ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προκλητικός ο Τατάρ – Έθεσε μπροστά στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη προϋποθέσεις για επανέναρξη συνομιλιών

Προκλητικός ο Τατάρ – Έθεσε μπροστά στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη προϋποθέσεις για επανέναρξη συνομιλιών

Έκκληση προς όλους όσοι διαθέτουν πληροφορίες για την τύχη των αγνοουμένων να τις παραδώσουν στην Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους (ΔΕΑ), απηύθυναν την Παρασκευή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, μετά την επίσκεψή τους στο ανθρωπολογικό εργαστήριο της.

Οι δύο ηγέτες επαίνεσαν επίσης το έργο της επιτροπής, το οποίο χαρακτήρισαν ως πολύ σημαντικό, και εξέφρασαν την κοινή τους πεποίηθηση ότι το έργο της ΔΕΑ, ως καθαρά ανθρωπιστικό θέμα, θα πρέπει να μείνει ανεπηρέαστο από τις πολιτικές διεργασίες.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι πράττει ό,τι είναι δυνατόν ως προς το ζήτημα της επανέναρξης των συνομιλιών και εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα, ίσως μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, θα υπάρξουν περισσότερα προς ανακοίνωση.

Από την πλευρά του, ο κ. Τατάρ επανέλαβε την αξίωσή του περί αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας του ψευδοκράτους πριν προχωρήσει οποιαδήποτε διαδικασία συνομιλιών.

Στη δήλωση αυτή του Τατάρ αντέδρασε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης λέγοντας ότι γνωρίζει τις θέσεις του πολύ καλά και ότι δεν πρόκειται να συζητήσει περαιτέρω για το πολιτικό κομμάτι, από σεβασμό και προς τις οικογένειες των αγνοουμένων.

Επανέλαβε ότι σήμερα είναι εδώ και οι δύο για ένα καθαρά ανθρωπιστικό θέμα.

«Bρισκόμαστε εδώ για ένα καθαρά ανθρωπιστικό ζήτημα, πρέπει πρώτα από όλα να σεβαστούμε τους συγγενείς των αγνοουμένων, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, οπότε δεν πρόκειται να μπω σε καμία συζήτηση για την επανέναρξη των συνομιλιών», ανέφερε.

Επισήμανε ότι «κάνω ό,τι είναι δυνατό και ό,τι είναι απαραίτητο και ελπίζω ότι σύντομα μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, αν είναι δυνατόν, να έχω κάτι να ανακοινώσω, αλλά σήμερα είμαι εδώ και ο Έρσιν είναι εδώ για ένα καθαρά ανθρωπιστικό ζήτημα. Πρέπει να σεβαστούμε πρώτα από όλα τους συγγενείς των αγνοουμένων ΠΟΥ περιμένουν να δουν ένα θετικό αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης».

Απευθυνόμενος στον Τατάρ είπε ότι γνωρίζει πολύ καλά τη θέση του και ότι σήμερα από το εργαστήρι της ΔΕΑ έστειλαν μέσω της κοινής τους δήλωσης ένα κοινό μήνυμα. «Και είμαι εδώ για να στείλω πολύ πιο θετικά μηνύματα στον κυπριακό λαό», σημείωσε.

Σε άλλες δηλώσεις εξάλλου εξερχόμενοι του εργαστηρίου της ΔΕΑ όπου ενημερώθηκαν για την πρόοδο των εργασιών από τους επιστήμονες, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι ο Ερσίν Τατάρ είναι «πολύ ευαίσθητος για το ζήτημα, έχοντας κατά νου ότι ο πατέρας του ήταν μέλος της ΔΕΑ για 21 χρόνια». Επανέλαβε ότι Ε/κ και Τ/κ πρέπει να δώσουν πληροφορίες για να επιταχύνουμε την εξαιρετική δουλειά που κάνουν η ΔΕΑ και οι επιστήμονες για το θέμα.

«Είναι πάρα πολλά χρόνια για να περιμένουν οι συγγενείς, σίγουρα όλοι καταλαβαίνετε τον πόνο, οπότε είμαι εδώ και συζητήσαμε λίγο και με τον Ερσίν, είμαι εδώ για να εξετάσω οποιονδήποτε άλλο τρόπο προκειμένου να έχουμε περισσότερες ομάδες που μπορεί να χρησιμοποιήσει η ΔΕΑ για να επιταχύνει τη διαδικασία για το ανθρωπιστικό ζήτημα», ανέφερε.

Ο Πρόεδρος είπε ότι μέσω της ΔΕΑ ενισχύεται περισσότερο η συνεργασία των δύο κοινοτήτων και στέλνονται μηνύματα για αυτή την ανάγκη συνεργασίας.

Σε ερώτηση αν συζητήθηκαν λεπτομέρειες για περισσότερες ανασκαφές, ο Πρόεδρος είπε ότι και οι δύο έδωσαν οδηγίες στα μέλη της ΔΕΑ (το μέλος της Ε/κ και το μέλος της Τ/κ κοινότητας) να εξετάσουν κάποιες ιδέες που μπορούν να επιταχύνουν τη διαδικασία.

Απαντώντας εξάλλου σε άλλη ερώτηση για το μπορεί να ιδρυθεί μια επιτροπή συμφιλίωσης (truth and reconciliation committee) είπε ότι το θέμα αυτό τέθηκε. «Μπορούμε να εξετάσουμε την πιθανότητα (για τέτοια επιτροπή), εάν υποστηρίζει το εξαιρετικό έργο της ΔΕΑ», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε και στην οικονομική πτυχή την οποία χαρακτήρισε πολύ σημαντική και για την ανάγκη να υπάρχουν περισσότερες ομάδες για ανασκαφές «γιατί είναι κρίμα να έχουμε πληροφορίες αλλά να μην έχουμε αρκετές ομάδες για να προχωρήσουν».

«Οπότε αυτά τα θέματα θα συζητηθούν από τα δύο μέλη μας (στη ΔΕΑ) και είμαι σίγουρος ότι θα έχουν κάποιες προτάσεις επί των οποίων θα αποφασίσουμε εγώ και ο Ερσίν», ανέφερε.

Ο τ/κ ηγέτης είπε ότι βρίσκονται και οι δύο σήμερα εδώ για να εκφράσουν την εκτίμηση για τη δουλειά που κάνουν οι επιστήμονες και εκφράζουν την ελπίδα να υπάρξουν περισσότερα αποτελέσματα γιατί αυτό θα είναι μια ανακούφιση για τις οικογένειες και είναι πολύ σημαντικό.

«Θέλουμε πολύ να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να μειωθεί ο πόνος των οικογενειών. Αυτό είναι ένα ανθρωπιστικό ζήτημα, αυτό είναι κάτι που είναι έξω από την πολιτική, επομένως ό,τι μπορούμε να κάνουμε για να βελτιώσουμε τον εντοπισμό των αγνοουμένων είναι κάτι που οφείλουμε στις οικογένειες, το οφείλουμε στην ανθρωπότητα και θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε», ανέφερε.

Για ενδεχόμενη συνάντηση με τον Πρόεδρο τη Δημοκρατίας ο Τατάρ είπε ότι η θέση του παραμένει και είναι γνωστή και την λέει από τότε που «εκλέγηκε» και αυτή η θέση αφορά την αποδοχή της «κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος και μετά μπορούμε να προχωρήσουμε».

Στις πρώτες του δηλώσεις ο Τατάρ είπε ότι είναι εντυπωσιασμένοι από την εργασία των επιστημόνων αλλά και από την πρόοδο της τεχνολογίας. Ανέφερε ότι σε όλο το κόσμο λειτουργούν 42 τέτοιες επιτροπές για αγνοούμενους και ότι η ΔΕΑ στην παγκόσμια κατάταξη είναι μια από τις καλύτερες.

Ευχαρίστησε τους επιστήμονες και τα μέλη της ΔΕΑ και συμφώνησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι πρέπει να ενθαρρυνθεί ο κόσμος να δώσει πληροφορίες.

Δείτε στο βίντεο τις δηλώσεις ΠτΔ-Τατάρ:

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Έτσι θα προστατέψεις το αυτοκίνητό σου από τον καύσωνα - Οι ζημιές που προκαλούνται και «ο  μύθος» για το air condition και την βενζίνη

«Έχασε» την πτήση για Γαλλία - Παρουσίασε πλαστό γαλλικό δελτίο ταυτότητας

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Κάλεσμα Αρχιεπισκόπου στον Μητροπολίτη Πάφου να διαφοροποιήσει τη στάση του - «Δεν πρέπει να επανέλθει στον Μεσαίωνα»

• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη

• Υπουργικό Συμβούλιο: Εγκρίθηκαν οι 13 τροποποιήσεις για το δικαίωμα ψήφου από τα 17 - Δείτε αναλυτικά τι ισχύει

• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία

• Ανδρέας Γεωργίου-Σιμώνη Χριστοδούλου: Το φωτογραφικό άλμπουμ από το ταξίδι τους στην Ταϊλάνδη και τα καυτά φιλιά

• Απίστευτο περιστατικό στη Λεμεσό - Χαστούκισε ντελιβερά, του άρπαξε το κινητό και έγινε καπνός - Τι συνέβη



Γιατί ο Τατάρ θέλει να στείλει επιστολή στον ΓΓ ΟΗΕ πριν την κάθοδο της Ντι Κάρλο - Ολες οι λεπτομέρειες

Γιατί ο Τατάρ θέλει να στείλει επιστολή στον ΓΓ ΟΗΕ πριν την κάθοδο της Ντι Κάρλο - Ολες οι λεπτομέρειες

Επιστολή στον ΓΓ του ΟΗΕ σκέφτεται να αποστείλει ο Ερσίν Τατάρ πριν από την κάθοδο της Αναπληρώτριας Γενικής Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο, για να του εξηγήσει τις θέσεις του για τα όσα συζητήθηκαν και τα θέματα που τέθηκαν στη συνάντηση των δύο ηγετών, λέγοντας ότι δεν γνωρίζει «πώς θα του μεταφερθούν αυτά που συζητήθηκαν».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top