Δεν πρόκειται να δεχθούμε με κανέναν τρόπο τετελεσμένα επί του εδάφους, δήλωσε την Τρίτη ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργος Γεραπετρίτης, προσθέτοντας ότι η εξεύρεση δίκαιης λύσης στο Κυπριακό αποτελεί «κορυφαία εθνική προτεραιότητα» της Ελλάδας. Οι δηλώσεις του κ. Γεραπετρίτη έγιναν μετά το τέλος της συνάντησής του, στο Υπουργείο Εξωτερικών, στη Λευκωσία με τον Κύπριο ομόλογό του, Κωνσταντίνο Κόμπο, ο οποίος δήλωσε πως δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθούμε διχοτομικές λύσεις.
Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, ο οποίος πραγματοποιεί την πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό από την ανάληψη των καθηκόντων του, τόνισε επίσης ότι «η Ελλάδα στηρίζει με συνέπεια την Κύπρο στην επανεκκίνηση των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού.
Από την πλευρά του, ο Κωνσταντίνος Κόμπος, στις δικές του δηλώσεις ανέφερε ότι «η Ελλάδα ήταν και παραμένει το διαχρονικό μας στήριγμα» σε ό,τι αφορά το Κυπριακό. «Κοινό μας όραμα παραμένει η επανένωση της Κύπρου αποκλειστικά εντός του συμφωνημένου πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών, στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», πρόσθεσε.
«Προς πάσα κατεύθυνση τονίζουμε ότι δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθούμε διχοτομικές λύσεις ή άλλες παρεμφερείς προσεγγίσεις», υπογράμμισε ο κ. Κόμπος.
Γεραπετρίτης: «Πλήρης συντονισμός με την Κυπριακή Δημοκρατία»
Στη δήλωσή του μετά το τέλος της συνάντησης, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργος Γεραπετρίτης, εξέφρασε χαρά και συγκίνηση για την επίσκεψή του στην Κύπρο και τόνισε ότι «η εξεύρεση δίκαιης, βιώσιμης και αμοιβαία αποδεκτής λύσης του κυπριακού ζητήματος παραμένει κορυφαία εθνική προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας».
Ο κ. Γεραπετρίτης εξέφρασε τη στήριξή του στη λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας εντός του πλαισίου, που ορίζουν οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, προσθέτοντας ότι «σημαντικός στόχος είναι η Κύπρος και ο κυπριακός λαός - Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι – να απαλλαγούν από τον τουρκικό στρατό κατοχής, το αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων και των δικαιωμάτων επέμβασης οποιουδήποτε στις κυπριακές υποθέσεις».
Είπε ακόμη ότι η λύση θα πρέπει να είναι λειτουργική, να δώσει στην επανενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία το μέλλον που της αξίζει, καθώς και να διασφαλίζει την απρόσκοπτη εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε ολόκληρη την επικράτεια της Κύπρου. Στο πλαίσιο αυτό, συνέχισε, «ο πλήρης συντονισμός μας με την Κυπριακή Δημοκρατία σε όλα τα επίπεδα αποτελεί τη σταθερή πυξίδα για την Ελλάδα και θεμέλιο λίθο της πολιτικής μας στο Κυπριακό».
«Δεν πρόκειται να δεχθούμε με κανέναν τρόπο τετελεσμένα επί του εδάφους, τόνισε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, ο οποίος χαρακτήρισε ως αδιαμφισβήτητη τη συμβολή του Κυπρίου ομολόγου του στο «άριστο κλίμα συνεργασίας» μεταξύ των δύο χωρών.
Με το ίδιο πνεύμα φιλίας και αλληλοεκτίμησης, είπε ο κ. Γεραπετρίτης, «βρίσκομαι εδώ για να δώσω το μήνυμα ότι η Ελλάδα στηρίζει με συνέπεια την Κύπρο στην επανεκκίνηση των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού». «Στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο Έλληνας Πρωθυπουργός εξέφρασε πλήρη στήριξη στο αίτημα της Κύπρου για την ανάληψη ενεργότερου ρόλου της ΕΕ στη βάση των προτάσεων του Προέδρου Χριστοδουλίδη», σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι την ίδια σταθερή στήριξη θα συνεχίσει να προσφέρει η Ελλάδα και στο πλαίσιο του ΟΗΕ με άξονα τον πλήρη σεβασμό στις αρχές του διεθνούς δικαίου.
Επιπρόσθετα, ο Έλληνας ΥΠΕΞ τόνισε ότι Ελλάδα και Κύπρος έχουν εμβαθύνει με παραδειγματικό τρόπο στη διμερή ενεργειακή συνεργασία, δίνοντας έμφαση στην πράσινη μετάβαση, όπως επίσης και σε άλλα ζητήματα διμερούς και διεθνούς ενδιαφέροντος, όπως η αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Αναφερόμενος στη δημιουργία τριμερών και πολυμερών σχημάτων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και την ευρύτερη Μέση Ανατολή, ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε ότι «επιδιώκουμε σταθερά την εδραίωση ενός περιφερειακού πλαισίου ασφάλειας μέσω του διαλόγου, της συνεργασίας και της προσήλωσης όλων των πλευρών στο διεθνές δίκαιο». Διευκρίνισε ότι τα σχήματα αυτά δεν αποκλείουν κανέναν, πάντα όμως υπό την προϋπόθεση ότι γίνονται σεβαστές οι αρχές και οι αξίες του Χάρτη του ΟΗΕ και η πιστή τήρηση του διεθνούς δικαίου.
«Υποστηρίζουμε σθεναρά την τριμερή συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ και με τη συμμετοχή των ΗΠΑ στον μηχανισμό 3+1», υπογράμμισε. «Ομοίως επενδύουμε στο σημαντικό τριμερές σχήμα συνεργασίας με την Αίγυπτο και αντίστοιχα με τον Λίβανο, την Ιορδανία και την Παλαιστίνη», πρόσθεσε.
Αναφορικά με την Τουρκία, ο κ. Γεραπετρίτης εξέφρασε την ετοιμότητα της Ελλάδας να αξιοποιήσει το τρέχον θετικό κλίμα και να διαμορφώσει συνθήκες για διάλογο βασισμένο στο Δίκαιο της Θάλασσας με στόχο τη διευθέτηση της διμερούς διαφοράς για διευθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. «Μένει να διαπιστώσουμε αν η Τουρκία επιθυμεί ειλικρινά να χαράξουμε ένα μονοπάτι επαναπροσέγγισης, χωρίς τούτο να σημαίνει ότι η Ελλάδα θα κάνει πίσω στις κόκκινες γραμμές της και στις εθνικές της προτεραιότητες», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι «μείζονα προτεραιότητα συνιστά η επίλυση του Κυπριακού».
Ακόμη, ο κ. Γεραπετρίτης εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στους οικείους του νεαρού Ευέλπιδος, ο οποίος έχασε τη ζωή του σε στρατιωτική άσκηση στην Ελλάδα.
Κόμπος: «Κοινό όραμά μας παραμένει η επανένωση της Κύπρου»
Στη δήλωσή του μετά το τέλος της συνάντησης, ο Υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, έκανε λόγο για «μια πλούσια και παραγωγική συζήτηση», κατά την οποία το πρωταρχικό ζήτημα ήταν το Κυπριακό, «για το οποίο διαχρονικά η Ελλάδα ήταν και παραμένει το στήριγμά μας», όπως είπε. Κοινό όραμά μας, τόνισε, παραμένει η επανένωση της Κύπρου, αποκλειστικά εντός του συμφωνημένου πλαισίου του ΟΗΕ, στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
«Προς πάσα κατεύθυνση, τονίζουμε ότι δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθούμε διχοτομικές λύσεις ή άλλες παρεμφερείς προσεγγίσεις», ανέφερε ο ΥΠΕΞ, προσθέτοντας ότι κρίνει ως «ιδιαίτερα σημαντική» την ενίσχυση της συμβολής της ΕΕ. Ακόμη, είπε ότι η ενεργός εμπλοκή της ΕΕ, τόσο στο σπάσιμο του αδιεξόδου όσο και κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, είναι πρωταρχικής σημασίας.
Ο κ. Κόμπος σημείωσε περαιτέρω ότι το Κυπριακό είναι ξανά μέρος της ατζέντας και ότι η προσέγγισή μας τυγχάνει αναγνώρισης και αποδοχής. «Έχει ξεκινήσει μια διαδικασία για επάνοδο στις διαπραγματεύσεις», ανέφερε, διευκρινίζοντας ότι «η τουρκική στάση θα καθορίσει εν πολλοίς το αποτέλεσμα» και ότι οι προσπάθειες της πλευράς μας θα συνεχιστούν.
Αναφορικά με τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, οι οποίες επίσης συζητήθηκαν στη συνάντηση, ο ΥΠΕΞ τόνισε ότι η Ελλάδα και η Κύπρος «αποτελούν πυλώνες σταθερότητας στην περιοχή, πρωτοστατούν στην ανάπτυξη των πολυμερών σχημάτων συνεργασίας, ως γέφυρα μεταξύ των χωρών της περιφέρειάς μας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
«Εργαζόμαστε για την περαιτέρω ανάπτυξη και εμβάθυνση των συνεργασιών αυτών, ώστε η Ανατολική Μεσόγειος και η ευρύτερη περιοχή, να καταστούν χώρος ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας. Θέλουμε να είμαστε, μαζί, ο καταλύτης αυτής της προσπάθειας», σημείωσε.
«Σε ένα τέτοιο όραμα δεν χωρούν απειλητικές συμπεριφορές, αναθεωρητισμός, αμφισβήτηση και παραβίαση του διεθνούς δικαίου», υπέδειξε ο κ. Κόμπος, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «κοινή μας πυξίδα είναι η προσήλωση, η πλήρης και όχι η επιλεκτική και αποσπασματική, συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο, με τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες».
Τέλος, ο ΥΠΕΞ είπε ότι στη συνάντηση διαπιστώθηκε «ταύτιση απόψεων» σε μια σειρά ζητημάτων που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Το Έβαλαν Κυπριακό πάει Νέα Υόρκη και Βίλνιους
Αυξήσεις στα καύσιμα: Έβαλαν κι από την τσέπη οι πρατηριούχοι; Πότε αναμένονται μειώσεις
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι
• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις