Η κατάσταση στη Γαλλία φαίνεται να ηρεμεί μετά από πέντε ημέρες βίαιων επεισοδίων που ξεκίνησαν με αφορμή τον θανάσιμο πυροβολισμό του 17χρονου Ναέλ από αστυνομικό κατά τη διάρκεια ελέγχου.
Παρά το γεγονός ότι το βράδυ της Κυριακής οι ταραχές σε αρκετές περιοχές της Γαλλίας είχαν υποχωρήσει και έγιναν λιγότερες συλλήψεις ο Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε από το υπουργείο Εσωτερικών να διατηρήσει μια «μαζική» αστυνομική παρουσία στους δρόμους. Η πρωθυπουργός, Ελίζαμπεθ Μπορν, επιβεβαίωσε, νωρίς το βράδυ της Δευτέρας, ότι το σύστημα ασφαλείας για την αντιμετώπιση των ταραχών, δηλαδή 45.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες, θα διατηρηθεί το βράδυ της Δευτέρας προς την Τρίτη. «Προτεραιότητα είναι να διασφαλιστεί η επιστροφή της δημοκρατικής τάξης», ανέφερε.
Ο Εμανουέλ Μακρόν με ανάρτησή του στο Twitter τα ξημερώματα της Τρίτης (4/7) ευχαρίστησε τις αρχές για την κινητοποίηση τους τις τελευταίες νύχτες.
Τη Δευτέρα, οι δήμαρχοι ζήτησαν να πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις έξω από τα δημαρχεία για να διαμαρτυρηθούν για τη βία και τις λεηλασίες, ενώ στη Ναντέρ, τη γενέτειρα του Ναέλ, ο δήμαρχος Πάτρικ Τζάρι δήλωσε ικανοποιημένος που υποχώρησε η βία, αλλά πρόσθεσε ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε το περιστατικό που πυροδότησε αυτή την κατάσταση και τη συνεχιζόμενη ανάγκη για δικαιοσύνη».
Αργότερα το απόγευμα, αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στη μικρή πόλη Λ’ Άι- λε-Ροζ, κοντά στο Παρίσι, για την υποστήριξη του Βενσέν Ζανμπρέν, του δημάρχου του οποίου το σπίτι δέχτηκε επίθεση από ταραχοποιούς κατά την οποία η σύζυγός του και ένα από τα δύο μικρά παιδιά του τραυματίστηκαν. Το περιστατικό αντιμετωπίζεται ως απόπειρα ανθρωποκτονίας από τις εισαγγελικές αρχές.
Η έρευνα που ξεκίνησε για «απόπειρα δολοφονίας» μετά την επίθεση στο σπίτι του δημάρχου της Λ’ Άι- λε-Ροζ, «συνεχίζεται πολύ ενεργά», ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας ο εισαγγελέας του Κρετέιγ, διευκρινίζοντας ότι «σήμερα κινητοποιούνται περίπου σαράντα ερευνητές» . Εκτός από την απόπειρα δολοφονίας, οι επικεφαλής της έρευνας επεκτάθηκαν και σε «εγκληματικές ενώσεις με σκοπό τη διάπραξη εγκλήματος» και «καταστροφή περιουσίας με πυρά σε οργανωμένη συμμορία», επειδή η παρουσία πολλών ατόμων κατά τη διάρκεια των γεγονότων πλέον "επιβεβαιώθηκε", διευκρινίζει ο εισαγγελέας.
Σχεδόν 4.000 συλλήψεις από την Παρασκευή
Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, από την Παρασκευή έχουν συλληφθεί 3.915 άτομα, εκ των οποίων 1.244 ανήλικοι. Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν ανακοίνωσε πως «το 60%» των συλληφθέντων δεν είχαν κανένα δικαστικό προηγούμενο, δεν είναι γνωστοί στις αστυνομικές υπηρεσίες» και «ουδέποτε είχαν αποτελέσει αντικείμενο ελέγχου».
Η μέση ηλικία των συλληφθέντων είναι «τα 17 χρόνια, σε μερικές περιπτώσεις είναι παιδιά, δεν υπάρχει άλλη λέξη, 12-13 ετών, που έγιναν εμπρηστές ή επιτέθηκαν στις δυνάμεις της τάξης ή σε αιρετούς αξιωματούχους», υπογράμμισε επίσης.
Ο Νταρμανέν επέμεινε «στην ευθύνη των γονιών, της οικογένειας» στην επίβλεψη αυτών των νέων, «επειδή δεν είναι θέμα της εθνικής αστυνομίας ή της χωροφυλακής ή του δημάρχου ή ακόμη του Κράτους να διευθετήσει το πρόβλημα όταν ένα παιδί 12 ετών βάζει φωτιά σε ένα σχολείο».
Ο υπουργός λέει πως, μετά την περασμένη νύκτα κατά την οποία δεν σημειώθηκε κανένα μείζον επεισόδιο, διαπιστώνει ότι «η τάξη αποκαθίσταται», «χάρη στην αποφασιστικότητα που επιδείχθηκε».
Στο δικαστήριο έχουν παρουσιαστεί ήδη 374 που κατηγορούνται για λεηλασίες
Στο Στρασβούργο, για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια αυτών των ακροάσεων επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης που κυμαίνονταν από τέσσερις έως δέκα μήνες.
«Ήταν μια ευκαιριακή κλοπή: ήταν σπασμένο, δεν το σκέφτηκα, μπήκα», εξήγησε στο δικαστήριο ο Ραγιέ, 26 ετών, ο οποίος βγήκε από ένα κατάστημα Zara «με ένα μεγάλο πακέτο με ρούχα κάτω από τη μασχάλη του».
Κάποιοι είχαν εκτοξεύσει πυροτεχνήματα, άλλοι είχαν λεηλατήσει επιχειρήσεις ή έβαλαν φωτιά σε οχήματα. Δέκα άνδρες, ηλικίας 19 έως 28 ετών, καταδικάστηκαν τη Δευτέρα σε ποινές από αναστολή έως φυλάκιση με ηλεκτρονικό βραχιόλι από το δικαστήριο του Σανλίς για συμμετοχή στις ταραχές των τελευταίων ημερών.
Μεταξύ αυτών, δύο άτομα με ποινικό μητρώο, που κρίθηκαν ένοχοι για λεηλάτηση ενός παντοπωλείου και τριών καπνοπωλείων, καταδικάστηκαν σε φυλάκιση 9 και 10 μηνών. Για τα ίδια γεγονότα επιβλήθηκαν σε άλλους δύο κατηγορούμενους χωρίς ιστορικό ποινές 6 και 9 μηνών με αναστολή. Σε ένα από τα καταστήματα η είσοδος είχε παραβιαστεί από... εκσκαφέα.
«Το να βρεθώ στη φυλακή ήταν πραγματικό σοκ», είπε ένας φοιτητής, άγνωστος στην αστυνομία, ο οποίος συμμετείχε στη λεηλασία.
Σε 19χρονο επιβλήθηκε ποινή 15 μηνών με αναστολή, με δοκιμαστική περίοδο 24 μηνών, επειδή έριξε βόμβα μολότοφ εναντίον χωροφυλάκων στο Pont-Sainte-Maxence (Ουαζί). Ήδη καταδικασμένος από το δικαστήριο ανηλίκων για απειλές κατά αστυνομικών, διαβεβαίωσε: «Ήθελα να προσελκύσω την αστυνομία. Ήταν για πλάκα. »
Ο δικηγόρος του επικαλέστηκε «ανωριμότητα». «Είναι μια ωρολογιακή βόμβα », είπε ο εισαγγελέας Μισέλ Μαζάρ.
Σε δύο άλλους κατηγορούμενους επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 12 μηνών με αναστολή για πυρπόληση οχήματος. Ένας από αυτούς, άγνωστος στην αστυνομία, ισχυρίστηκε ότι «έπαθε εγκεφαλικό τρέλας». «Ήμουν μεθυσμένος. Θα κάνω τα πάντα για να αποζημιώσω το θύμα», απολογήθηκε και ζήτησε συγγνώμη.
Δύο άνδρες που μετέφεραν πυροτεχνήματα στο Villers-Saint-Paul καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης 4 μηνών με αναστολή.
Ένας νεαρός άνδρας 20 ετών, χωρίς ποινικό μητρώο, καταδικάστηκε σε 105 ώρες κοινωφελούς εργασίας επειδή έβαλε φωτιά σε έναν κάδο απορριμμάτων στη μέση του δρόμου στο Crépy-en-Valois και κατέστρεψε το δρόμο.
Πάνω από 1 δισ. ευρώ οι ζημιές
Ο πρόεδρος της πρώτης γαλλικής εργοδοτικής οργάνωσης εκτίμησε τη ζημιά στις επιχειρήσεις που προκλήθηκαν από τις ταραχές σε 1 δισεκατομμύριο ευρώ, σε συνέντευξή του στη Le Parisien που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα το βράδυ. «Είναι πολύ νωρίς για να δώσουμε έναν ακριβή αριθμό, αλλά βρισκόμαστε σε περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο ευρώ, χωρίς να υπολογίζουμε τη ζημιά στον τουρισμό. Τα βίντεο των ταραχών, που κυκλοφόρησαν σε όλο τον κόσμο, υποβαθμίζουν την εικόνα της Γαλλίας» , δήλωσε ο Geoffroy Roux de Bézieux. Το γαλλικό μέσο ενημέρωσης Le Point επικαλέστηκε έναν αξιωματούχο του τουρισμού που εκτιμά ότι έως και το 25% των κρατήσεων ξενοδοχείων στο Παρίσι είχαν ήδη ακυρωθεί.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του, «περισσότερα από διακόσια καταστήματα λεηλατήθηκαν ολοσχερώς, τριακόσια υποκαταστήματα τραπεζών καταστράφηκαν, διακόσια πενήντα καπνοπωλεία έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές. Τα πάντα κλάπηκαν, ακόμα και ταμειακές μηχανές, πριν βάλουν φωτιά για να καταστραφούν».
Όσον αφορά το θέμα των αποζημιώσεων που αφορά πολλές εταιρείες και ιδιαίτερα τις μικρότερες, ο κ. Roux de Bézieux διαβεβαιώνει ότι «οι ασφαλιστές κινητοποιούνται για να προχωρήσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα» και εμφανίστηκε βέβαιος ότι οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις θα αποζημιωθούν.
Οι ταραχές προκάλεσαν «τουλάχιστον 20 εκατομμύρια ευρώ ζημιά» στις δημόσιες συγκοινωνίες στο Ιλ ντε Φρανς, σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση, που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, από την Ile-de-France Mobilités (IDFM), περιφερειακή αρχή μεταφορών.
Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν ανακοίνωσε εξάλλου πως αποδεσμεύτηκαν 20 εκατομμύρια ευρώ για να αποκατασταθούν «ήδη από το τέλος του καλοκαιριού» οι «κάμερες βιντεοπροστασίας» που έσπασαν στη διάρκεια των ταραχών. «Τα κρατικά χρήματα είναι στη διάθεση των δημάρχων της Γαλλίας», τόνισε.
Σήμερα ο πρόεδρος Μακρόν θα συναντήσει τους δημάρχους 220 περιοχών που έχουν πληγεί από τη βία.
Τα βίντεο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έπαιξαν σημαντικό ρόλο
Νέοι ταραξίες, πολύ αντιδραστικοί στα κοινωνικά δίκτυα, χωρίς ταμπού σε σχέση με τη βία και την κλοπή. Αυτή είναι η παρατήρηση που έκανε η Εθνική Διεύθυνση Εδαφικής Πληροφορίας (DNRT) για τις ταραχές που ξέσπασαν στη Γαλλία εδώ και σχεδόν μια εβδομάδα.
Πρώτο μάθημα: αυτή η κρίση, σε εθνική κλίμακα, είναι μέρος μιας σχεδόν αδιάλειπτης σειράς κρίσεων: «κίτρινα γιλέκα», μετά αντιεμβολιαστικές διαδηλώσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, κίνημα κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος και σήμερα αστικές ταραχές.
Για αυτήν την υπηρεσία πληροφοριών που ασχολείται με όλες τις μορφές βίας και ριζοσπαστισμού εκτός της δικαιοδοσίας του αρχηγείου της αστυνομίας του Παρισιού – που περιλαμβάνει την πρωτεύουσα και τα εσωτερικά προάστια – το ξέσπασμα της αστικής βίας συνέβη χωρίς προειδοποιητικά σημάδια μετά από μια ιδιαίτερα ήρεμη μέρα ενός μουσικού Φεστιβάλ στις 21 Ιουνίου. «Δέκα ημέρες πριν από το θάνατο του Ναέλ, ένας νεαρός άνδρας με καταγωγή από τη Γουινέα πέθανε σε παρόμοιες συνθήκες στην Ανγκουλέμ χωρίς να δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα».
Στην περίπτωση του Ναέλ, η διανομή των βίντεο και το γεγονός ότι το δράμα εκτυλίσσεται στη Ναντέρ έπαιξε σημαντικό ρόλο. Δεν χρειάστηκαν πάνω από είκοσι τέσσερις ώρες για να επεκταθεί η αναταραχή, που ξεκίνησε από εκεί, και στην υπόλοιπη χώρα.
«Τα κοινωνικά δίκτυα παίζουν ουσιαστικό ρόλο στη διάδοση εικόνων βίας, προκαλώντας φαινόμενα μίμησης. Χρησιμοποιούνται επίσης για να συμβουλεύονται ζωντανά για να συγκεντρωθούν, να διαπράξουν λεηλασίες, να αποφύγουν την αστυνομία ή να έρθουν σε επαφή, αναφέρει αξιωματούχος της υπηρεσίας στη Le Monde, ο οποίος στέκεται στο γεγονός ότι η πλειοψηφία των ταραξιών ζουν σε περιοχές του Παρισιού με προβλήματα φτώχειας και περιθωριοποίησης.
ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Έβαλαν βόμβα σε οικία 49χρονου Ελληνοκύπριου στη Λεμεσό - Έρευνες στο σημείο
Το Κυπριακό πάει Νέα Υόρκη και Βίλνιους
Αυξήσεις στα καύσιμα: Έβαλαν κι από την τσέπη οι πρατηριούχοι; Πότε αναμένονται μειώσεις
Τραγωδία στη θάλασσα: Νεκρός Ελληνοκύπριος ψαράς στο Παραλίμνι
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 22 Ιανουαρίου - Ο βίος του Αγίου
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις