Ολοένα και πιο δυναμικά μπαίνει η Κύπρος στην ψηφιακή εποχή, αφού στην ζωή μας μπαίνει σύντομα η ηλεκτρονική ταυτότητα και ηλεκτρονική υπογραφή, δύο εργαλεία τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ταυτοποίηση αλλά και την διευκόλυνση των πολιτών.
Μιλώντας στο ThemaOnline, η Εκπρόσωπος Τύπου Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Θεοδοσία Αποστόλου, ανέφερε ότι το Υφ. Έρευνας έχει ολοκληρώσει τις διαβουλεύσεις και ολοκλήρωσε την ετοιμασία της ηλεκτρονικής ταυτότητας και ηλεκτρονικής υπογραφής, ωστόσο δεν είναι δυνατή η έκδοση τους προς το παρόν, διότι δεν έχει αποφασιστεί το κόστος που θα επωμίζεται ο πολίτης.
«Είναι έτοιμη και η υπογραφή και η ταυτότητα, αυτό που έμεινε να λύσουμε είναι το ζήτημα με το κόστος. Εφόσον λυθεί αυτό το ζήτημα, το οποίο σημειώνω είναι κρατική απόφαση, θεωρώ θα είμαστε έτοιμοι για να ξεκινήσουμε. Παράλληλα πρέπει να δούμε πώς θα διατηρηθεί η ταυτότητα», εξήγησε.
Σύμφωνα με την κα. Αποστόλου, αναμένεται ότι θα παρθεί η απόφαση για το κόστος μέσα στις επόμενες βδομάδες και θα είναι δυνατό να ξεκινήσει η έκδοση της ηλεκτρονικής υπογραφής και ηλεκτρονικής ταυτότητας περί τα τέλη Ιουνίου.
«Ωστόσο δεν είναι δέσμευση νοουμένου ότι μπορεί να μην βρεθεί η λύση για το κόστος μέχρι τα τέλη Ιουνίου», τόνισε.
Πώς θα λειτουργούν και που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν
Όπως ανέφερε η Εκπρόσωπος Τύπου του Υφυπουργείου Έρευνας, ο πάροχος είναι η JCC Payment Services, η οποία θα είναι υπεύθυνη για όλες τις διαδικασίες σχετικά με την ηλεκτρονική υπογραφή και ηλεκτρονική ταυτότητα.
«Θα γίνει ένα application (εφαρμογή) στο οποίο η JCC θα ταυτοποιεί τα στοιχεία του πολίτη που κάνει την αίτηση για ηλεκτρονική υπογραφή και ηλεκτρονική ταυτότητα», συμπλήρωσε.
Ερωτηθείσα για τις υπηρεσίες στις οποίες θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί η ηλεκτρονική υπογραφή και ηλεκτρονική ταυτότητα, η κα. Αποστόλου ανέφερε ότι θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για όλες τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του κράτους και όχι μόνο.
«Ήδη στα application των τραπεζών, αν θέλεις να υπογράψεις στην τράπεζα σου, μπορείς να το πιστοποιήσεις για να το υπογράψεις ηλεκτρονικά. Είναι με ακριβώς τον ίδιο τρόπο που θα γίνεται η διαδικασία και στις κρατικές υπηρεσίες», εξήγησε.
Σύμφωνα με την κα. Αποστόλου, τόσο η ηλεκτρονική ταυτότητα όσο και η υπογραφή θα λύσει τα χέρια και θα απλοποιεί τις πολύπλοκες διαδικασίες για τους πολίτες.
«Για παράδειγμα αν θέλεις να υπογράψεις για την ανανέωση της ταυτότητας σου στα ΚΕΠ, στα οποία πλέον η διαδικασία αίτησης γίνεται και διαδικτυακά, αντί να κλείσεις ραντεβού για να υπογράψεις μια αίτηση, θα μπορείς να πιστοποιείς το έγγραφο με αυτή την ηλεκτρονική υπογραφή, κάτι που γλιτώνει χρόνο», πρόσθεσε.
Πώς θα αποτρέπεται η πλαστογραφία
Αναφορικά με τα μέτρα που λαμβάνει το Υφυπουργείο Έρευνας για να αποτρέπεται η πλαστογραφία, η κα. Αποστόλου ανέφερε ότι θα ακολουθείται μια μέθοδος όπως την μέθοδο του κωδικού μιας χρήσης (One-time password - OTP).
«Θα στέλνει ένα κωδικό η JCC για να ταυτοποιεί, μέσω παραμέτρων ασφαλείας, ότι αυτός που υπογράφει δεν είναι κάποιος άλλος. Θα γίνεται είτε μέσω της εφαρμογής είτε του κινητού τηλεφώνου», είπε καταληκτικά.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Οι 100 ημέρες του Χριστοδουλίδη - Θετικό πρόσημο, με απώλειες στην εκκίνηση για την κυβέρνηση
«Φυτώριο» κάνναβης σε... οικία - Βρήκαν κοκαΐνη και... 3,5 χιλ. ευρώ - Χειροπέδες σε δύο νεαρούς
«Κατεβάζουν ρολά» σήμερα οι φυσιοθεραπευτές για τέσσερις ώρες - Πότε και ποιος ο λόγος
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 22 Ιανουαρίου - Ο βίος του Αγίου
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις