβριο του 2011, όταν η διαστημοσυσκευή Phobos-Grunt εκτοξεύτηκε για μια αποστολή στον Αρη που είχε ως στόχο την επιστροφή στη Γη ενός δείγματος από τον κόκκινο πλανήτη. Ωστόσο, το Phobos-Grunt δεν έφτασε πολύ μακριά, κόλλησε στην τροχιά της Γης και τελικά κάηκε στην ατμόσφαιρα του πλανήτη μας.

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα, μόνο τρία έθνη έχουν προσεδαφίσει επιτυχώς ένα ανιχνευτή στο φεγγάρι, ωστόσο όχι στον νότιο πόλο. Πρόκειται για την Σοβιετική Ένωση, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα.

Ο πόλεμος επηρέασε την αποστολή

Η εκτόξευση του Luna 25 έχει καθυστερήσει σημαντικά καθώς αρχικά η αποστολή έπρεπε να απογειωθεί τον Οκτώβριο του 2021. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA), απεσύρθη από την αποστολή και αφαίρεσε την κάμερα πλοήγησης Pilot-D από το Luna 25 μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Κάλεσμα Αρχιεπισκόπου στον Μητροπολίτη Πάφου να διαφοροποιήσει τη στάση του - «Δεν πρέπει να επανέλθει στον Μεσαίωνα»

• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη

• Υπουργικό Συμβούλιο: Εγκρίθηκαν οι 13 τροποποιήσεις για το δικαίωμα ψήφου από τα 17 - Δείτε αναλυτικά τι ισχύει

• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία

• Ανδρέας Γεωργίου-Σιμώνη Χριστοδούλου: Το φωτογραφικό άλμπουμ από το ταξίδι τους στην Ταϊλάνδη και τα καυτά φιλιά

• Απίστευτο περιστατικό στη Λεμεσό - Χαστούκισε ντελιβερά, του άρπαξε το κινητό και έγινε καπνός - Τι συνέβη



Γιατί θέτει θέμα Λουρουτζίνας ο Τατάρ - Οι προτάσεις 4+4 του Προέδρου Χριστοδουλίδη

Γιατί θέτει θέμα Λουρουτζίνας ο Τατάρ - Οι προτάσεις 4+4 του Προέδρου Χριστοδουλίδη

Εν αναμονή της δεύτερης συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα ίσως, μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Ερσίν Τατάρ για την διάνοιξη νέων σημείων διέλευσης, ο κατοχικός ηγέτης έθεσε για πρώτη φορά στο τραπέζι, το άνοιγμα του σημείου διέλευσης, Λουρουτζίνας- Λυμπιών, αντί Πυροίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top