Ολοένα περισσότεροι ηλικιωμένοι άνθρωποι πάσχουν από Αλτσχάιμερ, τη νόσο που οδηγεί βαθμιαία σε απώλεια της μνήμης. Μια νέα έρευνα που εστιάζει στα αμυλοειδή γεννά ελπίδες για μελλοντική θεραπεία.
Μέχρι στιγμής οι επιστήμονες δεν έχουν βρει τα ακριβή αίτια που οδηγούν στη νευροεκφυλιστική νόσο. Τα φάρμακα που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά, όπως το Namenda και το Αricept, ελαφρύνουν τα συμπτώματα, εντούτοις δεν σταματούν την εξελικτική πορεία της νόσου. Στο μεταξύ φαρμακευτικές εταιρείες όπως η Elli Lilly, η Βiogen και η Roche έχουν κάνει γνωστό ότι βρίσκονται σε διαδικασία έρευνας πάνω σε νέα φάρμακα. Την περασμένη Τετάρτη η Elli Lilly ανακοίνωσε σε επιστημονικό συμπόσιο της Διεθνούς Εταιρείας κατά του Αλτσχάιμερ τα τελευταία ελπιδοφόρα πορίσματα των ερευνών της.
Η νέα θεραπεία, την οποία εξελίσσει η μεγάλη φαρμακευτική εταιρεία, εστιάζει στην πρωτεϊνική πλάκα αμυλοειδών, που σύμφωνα με πολλούς επιστήμονες θεωρείται ύποπτη για την πρόκληση της νόσου Αλτσχάιμερ. Τα νέα φάρμακα στοχεύουν στην εισαγωγή αντισωμάτων μέσω του αίματος με στόχο την καταπολέμηση των αμυλοειδών.
«Εάν οι ασθενείς ακολουθήσουν μια τέτοια θεραπεία από αρκετά νωρίς, η λειτουργία της μνήμης μπορεί να σταθεροποιηθεί ως ένα βαθμό», αναφέρει ο Κρίστιαν Χάας, επικεφαλής του Εργαστηρίου Νευροεκφυλιστικών Παθήσεων του Πανεπιστημίου Λούντβιχ Μαξιμίλιαν του Μονάχου. Τα αμυλοειδή παράγονται από τον ανθρώπινο οργανισμό καθόλη τη διάρκεια της ζωής. «Για το λόγο αυτό ο καθένας έχει αυξημένες πιθανότητες να νοσήσει», εξηγεί ο Χάας. «Υπό κανονικές συνθήκες ένας φυσικός μηχανισμός καθαρισμού βοηθά τον εγκέφαλο να απαλλαγεί από αυτές τις ουσίες. Ωστόσο με το γήρας αυτός ο μηχανισμός εκφυλίζεται».
Σύμφωνα με τον Χάας το γεγονός ότι οι επιστήμονες πλέον εστιάζουν σε αυτόν το μηχανισμό είναι ένα τεράστιο βήμα. «Είναι πράγματι η πρώτη φορά που υπάρχει ελπίδα», αναφέρει ο Γερμανός ειδικός, υπογραμμίζοντας βέβαια ότι τα υπό μελέτη φάρμακα δεν αναμένεται να κυκλοφορήσουν άμεσα στην αγορά.
Μέχρι στιγμής έχουν γίνει μόλις δύο σχετικές μελέτες, ενώ δεν έχει γίνει ακόμη σαφές εάν τα αμυλοειδή είναι ο μοναδικός παράγοντας που οδηγεί στη νόσο Αλτσχάιμερ. Γεγονός είναι επίσης ότι κατά τα τελευταία 20 χρόνια περίπου 100 σχετικές έρευνες έχουν αποτύχει. «Αυτό όμως που έχουμε μάθει από τις έρευνες που απέτυχαν είναι ότι η ασθένεια ξεκινά περίπου 15 με 20 χρόνια πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων», αναφέρει ο Χάας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έκλεβαν ό,τι έβρισκαν από σταθμευμένα οχήματα – Χειροπέδες σε δεύτερο πρόσωπο, 18 ετών
• Καιρός: Βόλτα το πρωί, το βράδυ… κίτρινη προειδοποίηση για καταιγίδες και ισχυρούς ανέμους
• Για τους επόμενους έξι μήνες, σε δοκιμαστική βάση, γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων στην Αθηένου
• Επίσημη πρώτη για τα 7+1 Χριστουγεννιάτικα Χωριά της Κύπρου – Αρχίζουν με τις τελετές έναρξης
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις