ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότεροι από 16 χιλιάδες προσφυγές Ουκρανοί στην Κύπρο τον Ιούνιο - Τα στοιχεία της Eurostat

Περισσότεροι από 16 χιλιάδες προσφυγές Ουκρανοί στην Κύπρο τον Ιούνιο - Τα στοιχεία της Eurostat

Περίπου 17 χιλιάδες πρόσφυγες που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Ουκρανία ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής βρίσκονταν στην Κύπρο με καθεστώς προσωρινής προστασίας κατά τις 30 Ιουνίου 2023, ενώ ο αριθμός των ατόμων με καθεστώς πολιτικής προστασίας σε όλη την ΕΕ, με τη συντριπτική πλειοψηφία να προέρχεται από την Ουκρανία, ανερχόταν στα 4,07 εκατομμύρια πολίτες τρίτων χωρών, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ που φιλοξενούσαν τους μεγαλύτερους αριθμούς δικαιούχων προσωρινής προστασίας από την Ουκρανία ήταν η Γερμανία (1.133.420 άτομα, 28% του συνόλου), η Πολωνία (977.740 άτομα, 24%) και η Τσεχία (349.140 άτομα, 9%).

Ο αριθμός των δικαιούχων στην ΕΕ αυξήθηκε σε σχέση με τα τέλη Μαΐου του 2023 κατά 45.800 άτομα (+1,1%). Οι μεγαλύτερες αυξήσεις παρατηρήθηκαν στη Γερμανία (+21.830, +2,0%), την Τσεχία (+9.050, +2,7%) και την Ιρλανδία (+3.100, +3,7%).

Μείωση του αριθμού των δικαιούχων προσωρινής προστασίας καταγράφηκε μόνο σε δύο χώρες: την Πολωνία (-13.635, -1,4%) και την Ιταλία (-1.005; -0,6%).

Στην Κύπρο ο αριθμός των δικαιούχων προσωρινής προστασίας από την Ουκρανία αυξήθηκε κατά 345 άτομα τον Ιούνιο, από 16.710 στα τέλη Μαΐου.

Τα κράτη μέλη με τη μεγαλύτερη αναλογία δικαιούχων προσωρινής προστασίας ανά χίλια άτομα πληθυσμού της κάθε χώρας τον Ιούνιο του 2023 ήταν η Τσεχία (32,2), η Πολωνία (26,6), η Εσθονία (25,8), η Βουλγαρία (24,9) και η Λιθουανία (24,7). Σε επίπεδο ΕΕ, η αναλογία βρισκόταν κατά μέσο όρο στα 9,1 ανά χίλια άτομα.

Σύμφωνα με τα δεδομένα για τον πληθυσμό που η Eurostat είχε στη διάθεση της για την Κύπρο για την 1η Ιανουαρίου 2022 (συνολικός πληθυσμός), η αντίστοιχη αναλογία για τον αριθμό ατόμων με καθεστώς προσωρινής προστασίας βρισκόταν στα 18,9 άτομα ανά χίλια άτομα πληθυσμού.

Επίσης, σε επίπεδο ΕΕ οι Ουκρανοί πολίτες αποτελούσαν πάνω από το 98% των δικαιούχων προσωρινής προστασίας. Οι ενήλικες γυναίκες αντιστοιχούσαν στο 46,6% των δικαιούχων προσωρινής προστασίας στην ΕΕ. Τα παιδιά αντιστοιχούσαν στο 34,4% και οι ενήλικοι άνδρες αντιστοιχούσαν στο 19,0%.

Συνολικά 16.820 από τους 17.055 πολίτες τρίτων χωρών με καθεστώς πολιτικής προστασίας στην Κύπρο ήταν Ουκρανοί πολίτες.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Tο τέλειο έγκλημα: Δίδυμοι κατηγορήθηκαν για ληστεία 7 εκατ. αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι για τον πιο απίστευτο λόγο

• Νέες εικόνες με τον 50χρονο ψυχίατρο στο Μαγδεμβούργο 24 ώρες πριν το μακελειό - Έπινε μπύρες χαλαρός σε σνακ μπαρ

• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα

• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές

• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»



ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

Είναι γνωστό πλέον και κανείς δεν μπορεί να το κρύψει, ούτε ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ότι στο ΔΗΚΟ επικρατεί μια ανησυχία εδώ και καιρό, λόγω των διαφορετικών και έντονων απόψεων που ακούγονται κυρίως από τρεις βουλευτές του κόμματος, για το κυπριακό. Χρίστος Ορφανίδης, Παύλος Μυλωνάς και Ζαχαρίας Κουλίας, είναι οι βουλευτές που βρίσκονται απέναντι στην ηγεσία του κόμματος σε ότι αφορά στον τρόπο που πολιτεύεται και στηρίζει την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top