Νέα, μικρή μελέτη, δείχνει ότι ένας τύπος διαλειμματικής νηστείας -η πρώιμη χρονικά περιορισμένη διατροφή- μπορεί να είναι το κλειδί για την πρόληψη του διαβήτη τύπου 2 σε άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο.
Στη μελέτη συμμετείχαν 10 άτομα με προδιαβήτη και παχυσαρκία. Στον προδιαβήτη τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι υψηλότερα από το κανονικό αλλά όχι αρκετά υψηλά ώστε να γίνει διάγνωση διαβήτη. Η παχυσαρκία θεωρείται επίσης σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2.
Οι συμμετέχοντες στη μελέτη έτρωγαν το 80% των ημερήσιων θερμίδων τους πριν από τις 13:00 ή τις μισές από τις θερμίδες τους μετά τις 16:00 (συνήθης κατανάλωση φαγητού) για μία εβδομάδα, ενώ την επόμενη εβδομάδα έκαναν το αντίθετο.
Η πρώιμη χρονικά περιορισμένη διατροφή μείωσε τις διακυμάνσεις του σακχάρου στο αίμα αλλά και τον χρόνο που το σάκχαρο στο αίμα ήταν πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα κατά τη διάρκεια της ημέρας, και αυτό ήταν ανεξάρτητο από οποιαδήποτε απώλεια βάρους.
«Υπάρχουν πολλά στοιχεία που δείχνουν ότι το να τρώει κάποιος νωρίς την ημέρα είναι ευεργετικό για τη μεταβολική του υγεία και πολλοί άνθρωποι χάνουν βάρος, ακόμη και αν οι θερμίδες τους δεν είναι περιορισμένες. Δεν ήταν ωστόσο σαφές, εάν αυτά τα οφέλη σχετίζονται με την απώλεια βάρους ή είναι ανεξάρτητα. Αυτή η μελέτη υποδηλώνει ότι είναι ανεξάρτητα», δήλωσε η ενδοκρινολόγος στο NYU Langone Health στη Νέα Υόρκη και συγγραφέας της μελέτης Δρ. Joanne Bruno.
«Αυτή μπορεί να είναι μια χρήσιμη διατροφική στρατηγική για την πρόληψη του διαβήτη», είπε η Bruno.
Η χρονικά περιορισμένη διατροφή δεν απαιτεί μέτρηση θερμίδων, είπε. «Τρώτε κανονικό φαγητό αλλά καταναλώνετε την πλειονότητα των θερμίδων νωρίς την ημέρα, κάτι που είναι πιο εύκολο να ακολουθηθεί συγκριτικά με άλλα διατροφικά προγράμματα».
Οι ειδικοί που δεν συμμετείχαν στη μελέτη επεσήμαναν ότι απαιτούνται μεγαλύτερες μελέτες πριν εξαχθούν συμπεράσματα και σημείωσαν ότι πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να περιορίσουν το φαγητό σε αυτό το χρονικό διάστημα.
Το ανθρώπινο σώμα είναι πολύ πιο ευαίσθητο στην ινσουλίνη το πρωί, εξήγησε η Krista Varady, καθηγήτρια διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις στο Σικάγο. «Είναι λογικό η κατανάλωση των περισσότερων θερμίδων νωρίτερα μέσα στην ημέρα να συμβάλλει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα».
Η Varady είπε ότι ο κύριος λόγος που η διαλειμματική νηστεία προκαλεί μεταβολικές βελτιώσεις, είναι επειδή οι άνθρωποι χάνουν βάρος και λίπος στην κοιλιά. «Η απώλεια βάρους έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση των επιπέδων χοληστερόλης, της αρτηριακής πίεσης και της ρύθμισης του σακχάρου στο αίμα», είπε.
Η μελέτη είχε ορισμένους περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένου του μικρού μεγέθους και της μικρής διάρκειάς της, σημείωσε.
«Αν και το να τρώμε το μεγαλύτερο μέρος του φαγητού μας νωρίτερα μέσα στην ημέρα μπορεί να είναι χρήσιμο, χρειαζόμαστε ακόμα περισσότερες μελέτες για να το επιβεβαιώσουμε, ενώ πρέπει επίσης να εξετάσουμε την κοινωνική διάσταση της διατροφής», πρόσθεσε η Varady. «Δεν νομίζω ότι οι περισσότεροι Αμερικανοί θα υιοθετήσουν το διατροφικό μοτίβο να τρώνε νωρίς, καθώς αυτό δυσκολεύει την κοινωνικοποίησή τους».
Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν την Πέμπτη στο ετήσιο συνέδριο της Εταιρείας Ενδοκρινολογίας, στο Σικάγο.
ΠΗΓΗ: Onmed.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Λετυμπιώτης: «Δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να υπάρξουν επισκέψεις από πλευράς των ΗΕ»
ΥΠΑΜ: Σε εμβάθυνση αμυντικής συνεργασίας κατέληξαν ΚΔ-ΗΠΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βρήκαν κρυμμένο 25χρονο σε υποστατικό που μπήκε για να το κλέψει - Τον πρόδωσε ο συναγερμός
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις