Από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής και παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Tiny Kox, κάλεσε την Τουρκία να εγκαταλείψει τη θέση για λύση δύο κρατών που αντίκεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τόνισε ότι οι συνομιλίες πρέπει να συνεχιστούν από εκεί που σταμάτησαν στο Κραν Μοντάνα, στο πλαίσιο Γκουτέρες.
Προσφωνώντας την Ολομέλεια ο κ. Kox αναφέρθηκε και στην πρωτοβουλία του Προέδρου Χριστοδουλίδη για ενεργότερο ρόλο της ΕΕ και εξέφρασε την στήριξη της ΚΣΣΕ και την ετοιμότητα της να συνεργαστεί με τη Βουλή και την Κυβέρνηση προς την κατεύθυνση επίλυσης του Κυπριακού.
Η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου τόνισε στη δική της ομιλία ότι προσδοκία είναι η έκθεση και το ψήφισμα του Εισηγητή Piero Fassino, που θα συζητηθούν προσεχώς στη Συνέλευση, θα είναι δίκαια και αντικειμενικά όσον αφορά στις συνεχείς προκλήσεις και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου και στην ανάγκη επιστροφής της πόλης στους νόμιμους κατοίκους της, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ.
Καλώ τις τουρκικές αρχές να μην πιέσουν άλλο για τη λεγόμενη λύση δύο κρατών, είπε ο Kox
Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της ΚΣΣΕ είπε ότι είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι στην Ευρώπη δεν μπορούμε να λύσουμε το Κυπριακό με τον σωστό τρόπο για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, συντηρώντας έτσι μια επικίνδυνα παγωμένη σύγκρουση σε ένα από τα κράτη μέλη μας, η οποία βλάπτει τα ζωτικά συμφέροντα όλων των Κυπρίων πολιτών.
Το Κυπριακό, είπε, είναι ένα διεθνές, και ιδιαίτερα ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα και εξέφρασε υποστήριξη στην έκκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας να δει εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να κάνει περισσότερα για να καταστήσει δυνατή μια βιώσιμη λύση, με βάση τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις διαπραγματευτικές διεργασίες που έχουν ήδη γίνει.
«Δεν χρειάζεται να ξεκινήσετε από την αρχή. Θα ήταν η ταπεινή μου συμβουλή να συνεχίσετε από τις προσπάθειες του Κραν Μοντάνα και από τις συγκλίσεις που έχουν καταγραφεί όλα αυτά τα χρόνια. Το λεγόμενο πλαίσιο Γκουτέρες είναι εκεί για να σας εξυπηρετήσει και θα πρέπει να επιβεβαιωθεί εκ νέου», ανέφερε.
Ο κ. Kox χαιρέτισε τη δήλωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που ζητά επανάληψη των διαπραγματεύσεων και δηλώνει την προθυμία του να συμβάλει στην ενίσχυση των προσπαθειών από την πλευρά των Ηνωμένων Εθνών στον τομέα αυτό.
«Καλώ τις τουρκικές αρχές να μην πιέσουν άλλο για τη λεγόμενη λύση δύο κρατών, η οποία αντίκειται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και δεν μπορεί να οδηγήσει σε καμία βιώσιμη λύση, και επομένως αντίκειται και στα συμφέροντα της τουρκοκυπριακής κοινότητας της Κύπρου. Μια δικοινοτική και διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα στο νησί της Κύπρου μου φαίνεται η μόνη βιώσιμη λύση στο Κυπριακό", τόνισε.
Είπε ότι η Κοινοβουλευτική Συνέλευση είναι έτοιμη να συνεργαστεί με το κυπριακό κοινοβούλιο και την κυπριακή κυβέρνηση για να βοηθήσει στην εξεύρεση βιώσιμων και αποτελεσματικών τρόπων επίλυσης του Κυπριακού και θα θέσουμε όλους τους μηχανισμούς, τους πόρους και την τεχνογνωσία στη διάθεσή σας για το σκοπό αυτό, όπως ανέφερε.
Σε άλλο σημείο ο Πρόεδρος της ΚΣΣΕ είπε ότι επικροτεί τις προσπάθειες για μεγαλύτερη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών, των γυναικών και της νεολαίας σε αυτή τη διαδικασία.
Ο κ. Kox αναφέρθηκε με πολύ κολακευτικά λόγια στη συμβολή και το ρόλο των εκπροσώπων της Κύπρου στην ΚΣΣΕ τονίζοντας ότι η υψηλή εκτίμηση και ο σεβασμός προς τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας στη Συνέλευση φάνηκε και στους συχνούς διορισμούς τους ως θεματικών και γενικών εισηγητών.
Αναφέρθηκε και στην πρόσφατη σύνοδο στο Ρέικιαβικ, όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι άλλοι ηγέτες των κρατών μελών έθεσαν έναν φιλόδοξο οδικό χάρτη για τη μελλοντική πορεία του ΣτΕ και δεσμεύτηκαν εκ νέου στις αξίες και τις αρχές του.
Είπε επίσης ότι επείγουσα ήταν και η ανάγκη αντιμετώπισης πολύπλοκων προκλήσεων που προκύπτουν από τη ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας και η ανάγκη να ενισχύσουμε την αποφασιστικότητά μας να υποστηρίξουμε την Ουκρανία για όσο διάστημα χρειαστεί.
Δεν θα δεχθούμε ποτέ την απαράδεκτη αξίωση της τουρκικής πλευράς για λύση «δύο κρατών», είπε η ΠτΒ
Στην δική της ομιλία η Πρόεδρος της Βουλης είπε ότι η Κύπρος, λόγω της δικής της τραυματικής εμπειρίας, είχε ένα πρόσθετο λόγο να σταθεί από την πρώτη στιγμή στο πλευρό της Ουκρανίας και του λαού της προασπιζόμενη το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα, που βάναυσα καταπατήθηκαν και συνεχίζουν να καταπατούνται και επί του δικού της εδάφους.
Πιστεύουμε, είπε, στην ειρήνη και εργαζόμαστε άοκνα προς την κατεύθυνση αυτή αλλά την ίδια στιγμή αναμένουμε από όλους όσοι επικαλούνται το ίδιο, να επιδείξουν ανάλογη αντίδραση και αποφασιστικότητα έναντι αυτών που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, χωρίς εξαιρέσεις και εκπτώσεις. «Η λογική των δύο μέτρων και δύο σταθμών υπονομεύει τον στόχο της ειρήνης», τόνισε.
Η κ. Δημητρίου είπε ότι καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο που είχαν διακοπεί στο Κραν Μοντανά, υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, με στόχο την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες.
«Χρειάζεται να αξιοποιηθεί κάθε βήμα και ευκαιρία για να οδηγηθούμε πιο κοντά στον επιθυμητό στόχο, που δεν είναι άλλος από την επανένωση της χώρας μας σε συνθήκες διαρκούς ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας και τη διασφάλιση ενός καλύτερου μέλλοντος, για τους νέους και νέες μας και τις επόμενες γενιές. Δεν θα δεχθούμε ποτέ την απαράδεκτη αξίωση της τουρκικής πλευράς για λύση «δύο κρατών», η οποία εκφεύγει του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών και την οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση και ολόκληρη η διεθνής κοινότητα έχει ρητά απορρίψει», ανέφερε.
Η κ. Δημητρίου είπε επίσης ότι η χώρα μας καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διαχείριση των δυσανάλογων συγκριτικά με τον πληθυσμό της μεταναστευτικών ροών, κυρίως ως αποτέλεσμα της εργαλειοποίησης παράτυπων μεταναστών από την Τουρκία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον δημογραφικό χαρακτήρα, την ασφάλεια και τη σταθερότητας της χώρας μας.
Σημείωσε ότι αναμένουμε από τους Ευρωπαίους εταίρους μας να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων για μια συλλογική και αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης, στη βάση της αλληλεγγύης και της ίσης κατανομής ευθύνης.
Σε άλλο σημείο της ομιλία της είπε ότι δικαιολογημένα αισθανόμαστε απογοήτευση για την απόφαση της Επιτροπής Υπουργών του ΣτΕ για τερματισμό της επιτήρησης της απόφασης του Δικαστηρίου στην υπόθεση Τιτίνας Λοϊζίδου κατά Τουρκίας, ακριβώς γιατί οι συνεχιζόμενες παραβιάσεις δεν παραγράφονται και γιατί η αρνητική αυτή εξέλιξη δημιουργεί επικίνδυνο προηγούμενο και για άλλα κράτη που υφίστανται ανάλογες παραβιάσεις.
«Και είναι για αυτόν ακριβώς τον λόγο που η συνέχιση της επιτήρησης της απόφασης του ΕΔΔΑ στην 4η Διακρατική Προσφυγή της Κύπρου κατά της Τουρκίας είναι καίριας σημασίας», ανέφερε.
Η κ. Δημητρίου είπε ότι η Βουλή των Aντιπροσώπων, με την ολιγάριθμη, αλλά δυναμική αντιπροσωπεία της, δηλώνει ενεργά και ουσιαστικά το παρών της στις σημαντικές αποφάσεις και δράσεις της Συνέλευσης και αμφίδρομα, επωφελείται πολλαπλά από την ιδιότητα της ως κράτος μέλος του Οργανισμού, ενσωματώνοντας και μετεξελίσσοντας το κεκτημένο του σε στοχευμένες πολιτικές και δράσεις.
Εξέφρασε επίσης τις θερμές τις ευχαριστίες στα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπεία για το πολύ σημαντικό του έργο στην ΚΣΣΕ.
Πηγή: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πυρκαγιά σε δύσβατη περιοχή στην Πάφο - Στη «μάχη» και εναέρια μέσα - Σε κινητοποίηση η Πυροσβεστική
Μήνυμα Πετρίδη μετά το ατύχημα: «Πέρασα μια πολύ δύσκολη προσωπική στιγμή…»
Εντόπισαν φιάλες με Laughing Gas βάρους 3,000 κιλών σε εμπορευματοκιβώτιο στη Λεμεσό
Πρόεδρος ΚΣΣΕ: Καλεί την 'Αγκυρα να εγκαταλείψει τη θέση για δύο κράτη
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις