ΚΟΙΝΩΝΙΑ

10 χρόνια απο την μοιραία πτήση της HELIOS – Η Κύπρος θυμάται

10 χρόνια απο την μοιραία πτήση της HELIOS – Η Κύπρος θυμάται

14 Αυγούστου 2005: Ανήμερα της γιορτής της Κοίμησης της Θεοτόκου και ακόμη μία ημέρα για την Κυπριακή κοινωνία γράφεται στην ιστορία με μαύρα.

Η συντριβή του Boeing 737 της "Helios" αποτελεί την χειρότερη αεροπορική τραγωδία που γνώρισε ποτέ ο τόπος. 121 ψυχές "έφυγαν" άδικα εκείνο τον μαύρο Αύγουστο του 2005. Η πτήση HCY 522 ξεκίνησε από τη Λάρνακα με προορισμό την Πράγα και με προγραμματισμένη ενδιάμεση στάση στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος στην Αθήνα.

Η αναχώρηση έγινε στις 09:07 από την Λάρνακα. Στις 10:37 εισήλθε στο FIR Αθηνών, αλλά δεν μπόρεσε να έρθει σε επαφή με τον πύργο ελέγχου. Αφού διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει επαφή με το αεροπλάνο, ο Α/ΓΕΕΘΑ έδωσε εντολή να απογειωθούν αεροσκάφη για να εντοπίσουν το αεροπλάνο.

Στις 11:05 τα δύο μαχητικά F-16 ήρθαν σε οπτική επαφή με το αεροσκάφος και διαπίστωσαν ότι ο κυβερνήτης δεν ήταν στη θέση του, ενώ ο συγκυβερνήτης ήταν αναίσθητος. Το αεροπλάνο ήταν στον αυτόματο πιλότο.

 Στις 11:41, οι πιλότοι των μαχητικών είδαν τον αεροσυνοδό Ανδρέα Προδρόμου να προσπαθεί μάταια να πάρει τον έλεγχο του Boeing. Μετά από λίγα λεπτά και οι δύο κινητήρες του αεροσκάφους σταμάτησαν, ενώ πέντε λεπτά αργότερα το αεροπλάνο συνετρίβη την περιοχή του Γραμματικού.

Απολογισμός: 121 νεκροί, 115 επιβάτες και 6 άτομα προσωπικό. Ολόκληρες οικογένειες ξεκλειρίστηκαν. Βαρύ το πένθος σε Κύπρο και Ελλάδα. Οι 103 ήταν Κύπριοι, ενώ υπήρχαν και 12 Έλληνες υπήκοοι. Αδύνατη η εξακρίβωση των στοιχείων των θυμάτων χωρίς τη μέθοδο DNA.

Ο πανικός και όλα αυτά που συμβαίνουν στην Κύπρο είναι απερίγραφτα. Όλοι προσπαθούν να καταλάβουν τι ακριβώς εγινε. Καρφωμένοι στη τηλεόραση μπας και αναφέρουν έστω και κάτι…

 Οι συγγενείς των θυμάτων τρέχουν στο Αεροδρόμιο της Λάρνακας. Κλαίνε, φωνάζουν και ζητούν απεγνωσμένα τη λίστα με τα ονόματα των επιβατών. Τραγικές φιγούρες που έχουν μείνει βαθιά χαραγμένες στη μνήμη όλων μας.

 Μέσα σε λίγα λεπτά έχασαν αδέλφια, συζύγους, παιδιά, γονείς. Μωρά έμειναν ορφανά, ενώ παππούδες καλέστηκαν να κάνουν νέους ρόλους.

Και όμως περάσαν 10 χρόνια απο τότε, δέκα ολόκληρα χρόνια γεμάτα πόνο, θλίψη, για τις οικογένειες των 121 θυμάτων. Κανείς δεν ξεχνά εκείνο τον μαύρο Αύγουστο του 2005. 

Διαβάστε τι δήλωσαν οι συγγενείς των θυμάτων : «Με πιο βαριά βήματα θα ανέβουμε στο Γραμματικό για να θυμηθούμε τους νεκρούς μας»

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Τραγική κατάληξη: Εντοπίστηκε νεκρή η 59χρονη που έψαχναν στη Λεμεσό - Την βρήκαν στην πολυκατοικία όπου διέμενε

• Ελπίδα Ιακωβίδου: Βρέθηκε σε εκδήλωση στη Λευκωσία με την πρώην σύντροφο του Τζώνη Καλημέρη

• Συγκλονιστική μαρτυρία μετά από τροχαίο: «Περίμενα 9 ώρες στο κρεβάτι του ασθενοφόρου...γιατροί τσακώνονταν μεταξύ τους»

• Νοσοκομείο Αθαλάσσας: Νέες καταγγελίες - «Ασθενείς κοιμήθηκαν σε καναπέδες λόγω έλλειψης διαθέσιμων κλινών»

• Κόκκινος συναγερμός για τα θανατηφόρα: Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου οι ειδικοί - «Με ενοχλεί να θάβουμε νέα παιδιά»

• Αερόσακοι Takata: Πώς απαντούν οι αντιπροσωπείες αυτοκινήτων για τις χρεώσεις στον έλεγχο;



ΠτΔ στο Economist: Φάρος ελπίδας για την περιοχή η επανένωση Κύπρου

ΠτΔ στο Economist: Φάρος ελπίδας για την περιοχή η επανένωση Κύπρου

Μια ανεξάρτητη και επανενωμένη Κύπρος είναι καίριας σημασίας για την περιοχή μας, την Ευρώπη και τον κόσμο, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά τον χαιρετισμό του στο 20ό ετήσιο συνέδριο του περιοδικού Economist, οι εργασίες του οποίου άρχισαν την Πέμπτη στη Λευκωσία, σημειώνοντας παράλληλα ότι η επανένωση της Κύπρου μπορεί να αποτελέσει φάρο ελπίδας και για την περιοχή

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top