ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίτροπος Περιβάλλοντος: Πρέπει να διασυνδεθεί η οικολογία με την οικονομία

Επίτροπος Περιβάλλοντος: Πρέπει να διασυνδεθεί η οικολογία με την οικονομία

Ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος εμφανίζεται ο κόσμος στην Κύπρο σε σχέση με τα περιβαλλοντικά θέματα και τη διαχείριση των απορριμάτων, με την πλειοψηφία όμως να εστιάζει τη συνεισφορά του κυρίως στην ανακύκλωση.

Ταυτόχρονα, ενέργειες για μείωση και επαναχρησιμοποίηση των απορριμμάτων - που μαζί με την ανακύκλωση συνιστούν μια ολοκληρωμένη προσέγγιση διαχείρισης απορριμμάτων - δεν φαίνεται να κατέχουν την ίδια σημασία στις αντιλήψεις του κοινού.

Χρειάζεται να συνδεθεί στο μυαλό των καταναλωτών η οικολογία με την οικονομία, λέει από την πλευρά της η Επίτροπος Περιβάλλοντος, που προτάσσει την «πράσινη κατανάλωση».

Σύμφωνα με τα ευρήματα πρόσφατης τηλεφωνικής έρευνας, που διενεργήθηκε στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος Rethink (Reduce, Reuse, Recycle), η πλειοψηφία των ερωτηθέντων δίνει πρωταρχική σημασία στην ανακύκλωση.

Ακολουθούν δράσεις, όπως η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στο σπίτι, η μείωση του φαγητού που πετιέται μέσα από πιο έξυπνες αγορές, η χρησιμοποίηση των υπολειμμάτων, αλλά και η μείωση της οικιακής κατανάλωσης του νερού.

Στην ίδια έρευνα φαίνεται πως ο κόσμος δίνει λιγότερη έμφαση σε δράσεις που αφορούν τη μείωση των απορριμμάτων, μέσω της αγοράς για παράδειγμα προϊόντων με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, τη χρήση οικολογικών τσαντών για το ψώνισμα, αλλά και τη χρήση προϊόντων με λιγότερο πακετάρισμα, καθώς και βιοδιασπώμενων προϊόντων.

Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων εμφανίζεται ταυτόχρονα ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη σε θέματα περιβάλλοντος, με τους περισσότερους να υποστηρίζουν ότι ο καθένας μπορεί να διαδραματίσει το δικό του ρόλο στον τομέα αυτό ή ότι τα περιβαλλοντικά προβλήματα επηρεάζουν την καθημερινότητά τους, ενώ ταυτόχρονα απορρίπτουν διατυπώσεις, όπως ότι δεν τίθεται άμεσο πρόβλημα με το περιβάλλον στην Κύπρο ή ότι το θέμα αφορά μόνο την Κυβέρνηση.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, η Επίτροπος Περιβάλλοντος Ιωάννα Παναγιώτου είπε ότι το θέμα ξεκινά από την καταναλωτική συμπεριφορά του κόσμου, ενώ δεν υπάρχει σύνδεση της οικολογίας με την οικονομία.

«Υπάρχει ένα κενό στην παιδεία του κόσμου αναφορικά με την `πράσινη κατανάλωση`» είπε η κ. Παναγιώτου, λέγοντας ότι ο κόσμος θα πρέπει να μάθει να αγοράζει αυτό που χρειάζεται, χωρίς περιττές συσκευασίες.

Σύμφωνα με την Επίτροπο Περιβάλλοντος, ο καταναλωτής πριν πάει για ψώνια, θα πρέπει να καταγράφει πρώτα τις ανάγκες του, ακολούθως να αγοράζει αυτό που χρειάζεται και μετά να περιμένει πρώτα να καταναλωθεί το προϊόν, πριν ξαναπάει για ψώνια.

Η πρακτική αυτή, συνέχισε η κ. Παναγιώτου, είναι πολύ πολύ πιο συμφέρουσα, τόσο οικολογικά όσο και οικονομικά, από το να περισσεύουν προϊόντα τα οποία καταλήγουν στα σκουπίδια.

Παράλληλα, συνέστησε στον κόσμο να αγοράζει προϊόντα χωρίς περιττές συσκευασίες, καθώς «πολλές φορές αγοράζουμε μικρά πράγματα σε τεράστια περιτυλίγματα, απλά γιατί φαίνονται όμορφα».

Αναφερόμενη στην επαναχρησιμοποίηση, η κ. Παναγιώτου παρατήρησε ότι ήδη κάποια πράγματα επιτυγχάνονται, ενώ πρόσθεσε ότι αν υπάρχει συνεχής ενημέρωση και δημιουργηθεί η παιδεία για την `πράσινη κατανάλωση`, ο κόσμος θα αρχίσει να συνδέει το κάθε τι με το περιβάλλον, αλλά και την οικονομία ταυτόχρονα.

«Συνήθως δεν υπάρχει αυτή η σύνδεση της οικολογίας με την οικονομία», είπε η Επίτροπος Περιβάλλοντος, καταλήγοντας ότι τα απορρίμματα είναι πόροι, αρά και κάτι χρήσιμο που έχει αξία, είτε για την παραγωγή ενέργειας, είτε για τη συγκέντρωση υλικών.

Αντικείμενο της έρευνας ήταν η διερεύνηση της ενημέρωσης, άποψης και ευαισθητοποίησης του γενικού κοινού σε θέματα που αφορούν στη Μείωση, Επαναχρησιμοποίηση και Ανακύκλωση και των ενεργειών που προβαίνει το κοινό στα πλαίσια διαχείρισης απορριμμάτων.

Το δείγμα της έρευνας βασίστηκε σε 703 τηλεφωνικές συνεντεύξεις που έγιναν μεταξύ 25 Μαΐου και 03 Ιουνίου, 2015, με άτομα ηλικίας 18-54 σε όλη την Κύπρο.

Το έργο ανατέθηκε από το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου, Ανάδοχο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Life Know Waste (Reduce, Reuse, Recycle) στην Κύπρο και εκτελέσθηκε από την CYMAR Market Research Ltd.

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Το να ηρεμήσετε είναι πιο εύκολο στα λόγια - Ο ανάδρομος Ερμής του Νοεμβρίου φέρνει δράματα σε αυτά τα ζώδια

• Netflix: Το top5 των ταινιών και σειρών που προτιμούν οι Κύπριοι τον Νοέμβριο – Βαθμολογίες και trailer

• Επεισοδιακή καταδίωξη στους δρόμους της Λευκωσίας – Περιπολικό συγκρούστηκε με όχημα καταζητούμενου για υπόθεση απαγωγής

• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι

• Παγκύπριας κλίμακας επιχείρηση της Αστυνομίας για παράνομους μετανάστες - Χειροπέδες σε 24 πρόσωπα - Προχωρούν οι διαδικασίες για επαναπατρισμό τους

• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας



Αναστασιάδης-Χριστοδουλίδης: Από την «πατρική» στοργή, στον... «πατρικό» θυμό

Αναστασιάδης-Χριστοδουλίδης: Από την «πατρική» στοργή, στον... «πατρικό» θυμό

Όταν στις 28 Φεβρουαρίου του 2023 ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέβαινε τον λόφο του προεδρικού με τη σύζυγο και τα παιδιά του, για την τελετή παράδοσης – παραλαβής της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον Νίκο Αναστασιάδη, το κλίμα ήταν άκρως οικογενειακό, με τον Νίκο Αναστασιάδη να βλέπει τον <διάδοχό> του με ύφος περήφανου πατέρα. Ο Νίκος Αναστασιάδης μάλιστα, αποκαλούσε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, <Νίκο μου>.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top