ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο μικροσκόπιο Οδυσσέα και ο διορισμός Ραουνά ως Προεδρικού Επιτρόπου – Ζητά εξηγήσεις από Χριστοδουλίδη

Στο μικροσκόπιο Οδυσσέα και ο διορισμός Ραουνά ως Προεδρικού Επιτρόπου – Ζητά εξηγήσεις από Χριστοδουλίδη

Πριν καλά-καλά καταλαγιάσει ο κουρνιαχτός για το διορισμό 19χρονης ως Συνεργάτιδας του Υφυπουργού Τουρισμού, Κώστα Κουμή, άλλος ένας διορισμός από πλευράς του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, μπαίνει στο μικροσκόπιο του Γενικού Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη.

Πρόκειται για το διορισμό της Μαριλένας Ραουνά ως Προεδρικού Επιτρόπου, ο οποίος δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας στις 28 Απριλίου. Όπως αναφερόταν, «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, με την Πράξη του υπ’ αριθμό 357/2023, ημερομηνίας 12 Απριλίου 2023, διόρισε την Μαριλένα Ραουνά ως Προεδρικό Επίτροπο από την 1η Μαρτίου 2023».

Με αφορμή την εν λόγω γνωστοποίηση, ο Γενικός Ελεγκτής απέστειλε στις 3 Μαΐου επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μέσω της οποίας ζητά στοιχεία και εξηγήσεις αναφορικά με τον εν λόγω διορισμό, χαρακτηρίζοντάς τον ως παράνομο, αφού στον κρατικό προϋπολογισμό δεν περιλαμβάνεται σχετικό κονδύλι για την θέση.

Την αποστολή επιστολής προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, επιβεβαίωσε με δηλώσεις του στο ThemaOnline ο Εκπρόσωπος Τύπου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, Μάριος Πετρίδης, τονίζοντας ότι κατά την άποψη της Υπηρεσίας «ο διορισμός δεν είναι σύννομος, αφού δεν υπάρχει διαθέσιμη πίστωση στον προϋπολογισμό και συνεπώς δεν μπορεί να καταβληθεί οποιοδήποτε ποσό στην κ. Ραουνά».

Σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη πέραν του πιο πάνω θέματος, «η Ελεγκτική Υπηρεσία θέτει και θέμα αναδρομικότητας δύο θεμάτων. Το 2003 επί Προεδρίας Τάσου Παπαδόπουλου, το Υπουργικό Συμβούλιο είχε αποφασίσει ότι ο Διευθυντής του Διπλωματικού θα πρέπει να είναι διπλωμάτης. Όπως είναι γνωστό, η κ. Ραουνά δεν είναι διπλωμάτης και για να μπορούσε να διοριστεί σε αυτή τη θέση θα έπρεπε να γίνουν δύο πράγματα. Είτε να γίνει διπλωμάτης, που δεν μπορούσε, είτε να αλλάξει η απόφαση του 2003 από το Υπουργικό. Τελικά το Υπουργικό Συμβούλιο σε συνεδρία του στα μέσα Απριλίου, αποφάσισε να ακυρώσει την απόφαση του 2003, αλλά με αναδρομική ισχύ από 1η Μαρτίου 2023, που κάτι τέτοιο, ωστόσο, δεν γίνεται», εξήγησε.

Με βάση τα πιο πάνω, υπογράμμισε, ο Γενικός Ελεγκτής απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας επιστολή, αναμένοντας τις θέσεις της Κυβέρνησης επί του θέματος.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες που είχε μεταδώσει το ΚΥΠΕ, ο πιο πάνω διορισμός δεν αφορά κάποια από τις θέσεις των Επιτρόπων που δεν έχουν πληρωθεί μέχρι σήμερα κι έγινε προκειμένου η κ. Ραουνά, η οποία δεν είναι μέλος της διπλωματικής υπηρεσίας ή δημόσιος υπάλληλος, να μπορεί να ασκεί τα καθήκοντά της ως Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου, σύμβουλος για θέματα ΕΕ που προετοιμάζει τον Πρόεδρο για τα Ευρωπαϊκά Συμβούλια και αποτελεί το σημείο επαφής στην Προεδρία για θέματα ΕΕ, και Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου.

Αξίζει, δε, να αναφερθεί πως, σύμφωνα με τα όσα έχει εντοπίσει μέχρι στιγμής ο Γενικός Ελεγκτής, στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου προβλέπεται ότι ο μισθός που θα λαμβάνει ο Προεδρικός Επίτροπος θα ανέρχεται στις 90.000 ευρώ ετησίως.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: «Θα μας πάρει ο άνεμος» - Πότε αναμένεται να εξασθενίσει - Έπεσε για τα καλά η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά το «μενού»

• Σκαρφάλωσε στην ταράτσα οικίας και…έκλεψε τον θερμοσίφωνα - Συνελήφθη 34χρονος

• Προσωπικοί γιατροί: Πώς επιλέγουν αν θα εκδώσουν ένα παραπεμπτικό ή όχι - Οι «παραγγελίες» μέσω τηλεφώνου

• Νέο ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών: Αυτές οι χώρες προτίμησαν την Κύπρο τον Οκτώβριο - Ο σκοπός του ταξιδιού και οι επιστροφές

• Διανομέας τσέπωσε τις εισπράξεις και έγινε καπνός - Καταζητείται από την Αστυνομία



Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Πλέον δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση για τα βήματα και τον ξεκάθαρο προσανατολισμό της κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ. Ένα εγχείρημα πολύ δύσκολο, που ωστόσο με προσεκτικές ενέργειες και επιμονή, μπορεί στο μέλλον να υλοποιηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης παρουσίασε το σχέδιο για ένταξη της Κύπρου στην βορειοατλαντική Συμμαχία, στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κατά την τελευταία συνάντηση που είχαν στον Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Νίκος Χριστοδουλίδης συζήτησε το σχέδιό του και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top