Στα προβλήματα που προκύπτουν αναφορικά με την τοποθέτηση συστήματος τηλεχειρισμού (ripple control) στα φωτοβολταϊκά συστήματα, μετά από σχετική απόφαση της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου, εστίασε σήμερα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου, εξετάζοντας την αναγκαιότητα ενεργειακών επανασχεδιασμών για την αξιοποίηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο ενεργειακό ισοζύγιο.
Η Επιτροπή αποφάσισε ότι θα συνεδριάσει ξανά για το θέμα σε ένα μήνα, στην παρουσία των πολιτικών προϊσταμένων για να εξακριβωθεί ποια θα είναι τα επόμενα βήματα σχετικά με αυτό το θέμα.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Κυριάκος Χατζηγιάννης, ανέφερε στις δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση ότι «παρατηρούμε μια κατάσταση πραγμάτων, κατά την οποία λείπει ο συνολικός σχεδιασμός και η συνολική στρατηγική». Πρόσθεσε, ακόμα, ότι παρατηρούνται «ασάφειες, έλλειψη διαφάνειας, έλλειψη ενημέρωση των συντελεστών του τομέα, με αποτέλεσμα ενώ υπάρχουν ουρές ενδιαφερομένων επενδυτών στη συνέχεα να έχουμε μηδενική πρόοδο, σε σχέση με την αποθήκευση ενέργειας, σε σχέση με τη διόρθωση του δικτύου και σε σχέση με την παραγωγή υδρογόνου».
«Δυστυχώς είναι μια κατάσταση, που οδηγεί πλέον σε αδιέξοδο», ανέφερε ο κ. Χατζηγιάννη, λέγοντας ότι «αυτοί οι οποίοι έχουν επενδύσει δεν μπορεί το σύστημα να παραλαμβάνει τη δική τους παραγωγή». «Τους ξεγελάσαμε, ενώ τους είχαμε πει ότι χρειαζόμαστε τις ΑΠΕ, χρειαζόμαστε τις επενδύσεις στα φωτοβολταϊκά και ερχόμαστε και τους λέμε ότι θα παραλαμβάνουμε το μισό της παραγωγής σας. Άκρως αδικαιολόγητο», είπε.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Κώστας Κώστα, ανέφερε στις δηλώσεις του «ότι σήμερα απλά πληρώνουμε το λογαριασμό», προσθέτοντας ότι «εδώ και πολλά χρόνια φωνάζουμε ότι έπρεπε να είχαν γίνει πολλά πράγματα που δεν έγιναν». Επεσήμανε την έλλειψη ενός κεντρικού συστήματος αποθήκευσης ενέργειας, σε συνδυασμός και με το ζήτημα παραγωγής και χρήσης υδρογόνου και πάλι για την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας.
Έθιξε, επίσης, το θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης με άλλες χώρες, έτσι ώστε να μην είμαστε ένα μικρό και απομονωμένο ηλεκτρικό σύστημα, καθώς και την ανάγκη αναβάθμισης, εκσυγχρονισμού και αλλαγής του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Ανέφερε, ακόμα, την καθυστέρηση στο άνοιγμα της ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού, που έπρεπε να ανοίξει από το 2014, όπως είπε.
«Πρέπει να σας αναφέρω ότι από το Γενάρη μέχρι τον Απρίλη του 2023, μέσα σε 4 μήνες, είχαμε περικοπές 10.000 μεγαβατόρων», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «πρόκειται ουσιαστικά για ηλεκτρική ενέργεια που έχει χαθεί γιατί δεν μπορούμε να την αποθηκεύσουμε».
Όσον αφορά στο σύστημα τηλεχειρισμού (ripple control), εξήγησε ότι «το πρόβλημα αυτό προκύπτει ουσιαστικά την περίοδο Οκτωβρίου – Απριλίου λόγω μείωσης της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας και λόγω του γεγονότος ότι το ποσοστό παραγωγής ηλιακής ενέργειας από ΑΠΕ σε σχέση με τη συνολική παραγωγή είναι αυξημένο». «Τώρα η ΑΗΚ, ενώ υπάρχει το σύστημα αυτό όσον αφορά τα μεγάλα συστήματα παραγωγής ΑΠΕ, θέλει να το επεκτείνει και στους οικιακούς καταναλωτές», σημείωσε ο κ. Κώστα, αναφέροντας ότι οι αντιδράσεις στην Επιτροπή ήταν πάρα πολύ έντονες από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.
«Έγιναν αναφορές σε άλλες πιο σύγχρονες μεθόδους που υπάρχουν σε άλλες χώρες, καθώς και σε τρόπο αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, έτσι ώστε να μη χάνεται η ενέργεια, ζητήθηκε μια λογική περίοδος προσαρμογής λόγω βασικά του γεγονότος ότι αρκετές οικοδομές είναι σε προχωρημένο στάδιο ανέγερσης. Έγιναν επίσης εισηγήσεις, όπως για παράδειγμα να δοθούν κίνητρα σε οικιακούς καταναλωτές ‘ή σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις για χρήση ΑΠΕ και επένδυση σε μονάδες αποθήκευσης», είπε ο Βουλευτής. «Πολλά έπρεπε να κάνει αυτή η Πολιτεία εδώ και χρόνια για να βοηθήσει τον καταναλωτή, δυστυχώς τίποτε δεν έχει γίνει και επαναλαμβάνω ότι τελικά τον λογαριασμό τον πληρώνει ο πολίτης», κατέληξε.
Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Μιχάλης Γιακουμή, έκανε λόγο για «αλλοπρόσαλλες προσεγγίσεις και σχεδιασμούς», αναφέροντας ότι «από τη μια παροτρύνουμε τους πολίτες να εγκαταστήσουν οικιακά φωτοβολταϊκά για μείωση της κατανάλωσης του ηλεκτρισμού τους και από την άλλη θέτουμε συστήματα τηλεχειρισμού γνωστά ως ripple control, επικαλούμενοι την ασφάλεια και τη σταθερότητα του δικτύου για να μπορούν οι αρμόδιοι να προβαίνουν ουσιαστικά σε περικοπές και των οικιακών συστημάτων».
Σημείωσε, ακόμα, ότι η εγκατάσταση του λεγόμενου ripple control και διακοπτών ασφαλείας για όλα πλέον τα φωτοβολταϊκά συστήματα Net-metering σημαίνει επιπρόσθετα έξοδα στον καταναλωτή, για οικίες που κτιστήκαν πριν από 15-20 χρόνια τουλάχιστον.
«Πρέπει, αντί οι αρμόδιοι να είναι τιμωρητικοί με τους πολίτες, να γίνουν βοηθητικοί, με πλάνο και σχεδιασμό και όχι να γνωρίζουμε τα όρια και τους περιορισμούς από το 2017 και σήμερα να παραμένουμε απλά θεατές επειδή δεν κάναμε σχεδόν τίποτα εδώ και 6 χρόνια», πρόσθεσε.
«Εξ ου και τονίσαμε ως ΔΗΠΑ – Συνεργασία, εδώ και 2 χρόνια ότι πρέπει άμεσα να προχωρήσουμε ως κράτος σε ένα κεντρικό σύστημα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας σε πρώτη φάση και σε μικρότερα συστήματα αποθήκευσης για τα νέα και τα υφιστάμενα μεγάλα έργα των ΑΠΕ - ένα ανά όμιλο, χωρίς σκοπιμότητες», ανέφερε ο κ. Γιακουμή.
«Επικροτούμε και χαιρετίζουμε τις πρόσφατες εξαγγελίες του Υπουργού Ενέργειας για τη δημιουργία ενός κεντρικού συστήματος αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας υπό τον Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου – που έπρεπε να ξεκινήσει πριν δέκα χρόνια – ως εθνικό έργο υποδομής και δημοσίου συμφέροντος για την ασφάλεια και τη σταθερότητα του δικτύου αλλά και την ετοιμότητα μας για περαιτέρω εισδοχή των συστημάτων από ΑΠΕ χωρίς περικοπές στην παραγωγή τους», κατέληξε.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Στο νοσοκομείο τρεις αστυνομικοί - Δέχτηκαν επίθεση από Τούρκο άνδρα στο οδόφραγμα Λήδρας
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις