Πρώτο σινιάλο από ΕΕ προς Ερντογάν, ενθαρρυμένη η Λευκωσία

Πρώτο σινιάλο από ΕΕ προς Ερντογάν, ενθαρρυμένη η Λευκωσία

Σκηνικό αισιοδοξίας φαίνεται να δημιουργείται στο Κυπριακό μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, με τη Λευκωσία να εμφανίζεται ενθαρρυμένη από τα μηνύματα που λαμβάνει από διάφορες πλευρές, κυρίως σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι οποίες είχαν μια πρώτη επαφή με τον Ταγίπ Ερντογάν αμέσως μετά τις πρόσφατες εκλογές στην Τουρκία.

Η δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η τουρκική οικονομία βάζει πίεση στον Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος εκ των πραγμάτων είναι υποχρεωμένος να στραφεί προς τη Δύση για στήριξη κατά τρόπο συντεταγμένο και ρεαλιστικό. Οι σκληρές θέσεις που διατύπωσε τη Δευτέρα κατά την παράνομη επίσκεψή του στα κατεχόμενα δεν επιτρέπουν υπέρμετρη αισιοδοξία, αλλά την ίδια ώρα, κανείς δεν περίμενε να πει κάτι άλλο, πέραν όσων επαναλαμβάνει εδώ και χρόνια. Αυτό που μένει να αποδειχθεί είναι κατά πόσον ο Ερντογάν είναι διατεθειμένος να κάνει βήματα προς την ευρωπαϊκή κατεύθυνση, που θα του επιτρέψουν να έχει ρόλο και λόγο στην αρχιτεκτονική της ενέργειας που διαμορφώνεται στην ανατολική Μεσόγειο.

Η ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου των επισκέψεων εργασίας σε Παρίσι, Βερολίνο και άλλες σημαντικές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, καθώς και οι συνομιλίες με τους θεσμούς της Ενωσης στις Βρυξέλλες, βρίσκει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ικανοποιημένο από την ανταπόκριση που συναντά σε ό,τι αφορά τις πρωτοβουλίες του για επανέναρξη του διαλόγου για επίλυση του Κυπριακού καθώς για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο της ΕΕ στη διαδικασία, στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Σημαντικός σταθμός σε αυτή την πορεία είναι ασφαλώς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 30ης Ιουνίου, όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει μια καλή ευκαιρία για να συζητήσει την πρωτοβουλία του με τους ευρωπαίους ομολόγους του. Πέραν όμως των διαύλων επικοινωνίας με τους θεσμούς και τους βασικούς παίκτες στην ΕΕ, σε επίπεδο Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά και Υπουργού Εξωτερικών, η Λευκωσία, κινείται προς την κατεύθυνση των Ηνωμένων Εθνών, στα οποία βρίσκεται και το κλειδί για τα περαιτέρω.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πρώτο σινιάλο από ΕΕ προς Ερντογάν, ενθαρρυμένη η Λευκωσία

Βιώσιμο το δημόσιο χρέος της Κύπρου – Πού αναμένεται να κυμανθεί μέχρι το 2026

Μήπως είσαι δικαιούχος για μειωμένο ρεύμα 20% και δεν το γνωρίζεις; Μάθε όλες τις λεπτομέρειες

Οδηγοί προσοχή! Κλειστό σήμερα τμήμα του αυτοκινητόδρομου Λεμεσού – Πάφου

Παρέλαβε πακέτο με ναρκωτικά από το εξωτερικό – Χειροπέδες σε 34χρονο

 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Συνάντηση ΠτΔ-Φον ντερ Λάιεν τη Δευτέρα με φόντο τις επαφές της με Ερντογάν - «Η θέση της ΕΕ ταυτόσημη με της ΚΔ»

Συνάντηση ΠτΔ-Φον ντερ Λάιεν τη Δευτέρα με φόντο τις επαφές της με Ερντογάν - «Η θέση της ΕΕ ταυτόσημη με της ΚΔ»

Θα πρέπει να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος στο Κυπριακό προς την κατεύθυνση επανέναρξης των συνομιλίων στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου για να εξεταστούν τα όποια θετικά βήματα όσον αφορά τα Ευρωτουρκικά, ανέφερε, την Τετάρτη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, απαντώντας σε ερωτήσεις εκπροσώπων των ΜΜΕ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τον απολογισμό της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

BEST OF TOTHEMAONLINE