Η αλλαγή εργασίας είναι μια κοινή πρακτική στο επαγγελματικό ταξίδι σχεδόν όλων. Αλλά πόσο συχνά μπορούμε να αλλάζουμε καριέρα και περιβάλλον εργασίας; Ένα βιογραφικό γεμάτο με συνεχείς εναλλαγές και εμπειρίες δείχνει υψηλή εργασιακή αξία ή απλώς την αστάθειά μας ως εργαζομένους;
Ο «κανόνας» θέλει τον εργαζόμενο να μένει σε μία δουλειά, όσο άσχημη κι αν είναι αυτή, για έναν ολόκληρο χρόνο. Ο κανόνας αυτός στηρίζεται στη λογική που θέλει τον εργαζόμενο μέσα σε έναν χρόνο να αποκτά δεξιότητες και ικανότητες που μπορεί να αξιοποιήσει αργότερα και τον εργοδότη να έχει επενδύσει σε έναν άνθρωπο, του οποίου η αφοσίωση θεωρείται θετικό προσόν. Στον αντίποδα, η συχνή εναλλαγή εργασιακών χώρων δείχνει αστάθεια, αβεβαιότητα και όχι επαγγελματισμό. Κάθε πότε πρέπει να αλλάζουμε δουλειά, λοιπόν;
Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Στατιστικής Αρχής της Αμερικής η μέση παραμονή σε έναν εργασιακό τομέα ήταν τα 3,8 χρόνια για τις γυναίκες και τα 4,3 χρόνια για τους άνδρες. Για τους εργαζόμενους ηλικίας 25 έως 34 ετών, η μέση διάρκεια παραμονής σε μία εργασία μειώθηκε στα 2,8 έτη.
Ο μέσος Αμερικανός, λοιπόν, θα αλλάξει περίπου 12 δουλειές στη διάρκεια της ζωής του. Αν υποθέσουμε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι θα εργαστούν περίπου 40 χρόνια, αυτό σημαίνει ότι θα έχουν μια νέα θέση εργασίας κάθε τρία έως τριάμισι χρόνια. Ενώ η αλλαγή εργασίας θεωρούνταν παλαιότερα θέμα ταμπού, αρχίζει πλέον να θεωρείται ωφέλιμη όταν γίνεται σωστά.
Ως ανθρώπινα όντα, τα ενδιαφέροντά μας αλλάζουν καθώς εξελίσσεται η καριέρα μας. Επιθυμούμε να μάθουμε νέες δεξιότητες και να εξελιχθούμε ως επαγγελματίες, με αποτέλεσμα να αλλάζουμε θέσεις εργασίας, να αλλάζουμε εταιρείες, και μερικές φορές να αλλάζουμε ακόμη και ολόκληρη την πορεία της καριέρας μας.
Αλλά ποιο είναι το «σωστό» χρονικό διάστημα για να παραμείνουμε σε μια δουλειά χωρίς να σηκώσουμε «κόκκινες σημαίες» και να βλάψουμε την καριέρα μας;
Το χρονικό διάστημα -όπως αναφέρθηκε και παραπάνω- που πρέπει να παραμείνει κάποιος σε μια θέση εργασίας μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης, αλλά ο γενικός κανόνας είναι να επιδιώκεται η παραμονή σε μια θέση εργασίας για το ελάχιστο χρονικό διάστημα ενός έτους. Το να αλλάζετε θέσεις εργασίας πολύ σύντομα και πολύ συχνά μπορεί να σας αφήσει τον χαρακτηρισμό του “job hopper”, του ανθρώπου δηλαδή που μεταπηδά από δουλειά σε δουλειά αδιάκοπα.
Συνήθως χρειάζεται τουλάχιστον ένας χρόνος για να καταφέρετε να προσαρμοστείτε πραγματικά σε μια νέα θέση εργασίας. Αν, όμως, επικεντρώνεστε απλώς στην κατανόηση του ρόλου σας για τον πρώτο χρόνο, δεν θα έχετε τόσες πολλές ευκαιρίες για τη δημιουργία ιστοριών επιτυχίας γύρω από την αντιμετώπιση των προκλήσεων ή την τελειοποίηση νέων δεξιοτήτων σε αυτή τη θέση εργασίας.
Σκεφτείτε το, λοιπόν, από τη σκοπιά ενός διευθυντή προσλήψεων: θα προτιμούσατε να προσλάβετε κάποιον που έχει εργαστεί σε πέντε εταιρείες μέσα σε πέντε χρόνια ή θα προτιμούσατε να προσλάβετε κάποιον που έχει εργαστεί σε μία ή δύο δουλειές μέσα σε πέντε χρόνια; Στις περισσότερες περιπτώσεις (αλλά όχι πάντα!), το άτομο με μεγαλύτερη μακροβιότητα σε εταιρείες φαίνεται πιο ελκυστικός υποψήφιος.
Ιδανικά, αν μπορείτε να αντέξετε σε μια νέα θέση εργασίας για τουλάχιστον δύο με τρία χρόνια, αυτό θα ήταν προτιμότερο. Με το να αποκτήσετε μερικά χρόνια εμπειρίας στη συγκεκριμένη θέση, μπορείτε να παρουσιάσετε πιο απτά αποτελέσματα στο βιογραφικό ή τη συνοδευτική επιστολή σας. Είναι επίσης αρκετός χρόνος για να διαπιστώσετε το κατά πόσο βλέπετε μέλλον στην εταιρεία και ευκαιρίες εξέλιξης. Αν, για παράδειγμα, έχετε ξεπεράσει τις ευθύνες σας και τώρα βαριέστε μετά από μόλις τρία χρόνια, αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι ήρθε η ώρα να κάνετε μια κίνηση για κάτι νέο.
Η παραμονή για περισσότερα από τρία χρόνια σε μία δουλειά είναι ευχάριστη, διότι δείχνει μακροζωία και αφοσίωση και μπορεί να δημιουργήσει μια ικανοποιητική καριέρα, αν, φυσικά, έχετε βρει έναν ρόλο και μια εταιρεία για την οποία σας αρέσει να εργάζεστε.
Το πιο σημαντικό πράγμα, ανεξάρτητα από το πόσο καιρό θα μείνετε σε μια εταιρεία, είναι να δημιουργήσετε μια συναρπαστική ιστορία για να την πείτε. Αν έχετε μερικές σύντομες θητείες στο βιογραφικό σας, αλλά κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης, μπορείτε να περιγράψετε με ευφράδεια την εμπειρία σας σε κάποιον και να τονίσετε τις δεξιότητες που μάθατε και τους λόγους για τους οποίους κάνατε αυτές τις αλλαγές, είναι πιθανό οι όποιες «κόκκινες σημαίες» είχαν στο μυαλό τους οι άλλοι για εσάς, να αρχίσουν να γίνονται λιγότερο ανησυχητικές.
Τα πλεονεκτήματα του να αλλάζετε δουλειά κάθε δύο με τρία χρόνια
Για ορισμένους, η αλλαγή εργασίας κάθε λίγα χρόνια μπορεί να ακούγεται εξαντλητική, αλλά για άλλους μοιάζει συναρπαστική ευκαιρία να αναπτυχθούν και να επιτύχουν τους στόχους της καριέρας τους. Σε όποιο στρατόπεδο και αν ανήκετε, η αλλαγή εργασίας μπορεί να αποφέρει πολλά οφέλη.
Οι λόγοι που οδηγούν σε αλλαγή καριέρας ή εργασίας είναι προσωπικοί για κάθε άτομο. Στο τέλος της ημέρας, μόνο εσείς ξέρετε τι είναι το καλύτερο για εσάς. Εμπιστευτείτε το ένστικτό σας για να καταλάβετε πότε είναι καιρός να βρείτε μια νέα δουλειά ή αν το να παραμείνετε στη θέση σας είναι η καλύτερη επιλογή. Ενώ προσπαθείτε να αποφασίσετε για το αν είστε έτοιμοι να ξαναμπείτε στην αγορά εργασίας, διαβάστε μερικά από τα οφέλη που πρέπει να λάβετε υπόψη σας από την αλλαγή θέσης εργασίας.
- Βελτίωση των οικονομικών: Ο πιθανός εργοδότης σας μπορεί να σας προσφέρει περισσότερα χρήματα, καλύτερες παροχές, την ευκαιρία για μπόνους ή άλλα προνόμια όταν αναλαμβάνετε έναν νέο ρόλο σε μια νέα εταιρεία.
- Ευκαιρία μάθησης: Εάν αισθάνεστε στάσιμοι στον ρόλο σας, μια νέα θέση εργασίας μπορεί να σας βοηθήσει να αποκτήσετε ευκαιρίες μάθησης και να σας προκαλέσει με νέους συναρπαστικούς τρόπους.
- Βελτιωμένες συνθήκες εργασίας: Αν βρίσκεστε σε ένα τοξικό εργασιακό περιβάλλον το πλεονέκτημα μιας νέας θέσης εργασίας μπορεί να είναι μια καλύτερη εργασιακή εμπειρία και μια καλύτερη εταιρική κουλτούρα.
- Μια νέα πορεία καριέρας: Μόλις δοκιμάσετε μερικές θέσεις εργασίας στον τομέα σας, ίσως συνειδητοποιήσετε ότι θέλετε να ακολουθήσετε μια νέα επαγγελματική πορεία ή έναν νέο κλάδο. Η εναλλαγή ρόλων θα σας επιτρέψει να αποκτήσετε τις δεξιότητες που χρειάζεστε για τη μετάβαση στη σταδιοδρομία και να μπείτε σε ένα εντελώς νέο mentalite καριέρας.
- Δυνατότητα εξέλιξης: Εάν υπάρχει περιορισμένη ανοδική κινητικότητα στο τρέχον περιβάλλον εργασίας σας, μια νέα θέση μπορεί να σας δώσει την ευκαιρία να πάρετε προαγωγή και να εξελίξετε την καριέρα σας.
- Απόκτηση νέων εμπειριών και αντιμετώπιση προκλήσεων: Προκλήσεις, εμπόδια και καταστάσεις κρίσης που ίσως κληθείτε να αντιμετωπίσετε σε μία από τις θέσεις εργασίας στην οποία θα δοκιμαστείτε, σάς βοηθούν να διαφοροποιηθείτε και να αποκτήσετε περισσότερη εμπειρία για το μέλλον.
- Προσωπικές αξίες: Είναι σημαντικό να βρείτε μια εταιρεία που ευθυγραμμίζεται με τις προσωπικές σας αξίες, ώστε να αισθάνεστε υπερήφανοι που την αποκαλείτε εργοδότη σας. Η εύρεση μιας τέτοιας θέσης εργασίας μπορεί να σας ωφελήσει τόσο βραχυπρόθεσμα, όσο και μακροπρόθεσμα, καθώς θα νιώθετε υπερήφανοι για τη δουλειά σας.
- Ευημερία: Εάν ο σημερινός σας ρόλος επηρεάζει αρνητικά την ψυχική σας υγεία και την ευτυχία σας, η αλλαγή εργασίας, ανεξάρτητα από το πόσο καιρό εργάζεστε εκεί, είναι συχνά το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε για εσάς. Η ζωή είναι πολύ σύντομη για να είστε δυστυχισμένοι στη δουλειά σας.
Τι να απαντήσετε αν σας ρωτήσουν γιατί αλλάζετε δουλειές
Στις συνεντεύξεις εργασίας είναι σύνηθες να σας ρωτούν το γιατί αλλάξατε δουλειά ή το γιατί θέλετε να φύγετε από μία εταιρεία. Γι’ αυτό να είστε πάντα προετοιμασμένοι. Αυτή είναι η ευκαιρία σας να λάμψετε και να πείτε την ιστορία σας. Εσείς είστε ο καλύτερος άνθρωπος για να εκφράσετε τις δεξιότητες, τις εμπειρίες, την εξειδίκευση και τις επιθυμίες σας. Αφιερώστε χρόνο για να περιγράψετε το ταξίδι της καριέρας σας, από το γιατί αλλάξατε ρόλους στο παρελθόν, ποιες δεξιότητες αποκτήσατε στην πορεία και γιατί θέλετε να κάνετε και πάλι μια αλλαγή. Αυτή είναι η ευκαιρία σας να εντυπωσιάσετε τον υπεύθυνο πρόσληψης και να τον πείσετε γιατί είστε το καλύτερο άτομο για τη θέση εργασίας.
ΠΗΓΗ: marieclaire
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Αυξημένα κατά 6% τα ενοίκια μέχρι τον Απρίλιο του 2025 - Ποια ακίνητα αφορά και ποια εξαιρούνται
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις