Ο Πρόεδρος της Γαλλίας βλέπει τη λογική πίσω από τη δική μας προσέγγιση για το Κυπριακό και θα στηρίξει αυτή μας την προσπάθεια, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας ότι με τον Πρόεδρο της Γαλλίας αντάλλαξαν χθες απόψεις και για ονόματα και για τον τρόπο που θα γίνει αυτή η προσπάθεια.
Σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ σήμερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε χθες με τον Πρόεδρο της Γαλλίας κ. Εμμανουέλ Μακρόν, στο Παρίσι, είπε ότι «συζητήθηκαν αρκετά θέματα που άπτονται των διμερών μας σχέσεων, των σχέσεων μας στην περιοχή, οι στόχοι και οι κοινές μας επιδιώξεις, αλλά και η συνεργασία μας εντός της ΕΕ.
Κρατώ δύο θέματα ως ιδιαίτερα σημαντικά που θα ήθελα να επισημάνω.
Το πρώτο αφορά το Κυπριακό, αφορά αυτή την προσπάθεια μας, έτσι ώστε να σπάσει το αδιέξοδο και να επαναρχίσουν οι συνομιλίες από εκεί που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά. Θεωρούμε ότι ο τρόπος που μπορεί αυτό να επιτευχθεί σαφώς καλύτερα είναι μέσα από μια ενεργότερη, μια πρωταγωνιστική εμπλοκή της ΕΕ με τον διορισμό, με συγκεκριμένη ανάθεση αυτού του στόχου σε μια προσωπικότητα. Χαίρομαι που ο Γάλλος Πρόεδρος βλέπει τη λογική πίσω από τη δική μας προσέγγιση και όχι μόνο αντιλαμβάνεται, αλλά την ίδια στιγμή θα στηρίξει αυτή μας την προσπάθεια, η οποία ελπίζουμε να καρποφορήσει αμέσως μετά την εκλογική διαδικασία στην Τουρκία και να έχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα.
Επί του προκειμένου συζητήσαμε πιο συγκεκριμένα, ανταλλάξαμε απόψεις και για κάποια ονόματα, για τον τρόπο που θα γίνει αυτή η προσπάθεια και είναι σημαντικό για μας που έχουμε τη στήριξη της Γαλλίας που είναι το μοναδικό κράτος μέλος της ΕΕ που είναι και Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ.
Και το λέω αυτό για να πω ότι η προσπάθεια μας για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ δεν έχει στόχο σε καμιά απολύτως περίπτωση να αντικαταστήσει τα Ηνωμένα Έθνη.
Αντίθετα, το πλαίσιο είναι εκείνο των ΗΕ και είναι ασφαλιστική δικλείδα για μας για να διασφαλίσουμε τη μορφή λύσης του Κυπριακού, ειδικότερα στην παρούσα συγκυρία που η Τουρκία κινείται και προωθεί τη λύση δύο κρατών.
Το δεύτερο θέμα που αξίζει ιδιαίτερης αναφοράς είναι η κοινή μας ανάγνωση και προσέγγιση όσον αφορά τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη Μέση Ανατολή.
Η Κύπρος και η Γαλλία είναι δύο χώρες με κοινούς στόχους, κοινές επιδιώξεις και εκείνο που προκύπτει και από τη χθεσινή μας συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων είναι η ανάγκη να έχουμε μια κοινή στρατηγική, για να αντιμετωπίσουμε προκλήσεις που έχουμε στην περιοχή μας, αλλά την ίδια στιγμή και ενδεχομένως πιο σημαντικό είναι να αξιοποιήσουμε τη δυναμική που προσφέρει η Ανατολική Μεσόγειος, η ευρύτερη Μέση Ανατολή, ειδικότερα αν υπάρξουν εκείνες οι συνέργειες και συνεργασίες, που κτίζονται ήδη εδώ και καιρό από τη Λευκωσία, από την Αθήνα, μέσα από τους περιφερειακούς σχηματισμούς συνεργασίας.
Και υπάρχουν πολύ επιτυχημένα μοντέλα στα οποία πρέπει να κτίσουμε, για παράδειγμα το Ενεργειακό Φόρουμ στο Κάιρο όπου συμμετέχει και η Γαλλία. Πριν λίγα χρόνια μια τέτοια εξέλιξη αποτελούσε ουτοπία, σήμερα είναι γεγονός.
Λαμβάνοντας υπόψη τέτοιου είδους θετικές εξελίξεις στην περιοχή, θεωρώ ότι η Γαλλία, η Κύπρος και η Ελλάδα εργαζόμενοι από κοινού μπορούμε να πετύχουμε αυτούς τους στόχους.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ανατολική Μεσόγειος, η ευρύτερη Μέση Ανατολή είναι μια περιοχή που γειτνιάζει με την ΕΕ και ως ΕΕ πρέπει να έχουμε ξεκάθαρους στόχους και ξεκάθαρη στρατηγική για το τι επιδιώκουμε να πετύχουμε μέσα από τη συνεργασία μας με αυτά τα κράτη. Και για να το πετύχουμε αυτό στην ΕΕ, αντιλαμβάνεστε ότι ο ρόλος της Γαλλίας είναι καθοριστικής σημασίας και χαίρομαι ιδιαίτερα που ο Γάλλος Πρόεδρος βλέπει την ανάγκη να εργαστούμε από κοινού προς την κατεύθυνση, την οποίαν έχω περιγράψει».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Δώρα από το Παρίσι φέρνει στην Κύπρο ο Πρόεδρος
Οδεύει προς ναυάγιο η διαβούλευση για την ΑΤΑ - Παίρνουν αποφάσεις οι συνδικαλιστικές οργανώσεις
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Όχημα «τυλίχθηκε» στις φλόγες στη Λεμεσό – Βλέπουν εμπρησμό οι Αρχές
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις