ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠτΔ: «Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν γίνει αποδέκτες σωτήριας βοήθειας από τον Ερυθρό Σταυρό»

ΠτΔ: «Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν γίνει αποδέκτες σωτήριας βοήθειας από τον Ερυθρό Σταυρό»

Χαιρετισμό στην τελετή έναρξης του εράνου με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Ερυθρού Σταυρού, εξεδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος ανέφερε ότι ο Ερυθρός Σταυρός μετρά φέτος 159 χρόνια προσφοράς και καλοσύνης.

«Σε αυτή τη μακρά διαδρομή του, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι απ’ άκρη σ’ άκρη της γης έχουν γίνει αποδέκτες αφειδώλευτης, σωτήριας βοήθειας από το δίκτυο των μελών του Ερυθρού Σταυρού που απλόχερα και ανιδιοτελώς σπεύδουν να συνδράμουν τον συνάνθρωπο, ν’ ανακουφίσουν τον ανθρώπινο πόνο, σε κάθε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, οπουδήποτε στον κόσμο. Ο Ερυθρός Σταυρός παρεμβαίνει, ως επί το πλείστον, σε ανθρωπιστικές κρίσεις που είναι απόρροια πολεμικών συρράξεων ή φυσικών καταστροφών ή, όπως πολύ εύστοχα αναφέρεται σε αφιέρωμα του ΡΙΚ, ο Ερυθρός Σταυρός αναλαμβάνει δράση εκεί που η λογική απουσιάζει ή εκεί που η φύση εκδικείται τον άνθρωπο», επεσήμανε.

Αυτούσιος ο χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας:

«Σύμφωνα με τον Τζάρετ Μπάριος, Εκτελεστικό Διευθυντή του Ερυθρού Σταυρού στο Λος Άντζελες και τη Μασσαχουσέτη των Ηνωμένων Πολιτειών: «Ένας στους 25 ανθρώπους παγκοσμίως έχει ευεργετηθεί από τον Ερυθρό Σταυρό».

Το Διεθνές Κίνημα Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου ιδρύθηκε το 1863 από μια επιτροπή προσωπικοτήτων με επικεφαλής τον Ερρίκο Ντυνάν, έναν νεαρό Ελβετό επιχειρηματία. Η ιδέα, ωστόσο, για τη δημιουργία του Ερυθρού Σταυρού γεννήθηκε το 1859, όταν ο Ντυνάν έγινε μάρτυρας του τραγικού αποήχου της αιματηρής μάχης του Σολφερίνο στην Ιταλία μεταξύ των Γαλλο-Σαρδηνικών και των Αυστριακών δυνάμεων, όπου η ιατρική βοήθεια για τους αμέτρητους τραυματίες ήταν πενιχρή.

Εμπνεύστηκε τότε την ίδρυση ανθρωπιστικών οργανώσεων αποτελούμενων από εκπαιδευμένους εθελοντές που θα μπορούσαν να προσφέρουν φροντίδα στους τραυματίες, ανεξαρτήτως του στρατοπέδου στο οποίο ανήκαν.

Σίγουρα ο Ντυνάν δε θα μπορούσε να είχε φανταστεί πως αυτή του η πρωτοβουλία θα εξελισσόταν σ’ ένα παγκόσμιο κίνημα αλληλεγγύης, που συνεχίζει να αγγίζει τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων ενάμιση και πλέον αιώνα μετά. Ο Ερυθρός Σταυρός μετρά φέτος 159 χρόνια προσφοράς. 159 χρόνια καλοσύνης. Σε αυτή τη μακρά διαδρομή του, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι απ’ άκρη σ’ άκρη της γης έχουν γίνει αποδέκτες αφειδώλευτης, σωτήριας βοήθειας από το δίκτυο των μελών του Ερυθρού Σταυρού που απλόχερα και ανιδιοτελώς σπεύδουν να συνδράμουν τον συνάνθρωπο, ν’ ανακουφίσουν τον ανθρώπινο πόνο, σε κάθε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, οπουδήποτε στον κόσμο. Ο Ερυθρός Σταυρός παρεμβαίνει, ως επί το πλείστον, σε ανθρωπιστικές κρίσεις που είναι απόρροια πολεμικών συρράξεων ή φυσικών καταστροφών ή, όπως πολύ εύστοχα αναφέρεται σε αφιέρωμα του ΡΙΚ, ο Ερυθρός Σταυρός αναλαμβάνει δράση «εκεί που η λογική απουσιάζει ή εκεί που η φύση εκδικείται τον άνθρωπο».

Ο Ερυθρός Σταυρός είναι ένα κίνημα που χάρη στο αξιακό του σύστημα διδάσκει έμπρακτα, όχι μόνο το μεγαλείο της ανθρωπιάς, αλλά και το μεγαλείο της αληθινής αγάπης προς τον συνάνθρωπο, αυτής που δεν γνωρίζει σύνορα, φυλές, εθνικότητες, θρησκευτικές ή πολιτικές πεποιθήσεις, κοινωνικές τάξεις. Άλλωστε, όλη η φιλοσοφία του εδράζεται σε 7 θεμελιώδεις αρχές: στον ανθρωπισμό, την αμεροληψία, την ουδετερότητα, την ενότητα, την ανεξαρτησία, τον εθελοντισμό, την παγκοσμιότητα. Διαποτισμένος από αυτές τις αρχές, ο Ερυθρός Σταυρός προάγει με τη δράση του την αλληλοκατανόηση, τη φιλία και τη συνεργασία μεταξύ των λαών, και αφετέρου προσφέρει τις υπηρεσίες του σε όσους πραγματικά τις χρειάζονται χωρίς οποιασδήποτε μορφής δυσμενείς διακρίσεις. Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι το κίνημα είναι ανεξάρτητο. Παρόλο που οι Εθνικές Οργανώσεις σε κάθε χώρα δρουν συμπληρωματικά με τις ανθρωπιστικές και κοινωνικές Υπηρεσίες των κυβερνήσεων και παρόλο που υπόκεινται στους νόμους των χωρών στις οποίες εδρεύουν, διατηρούν την αυτονομία τους, ώστε να μπορούν να ενεργούν σύμφωνα με τις υπόλοιπες αρχές του κινήματος.

Όπως αποδεικνύεται μέσα από τη δράση του, οι ίδιες αρχές, και είμαστε περήφανοι ως Πολιτεία, διέπουν και τον Κυπριακό Ερυθρό Σταυρό, ο οποίος ιδρύθηκε το 1950 με πρωτοβουλία της τότε αποικιακής κυβέρνησης. Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης διετέλεσε ο πρώτος Κύπριος Πρόεδρος του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού το 1959-1960, ενώ μετέπειτα τη σκυτάλη ανέλαβε η Στέλλα Σουλιώτη, η πρώτη γυναίκα Υπουργός της Δημοκρατίας και η πρώτη Πρόεδρος του κινήματος μετά την ίδρυση του Κυπριακής Δημοκρατίας. Στην ηγεσία του κινήματος τη διαδέχτηκε το 2004 μέχρι και σήμερα η αξιότιμη κα Φωτεινή Παπαδοπούλου. Κυρία Παπαδοπούλου, θα ήθελα να σας συγχαρώ και να σας ευχαριστήσω, όπως και όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού, για την ανεκτίμητη συμβολή σας στην επιτυχή δραστηριοποίηση της μεγαλύτερης ανθρωπιστικής οργάνωσης στον τόπο μας.

Πριν καλά καλά οργανωθεί ο Κυπριακός Ερυθρός Σταυρός στην Κύπρο, κλήθηκε να συνδράμει στην αντιμετώπιση των συνεπειών του μεγάλου σεισμού που έπληξε το νησί μας το 1953 στην επαρχία Πάφου. Καίριος ήταν και ο ρόλος που διαδραμάτισε κατά τις διακοινοτικές συγκρούσεις του 1963 και την τουρκική εισβολή του 1974. Μάλιστα, το αρχηγείο του Ερυθρού Σταυρού βομβαρδίστηκε τη δεύτερη μέρα της εισβολής από την τουρκική αεροπορία. Οι εθελοντές τότε δούλεψαν ακούραστα για τη φροντίδα τραυματιών, τη μεταφορά γερόντων και παιδιών, την προμήθεια τροφίμων. Καταλυτική ήταν, επίσης, η συμβολή του στη γιγαντιαία προσπάθεια της επανένωσης οικογενειών και τον εντοπισμό αγνοουμένων.

Σήμερα, πέρα από τις καθιερωμένες φιλανθρωπικές του δράσεις, ο Κυπριακός Ερυθρός Σταυρός επιτελεί αξιέπαινο έργο στον τομέα της παροχής υπηρεσιών ανακουφιστικής φροντίδας, έχοντας δημιουργήσει το εξειδικευμένο Θεραπευτικό Κέντρο Παιδιών «Στέλλα Σουλιώτη» στα Πολεμίδια. Το Κέντρο περιθάλπει άτομα με αναπηρίες ή αναπτυξιακές δυσκολίες, από παιδιά βρεφικής ηλικίας μέχρι ενήλικες έως 22 ετών.

Η Πολιτεία θα συνεχίσει να αρωγός στο Κέντρο, καλύπτοντας ένα σημαντικό ποσοστό των λειτουργικών δαπανών του Κέντρου.

Την ίδια στιγμή, ο Ερυθρός Σταυρός στέκεται αρωγός στις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για προσφορά ανθρωπιστικής βοήθειας, συλλογή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης για τρίτες χώρες. Συνεργαστήκαμε πολλές φορές και προηγουμένως υπό την ιδιότητα μου ως Υπουργός Εξωτερικών.

Παράλληλα, ο Ερυθρός Σταυρός συνδράμει τις αρμόδιες κρατικές Υπηρεσίες για την ανθρώπινη διαχείριση των μεταναστών όσο παραμένουν στη χώρα μας, εφαρμόζει το Πρόγραμμα Κοινωνικής Πρόνοιας για ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και παρέχει από την πρώτη στιγμή σημαντική βοήθεια στους εγκλωβισμένους μας.

Ιδιαίτερα αξιοσημείωτη και σπουδαίας σημασίας για την Κυπριακή Δημοκρατία είναι και η διεθνής προσφορά του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού. Έχει υλοποιήσει μεγάλα έργα, όπως η ανέγερση Νοσοκομείου στη Σρι Λάνκα και η συνεισφορά στην ανέγερση δεύτερου νοσοκομείου στην Badulla για τα θύματα του τσουνάμι, η ανέγερση Κοινοτικού Κέντρου Υγείας στον Δήμο Ωλένης της πυρόπληκτης περιοχής της Πελοποννήσου και η δημιουργία τεσσάρων παιδικών πάρκων στον Δήμο Μαραθώνα, στην περιοχή Μάτι που πλήγηκε από τις καταστροφικές πυρκαγιές το 2018.

Όλα αυτά δεν θα ήταν εφικτό να πραγματοποιηθούν χωρίς την κοινωνική ευαισθησία που διακρίνει τον κυπριακό λαό. Οι Κύπριοι συμμετέχουν μαζικά σε τέτοιες πρωτοβουλίες, καταθέτοντας τον οβολό τους με τις εισφορές που συγκεντρώνονται στον ετήσιο έρανο του Ερυθρού Σταυρού, συμμετέχοντας στις αιμοδοσίες που διοργανώνονται και εντασσόμενοι στην ομάδα των εθελοντών του.

Σ’ έναν κόσμο που μαστίζεται από συγκρούσεις και συρράξεις, σε μια ημικατεχόμενη πατρίδα που υποφέρει ακόμα από τη συνεχιζόμενη κατοχή, οι αξίες που πρεσβεύει ο Ερυθρός Σταυρός ― του ανθρωπισμού, της συνεργασίας μεταξύ των ανθρώπων και μεταξύ των λαών, υπεράνω προκαταλήψεων και όσων μπορεί να μας διχάζουν ― είναι ανεκτίμητες και όσο ποτέ προηγουμένως επίκαιρες για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των δεινών που πλήττουν αδιακρίτως ολόκληρη την ανθρωπότητα, των οικονομικών κρίσεων, των φυσικών καταστροφών, των ασθενειών που έχουμε να αντιμετωπίσουμε.

Ιδιαίτερο συμβολισμό για την πατρίδα μας, και με τη δική του σημαία, έχει το γεγονός ότι από την αρχή της σύστασης του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού στις επαρχιακές επιτροπές του εντάχθηκαν μαζί Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Αρμένιοι, Μαρωνίτες, Λατίνοι, ενωμένοι όλοι από έναν κοινό σκοπό: την απάλυνση της ανθρώπινης δυστυχίας.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Αλετράρη για τη διαχρονική στήριξη του ΟΠΑΠ, όπως και τον κ. Παπαέλληνα για την πρωτοβουλία να στηρίξει τη φετινή προσπάθεια.

Με αυτά, λοιπόν, τα λόγια, κηρύσσω τη Διεθνή Ημέρα Ερυθρού Σταυρού, την έναρξη του φετινού παγκύπριου εράνου, ευχόμενος κάθε επιτυχία και σ’ αυτή την προσπάθεια».

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βροχές, καταιγίδα και...χαλάζι στο «μενού» - Πού αναμένεται να φτάσει η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά

• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού  - Συνελήφθη 34χρονος

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή

• Πήγε να ταξιδέψει με πλαστή ταυτότητα, έσπρωξε Αστυνομικό και προσπάθησε να διαφύγει - Χειροπέδες σε 37χρονη

• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο



Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και για τη σύγκληση της πενταμερούς συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταρρίπτει όλα όσα προσπαθεί η Αθήνα να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί ήρεμων νερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν μέσα από το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top