Ένας θανατηφόρος καύσωνας σαρώνει την Ευρώπη, αναγκάζοντας πόλεις όπως η Ρώμη, η Φλωρεντία να εκδώσουν κόκκινο συναγερμό λόγω των αφόρητα υψηλών θερμοκρασιών. Οι θερμοκρασίες αναμένεται να ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς Κελσίου σε τμήματα της Ισπανίας, της Ελλάδας, της Γαλλίας, της Κροατίας και της Τουρκίας, ενώ στην Ιταλία οι θερμοκρασίες μπορεί να φτάσουν τους 48,8 βαθμούς Κελσίου.
Τι προκαλεί αυτό το κύμα καύσωνα σε όλη την ήπειρο; Σύμφωνα με εμπειρογνώμονες, οι υψηλές θερμοκρασίες οφείλονται σε τρεις βασικούς παράγοντες – το φαινόμενο El Niño, τον αντικυκλώνα «Κέρβερο» και την κλιματική αλλαγή.
«Η Ευρώπη δεν επηρεάζεται άμεσα από τα φαινόμενα Ελ Νίνιο, επομένως μάλλον ο αντικυκλώνας και η κλιματική αλλαγή είναι οι κύριοι παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτό το κύμα καύσωνα», δήλωσε η δρ Μελίσα Λέιζενμπι, λέκτορας στην κλιματική αλλαγή στο Πανεπιστήμιο του Σάσεξ στη Βρετανία.
Ο καύσωνας σαρώνει επί του παρόντος τμήματα της νότιας Ευρώπης και της βορειοδυτικής Αφρικής.
Στην Ιταλία, οι υγειονομικές αρχές έχουν επίσης εκδώσει κόκκινο συναγερμό για δέκα μεγάλες πόλεις της Ιταλίας, συμπεριλαμβανομένης της Φλωρεντίας και της Ρώμης. Στη Σαρδηνία και τη Σικελία η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 48,8 βαθμούς Κελσίου.
«Δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστούν όλοι οι παράγοντες και η ακριβής συμβολή τους στον σημερινό καύσωνα στην Ευρώπη, μόνο μια πλήρης μελέτη απόδοσης μετά το συμβάν θα καταδείξει τους ακριβείς παράγοντες και το ποσοστό επίδρασής τους στο γεγονός», εξήγησε η δρ Λέιζενμπι.
Οι ειδικοί λένε ότι η κλιματική αλλαγή είναι αναμφίβολα ένας κρίσιμος παράγοντας.
«Δεν μπορούμε να έχουμε καμία αμφιβολία ότι ένας κρίσιμος παράγοντας πίσω από αυτή την αύξησης της θερμοκρασίας είναι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από την καύση ορυκτών καυσίμων. Μέχρι να μειώσουμε γρήγορα τις εκπομπές από τα ορυκτά καύσιμα, ακραία φαινόμενα όπως ο καύσωνας που βλέπουμε αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη θα γίνονται όλο και πιο πιθανά», δήλωσε ο δρ Λέσλι Μέιμπον, λέκτορας Περιβαλλοντικών Συστημάτων στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο.
Η ευρωπαϊκή υπηρεσία παρακολούθησης του κλίματος, Copernicus, έχει επίσης επισημάνει ότι ένα μεγάλο σύννεφο σκόνης της Σαχάρας κατευθύνεται προς τη νότια Ευρώπη. Ωστόσο, αυτό είναι απίθανο να συμβάλει στον καύσωνα, σύμφωνα με την Κλοέ Μπρίμικομπ, κλιματολόγο και ερευνήτρια ακραίων θερμοκρασιών στο Πανεπιστήμιο του Γκρατς.
«Η σκόνη της Σαχάρας αποτελεί περισσότερο μια πιθανή πρόκληση για την υγεία της νότιας Ευρώπης καθώς αυξάνει την σκόνη και τη ρύπανση», εξήγησε.
Πέρυσι, η Ευρώπη βίωσε το θερμότερο καλοκαίρι που έχει καταγραφεί ποτέ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περισσότεροι από 61.000 άνθρωποι σε ολόκληρη την ήπειρο. Οι καυτές θερμοκρασίες κορυφώθηκαν μεταξύ 18 και 24 Ιουλίου, αλλά οι υψηλές θερμοκρασίες συνεχίστηκαν και τον Αύγουστο.
Αν και ο «Κέρβερος» προβλέπεται να διαρκέσει περίπου δύο εβδομάδες, οι υψηλές θερμοκρασίες θα συνεχιστούν, σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων. Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός προειδοποιεί ότι υπάρχει 90% πιθανότητα το Ελ Νίνιο να διαρκέσει μέχρι το τέλος του έτους. Αυτό μπορεί να υποδηλώνει ότι οι υψηλές θερμοκρασίες θα συνεχιστούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Η είδηση αυτή έρχεται επίσης αμέσως μετά την αποκάλυψη του Copernicus ότι ο περασμένος μήνας ήταν ο θερμότερος Ιούνιος που έχει καταγραφεί ποτέ στα παγκόσμια αρχεία.
ΠΗΓΗ: Daily Mail/ertnews
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ξανά στις ράγες το Κυπριακό, εν αναμονή σινιάλου από Γκουτέρες
Θάνατος 32χρονου Ματθαίου: «Βυθίστηκε» στη θλίψη το Παγκύπριο - Πότε φθάνει η σορός του στην Κύπρο
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού - Συνελήφθη 34χρονος
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις