Οι αυξανόμενες ξένες επενδύσεις σε ακίνητα στην περιοχή του κατεχόμενου Τρικώμου έχουν αναστείλει τα όνειρα των «ντόπιων πολιτών» να αποκτήσουν ένα σπίτι.
Η εφημερίδα Yeni Düzen (4.08.23 yeniduzen.com) γράφει ότι οι τιμές των διαμερισμάτων ενός υπνοδωματίου τύπου στούντιο στην περιοχή ξεκινούν από 90 έως 120 χιλιάδες στερλίνες, οι τιμές των διαμερισμάτων δύο υπνοδωματίων κυμαίνονται μεταξύ 120-160 χιλιάδων στερλινών, για τρία υπνοδωμάτια η τιμή κυμαίνεται μεταξύ 160 και 250 χιλιάδων στερλινών, ενώ το ελάχιστο ποσό για μονοκατοικίες είναι 350 χιλιάδες στερλίνες Αγγλίας. Σημειώνει επίσης ότι για άτομα που διαμένουν στις κατεχόμενες περιοχές με εισόδημα σε τουρκικές λίρες αυτές οι τιμές είναι απαγορευτικές ώστε να αποκτήσουν σπίτι στις σημερινές οικονομικές συνθήκες.
Μιλώντας στην εφημερίδα, εκπρόσωποι του τομέα εξήγησαν ότι στην περιοχή του Τρικώμου το 20-25% στην αγορά ακινήτων έχει περάσει υπό την αιγίδα των ξένων επενδυτών, και παραπονέθηκαν ότι υπάρχει ανεξέλεγκτη πώληση και κατασκευή στην περιοχή. Ανέφεραν, επίσης, ότι υπάρχουν πολλοί επενδυτές από χώρες όπως το Ισραήλ, η Γερμανία, η Ουκρανία, το Ιράν, το Καζακστάν και η Ρωσία, καθώς και ότι γίνονται πολλές ξένες επενδύσεις σε ορισμένα σημαντικά σημεία όπως η Καρπασία, η Όργα και ο Άγιος Αμβρόσιος.
«Οι τιμές είναι υψηλές, πρέπει να ληφθούν μέτρα»
Ο Διευθυντής του Cyprus Loft Estate, Μουσταφά Ταν (Mustafa Tan), ο οποίος είναι μεσίτης ακινήτων στην περιοχή, δήλωσε: «Οι Κύπριοι ντόπιοι δεν μπορούν πλέον να βρουν σπίτι. Υπάρχουν ξένοι που έχουν στήσει επιχειρήσεις σε κάθε τομέα και ψωνίζουν μόνο μεταξύ τους. Αύριο, μεθαύριο, θα είμαστε ξένοι σε αυτά τα εδάφη», και εξήγησε ότι υπάρχουν σημεία όπου το «κράτος» θα πρέπει να παρέμβει επειγόντως, ειδικά στις πωλήσεις μεταχειρισμένων κατοικιών.
Ο Χασάν Έφε (Hasan Efe), ένας από τους διευθυντές της Emlak Dünyası Iskele, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ενώ το κράτος με τους νόμους του έχει για 30 χρόνια δώσει άδεια στους κατοίκους του μόνο για γεωργική γη και εκτιμάται η γη του για 10.000 λίρες, αν έρθουν ξένοι και πληρώσουν 100.000 λίρες για αυτό το χωράφι των 10.000 λιρών, οι ντόπιοι, που έχουν χαμηλή αγοραστική δύναμη και δεν μπορούν να αξιοποιήσουν τα χωράφια τους εδώ και χρόνια, φυσικά θα τα πουλήσουν. Αν αυτό δεν αποτραπεί, μετά από 10 χρόνια θα έχουμε αλλοτριωθεί».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Άκυρο τελικά: Δεν θα παραστεί στην αντικατοχική του Δήμου Αμμοχώστου ο Ολουτσάι
Στην Πορτογαλία για… αναβάθμιση το προεδρικό αεροσκάφος – Πόσα θα κοστίσει στον φορολογούμενο πολίτη
Mαλλιά κουβάρια για την αντικατοχική των Αμμοχωστιανών
Με αργούς ρυθμούς συνεχίζεται η υποβολή φορολογικών δηλώσεων – Πότε λήγει η προθεσμία
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έντονα καιρικά φαινόμενα: Διαχειρίσιμη η κατάσταση στις περιοχές που χτύπησε η κακοκαιρία την Πάφο
• Διακοπή ρεύματος στη Λεμεσό λόγω της κακοκαιρίας - Δείτε τις περιοχές που επηρεάζονται
• Επικό στο Αλφαμέγα: Οπαδοί άπλωσαν τα ρούχα τους για να στεγνώσουν!
• Στρατιωτική δύναμη του Ισραήλ αναπτύχθηκε σε παραλιακή πόλη Λιβάνου συλλαμβάνοντας έναν άντρα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις