Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε σε νόμο δύο από τις τέσσερεις προτάσεις κομμάτων που αφορούν τις εκποιήσεις ενυπόθηκων ακινήτων και οι οποίες είχαν επίσης συμπεριληφθεί στο πακέτο που απέστειλε το Υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή για αντιμετώπιση του θέματος.
Συγκεκριμένα ψηφίστηκε η πρόταση ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ που προνοεί σε περίπτωση υπερημερίας ή απαίτησης για πληρωμή ενυπόθηκου χρέους, μαζί με την ειδοποίηση που αποστέλλεται από ενυπόθηκο δανειστή προς τους δανειολήπτες, τους εγγυητές και τους παρόχους εξασφάλισης να αποστέλλεται και τυποποιημένη πληροφόρηση αναφορικά με την πιστωτική διευκόλυνση, με την επιστολή Τύπου Θ. Η πρόταση νόμου εγκρίθηκε ομόφωνα και σε αυτήν προστέθηκαν τα σημεία τροπολογίας που κατέθεσε ο βουλευτής των Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης. Αυτά αφορούν την προσθήκη στην επιστολή Θ’ της ημερομηνία τερματισμού ενός δανείου, αν υπάρχει απόφαση επιδιαιτησίας και στοιχεία επικαιροποίησης του δανείου. Τα θέματα αυτά εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία.
Επίσης ψηφίστηκε πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ που προνοεί ότι σε περίπτωση που ενυπόθηκος οφειλέτης επιλέξει να προχωρήσει στην ανταλλαγή ενυπόθηκου ακινήτου έναντι εξόφλησης χρέους προς ενυπόθηκο δανειστή και το ακίνητο συνιστά κύρια κατοικία ή επαγγελματική στέγη, ως αξία ανταλλαγής να ορίζεται η αγοραία αξία που προκύπτει από την υφιστάμενη διαδικασία εκτίμησης ακινήτου, αντί η καταναγκαστική αξία. Η πρόταση αυτή εγκρίθηκε με 46 ψήφους υπέρ και 3 αποχές από την ΕΔΕΚ.
Η πρόταση νόμου κομμάτων που αφορά το δικαίωμα του ενυπόθηκου οφειλέτη και άλλων ενδιαφερόμενων προσώπων να προσφεύγουν σε αρμόδιο δικαστήριο για την αναστολή διαδικασίας εκποίησης ακινήτου σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, αλλά και η πρόταση νόμου της ΕΔΕΚ για εναρμόνιση με ευρωπαϊκή οδηγία σχετικά με την αξία του ενυπόθηκου ακινήτου, πήραν αναβολή μιας εβδομάδας για περαιτέρω συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών.
Κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια ο βουλευτής των Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης είπε ότι συμφωνεί με την πρόταση του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ που αφορά θέματα διαφάνειας και απορρέουν από υφιστάμενες δικαστικές αποφάσεις. Αναφερόμενος στην τροπολογία του είπε ότι κρίνουν ότι η επιστολή τύπου Θ΄ που θα αποστέλλεται θα πρέπει να εμπεριέχει επίσης κάποια σημαντικά στοιχεία που είναι το ιστορικό κάθε δανειολήπτη που μπορεί να αποτελέσει τεκμήριο στο δικαστήριο, η ημερομηνία κατά την οποία τερματίστηκε ένα δάνειο, κατά πόσο έχει εκδοθεί απόφαση του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, κατά πόσο έχει εκδοθεί απόφαση διαιτησίας και αν υπάρχει αλλαγή στις εξασφαλίσεις σε σχέση με την πρώτη ημέρα που δόθηκε το δάνειο μέσω τροποποιητικής συμφωνίας.
Η βουλευτής του ΔΗΚΟ και Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, εξέφρασε τη συμφωνία της μόνο με την προσθήκη του κ. Παπαδούρη που αφορά την ημερομηνία τερματισμού του δανείου. Όσον αφορά την πρόταση νόμου που το ΔΗΚΟ κατέθεσε μαζί με τον ΔΗΣΥ, είπε ότι πρόκειται για ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, υποβοηθά και ενισχύει τις αναδιαρθρώσεις και τη διαφάνεια και αν γινόταν νωρίτερα θα είχε πολύ μεγαλύτερη επίπτωση.
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος τάχθηκε υπέρ της πρότασης νόμου ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ αλλά και των τροπολογιών των Οικολόγων. Όσον αφορά την πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ που αφορά την αξία του ακινήτου, ανέφερε ότι θα τηρήσουν αποχή, αφού θεωρεί ότι η πρόταση νόμου υπερκαλύπτεται από την πρόταση που κατέθεσε η ΕΔΕΚ και θα συζητηθεί σε μια εβδομάδα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Όχι» Βουλής στο αίτημα ΥΠΟΙΚ για κατ' επείγουσα ψήφιση Νομοσχεδίου για Δικαστήριο Εκποιήσεων – «Δεν γίνεται να «εκβιάζεται» το Κοινοβούλιο»
Ο βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης εξέφρασε τη στήριξη του κόμματος και στις δύο προτάσεις νόμου και στις τροπολογίες Παπαδούρη. Ανέφερε ωστόσο ότι αυτά ΤΑ μικρά βήματα δεν θα είναι και τόσο αποφασιστικά για το χάος που επικρατεί στις σχέσεις τραπεζών και δανειοληπτών και στις παράλογες αποφάσεις που υπάρχουν από τράπεζες αλλά και στην καταστρατήγηση συμβάσεων εκ μέρους τους.
Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ – Συνεργασία Αλέκος Τρυφωνίδης, είπε ότι είναι κατάντια να χρειάζεται η Βουλή να νομοθετεί ώστε σε περίπτωση υπερημερίας να αποστέλλεται και τυποποιημένη πληροφόρηση για την πιστωτική διευκόλυνση. Ανέφερε ότι νομοθετεί η Βουλή πλέον για τα αυτονόητα και είναι ντροπή για το κράτος, ενώ εξέφρασε την απορία «ποιοι τελικά μας κυβερνούν».
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Καυκαλιάς είπε ότι το κόμμα του τάσσεται υπέρ και των δύο προτάσεων, ενώ στηρίζουν τις τρεις από τις τροπολογίες Παπαδούρη, εκτός από αυτή που αφορά τον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο. Αναφερόμενος στην πρόταση του ΑΚΕΛ είπε ότι προβλέπει σε περίπτωση μεταβίβασης ακίνητης ιδιοκτησίας που συνιστά κύρια κατοικία ή επαγγελματικής στέγης ως αντάλλαγμα να ορίζεται η αγοραία αξία και όχι η καταναγκαστική αξία πώλησης, που καθορίζεται μονομερώς από τις τράπεζες και είναι πολύ χαμηλότερη. Με αυτή την πρόταση νόμου, πρόσθεσε, διευκολύνονται σε σημαντικό βαθμό οι αναδιαρθρώσεις.
Επέκρινε επίσης την Κυβέρνηση, που ενώ τώρα έκανε συμφωνία για αναστολή των εκποιήσεων με τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης, όταν η Βουλή επιχειρούσε να νομοθετήσει την αναστολή τους έλεγαν ότι ήταν εις βάρος των δανειοληπτών και ότι «θα καταστρέφαμε την οικονομία». «Ο ορισμός της μεθόδευσης και της σκοπιμότητας», σημείωσε.
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης υπέδειξε στον κ. Τρυφωνίδη ότι μας κυβερνά το κόμμα του και «όσο περνά ο καιρός το αναλογιζόμαστε ακόμα περισσότερα». Ανέφερε παράλληλα ότι έχουν γίνει τεράστια βήματα για βελτίωση του θεσμικού πλαισίου για λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, όμως οι τραπεζικές πρακτικές και νομοθεσίες δεν είναι τέλειες. Έστειλε επίσης αυστηρό μήνυμα στους επόπτες να εποπτεύουν. Πρόσθεσε ότι ο ΔΗΣΥ επιχειρεί πάντα αλλαγές με μεγάλη προσοχή για τα τραπεζικά ζητήματα φροντίζοντας να έχει τη συναίνεση και συνεννόηση των αρμοδίων αρχών, κάτι που εξασφάλισαν. Εξέφρασε επίσης στήριξη προς την πρόταση ΑΚΕΛ που επίσης έχει τη σύμφωνη γνώμη των αρχών. Ανέφερε ότι θα στηρίξουν μόνο την πρώτη πρόταση Παπαδούρη για την ημερομηνία τερματισμού του δανείου.
Νομοσχέδιο για ειδικό δικαστήριο και αίτημα για αναβολή συζήτησης
Πριν από την έναρξη της συζήτησης η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου ενημέρωσε το σώμα ότι κατατέθηκε νομοσχέδιο από τον Υπουργό Οικονομικών με την έκκληση να κηρυχθεί επείγον και να ψηφιστεί την ίδια μέρα και αφορά τη δημιουργία ειδικής δικαιοδοσίας του δικαστηρίου για θέματα εκποιήσεων. Ωστόσο ύστερα από συνεννόηση των κομμάτων το θέμα παραπέμφθηκε σε κοινή συνεδρία των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Οικονομικών και Νομικών.
Με την έναρξη της συζήτησης στην Ολομέλεια, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος εξέφρασε την άποψη ότι η συζήτηση για τις προτάσεις νόμου που αφορούν τις εκποιήσεις, θα πρέπει να αναβληθεί και οι προτάσεις νόμου να επιστρέψουν στην Επιτροπή Οικονομικών για περαιτέρω συζήτηση, μετά και την παρουσίαση ολοκληρωμένης πρότασης από την Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του θέματος των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ) και των εκποιήσεων.
Αντίθετα, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης, εξέφρασε την άποψη ότι η συζήτηση για το θέμα έχει εξαντληθεί, εκτός και αν ο στόχος, όπως είπε, είναι να υπονομευθεί το περιεχόμενο ιδιαίτερα της πρότασης νόμου το δικαίωμα προσφυγής στη δικαιοσύνη.
Διαφωνία με την αναβολή εξέφρασε και ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου, ιδιαίτερα για την πρόταση που αφορά το δικαίωμα προσφυγής στο δικαστήριο από τους δανειολήπτες για να σταματήσουν εκποίηση.
Ο βουλευτής των Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης εξέφρασε την άποψη ότι η συζήτηση έχει τελειώσει. Ανέφερε ότι δέχονται αναβολή της συζήτησης μόνο σε περίπτωση που είναι για μια εβδομάδα, αλλιώς το θέμα θα καθυστερήσει και θα πάει μετά τον Οκτώβριο.
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, αποδέχτηκε την πρόταση του ΔΗΚΟ για αναβολή, αναφέροντας ότι αυτό που έχει σημασία είναι να υπάρξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, για να διασφαλιστούν οι ευάλωτοι δανειολήπτες και να μην διαταραχθεί η οικονομική σταθερότητα και το τραπεζικό σύστημα.
Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ – Συνεργασία Αλέκος Τρυφωνίδης είπε ότι παρά το ότι κάποιες προτάσεις από την Κυβέρνηση για το θέμα άργησαν, σήμερα βρίσκονται ενώπιον του σώματος και ιδιαίτερα το νομοσχέδιο για ειδική δικαιοδοσία του δικαστηρίου. Σημείωσε επίσης την οικειοθελή αναστολή των εκποιήσεων από τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης και είπε ότι είναι φρόνιμο και πολιτικό ορθό όλα αυτά να συζητηθούν στη Βουλή για να υπάρξει αποτελεσματικό και αξιόπιστο σύστημα ώστε οι πολίτες να βρίσκουν το δίκαιό τους.
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης είπε ότι αυτά που υπάρχουν ενώπιον της Βουλής έχουν συζητηθεί σε μεγάλη λεπτομέρεια στο παρελθόν και δεν δέχτηκε την αναβολή της συζήτησης για την πρόταση του ΔΗΣΥ, ενώ είπε ότι είναι έτοιμοι να ψηφίσουν για όλες τις προτάσεις.
Πηγή: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Μήνυμα Πετρίδη μετά το ατύχημα: «Πέρασα μια πολύ δύσκολη προσωπική στιγμή…»
Εντόπισαν φιάλες με Laughing Gas βάρους 3,000 κιλών σε εμπορευματοκιβώτιο στη Λεμεσό
Πρόεδρος ΚΣΣΕ: Καλεί την 'Αγκυρα να εγκαταλείψει τη θέση για δύο κράτη
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 22 Ιανουαρίου - Ο βίος του Αγίου
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις