ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Para Dance Κύπρου: «Ο χορός είναι δικαίωμα όλων, ακόμα και για άτομα σε αμαξίδιο» - Πώς γεννήθηκε η Ομάδα - Βίντεο

Para Dance Κύπρου: «Ο χορός είναι δικαίωμα όλων, ακόμα και για άτομα σε αμαξίδιο» - Πώς γεννήθηκε η Ομάδα - Βίντεο

Ένα άτομο σε τροχοκάθισμα μπορεί να χορέψει; Αν ναι, πώς; Η απάντηση μέχρι και πριν λίγα χρόνια μπορεί να ήταν και όχι. Σήμερα, ωστόσο, τα πράγματα έχουν αλλάξει άρδην κι άτομα σε αμαξίδια μπορούν, όχι μόνο να χορεύουν, αλλά και λαμβάνουν μέρος και σε διάφορους διαγωνισμούς, αποσπώντας σημαντικές διακρίσεις.

Στην Κύπρο, αν και είμαστε ακόμη σε πρώιμο στάδιο, εντούτοις, έχουν τεθεί οι βάσεις και προσφέρεται η δυνατότητα σε άτομα που βρίσκονται σε αμαξίδια να ασχοληθούν με τον χορό, είτε καθαρά για λόγους διασκέδασης είτε, ακόμα, και για να κάνουν πρωταθλητισμό, όπως ο Γιώργος Αχιλλέως, ο οποίος πριν μερικές μέρες ταξίδεψε στο Άμστερνταμ και συμμετείχε στον διεθνή διαγωνισμό «Para Dance Sport International Open».

Δείτε βίντεο με τη συμμετοχή του Γιώργου Αχιλλέως στον διεθνή διαγωνισμό:

Η ομάδα Para Dance Κύπρου

Για την ομάδα Para Dance Κύπρου και το πώς αυτή δημιουργήθηκε, καθώς και για το πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να μάθεις άτομα πάνω σε αμαξίδια να χορεύουν, μίλησε στο ThemaOnline ο Προπονητής της Ομάδας, Αντώνης Αντωνίου.

Όπως ανέφερε στην ιστοσελίδα μας, τον Νοέμβριο του 2017 άρχισε να ψάχνει άτομα σε αμαξίδιο που θα ενδιαφέρονταν να ασχοληθούν με τον χορό. Αυτό που τον ώθησε, εξήγησε, να δημιουργήσει αυτή την ομάδα, ήταν πρώτα και κύρια το δικαίωμα του καθενός από εμάς να συμμετέχει σε δραστηριότητες, είτε όρθιος είτε καθιστός.


Ο Αντώνης Αντωνίου μαζί με τον Γιώργο Αχιλλέως.

«Η δική μου οπτική λέει ότι, για το καθετί, όχι μόνο για τον χορό, όπως ο κάθε ένας από εμάς μπορεί να πάει ελεύθερα σε ένα εστιατόριο ή οπουδήποτε αλλού, θα πρέπει να μπορεί να το κάνει και ένα άτομο σε αμαξίδιο. Αυτό πρέπει να είναι επιδίωξη όλων μας, γιατί κανένας μας δεν γνωρίζει τι μας επιφυλάσσει το αύριο, αφού μπορεί από την μία μέρα στην άλλη ενώ είμαστε αρτιμελής να καταλήξουμε σε αμαξίδιο, γιατί ας μην ξεχνάμε δεν είναι όλα τα άτομα σε αμαξίδιο εκ γενετής και ατυχήματα συμβαίνουν συνέχεια», τόνισε.

Την ίδια ώρα, υπέδειξε, πως «είναι πάρα πολύ σημαντικό να πράξουμε ό,τι απαιτείται ως κοινωνία, αλλά και ως κράτος, για να καταστήσουμε προσβάσιμους προς όλους, όλους τους χώρους», απευθύνοντας, παράλληλα, μία πρόσκληση-πρόκληση: «Για να μπορέσει ο κόσμος, αλλά κυρίως η πολιτεία να καταλάβει τις δυσκολίες των ατόμων σε αμαξίδια, θα πρέπει να μπει στη θέση τους. Ας καθίσουν μία μέρα σε αμαξίδια κι ας προσπαθήσουν να μετακινηθούν οπουδήποτε, να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι το πρόβλημα. Μόνο τότε θα καταλάβουν τις καθημερινές δυσκολίες των ατόμων με αναπηρίες, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις αναγκάζονται να μένουν σπίτι, επειδή δεν είναι όλοι οι χώροι προσβάσιμοι σε αυτούς».

Ερωτηθείς πόσο εύκολη ή δύσκολη είναι η προσπάθεια να διδάξεις σε άτομα πάνω σε αμαξίδιο τον χορό, ο κ. Αντωνίου είπε πως είναι «όσο εύκολο ή δύσκολο είναι να προπονήσεις έναν αρτιμελή αθλητή κι από την στιγμή που ο χορός είναι άθλημα, συνεπάγεται αυτόματα κανόνες, κριτές, κριτική, ενδυνάμωση, ευλυγισία, αντοχές, κ.ά. Υπάρχουν πολλές απαιτήσεις και τον Γιώργο στην προπόνηση τον χειρίζομαι όπως χειρίζομαι όλους τους υπόλοιπους αθλητές μου που δεν είναι σε αμαξίδιο. Υπάρχει πίεση στην προπόνηση κι ένταση και ο χειρισμός είναι ακριβώς ο ίδιος με τους αρτιμελείς αθλητές», ξεκαθάρισε.

Πέραν των πιο πάνω, επεσήμανε πως «δεν είναι κάτι που μπορεί να το κάνει ο οποιοσδήποτε. Δεν πειραματιζόμαστε με τέτοια πράγματα. Πρέπει να υπάρχει γνώση και για να μπορεί κάποιος να προπονήσει άτομα σε αμαξίδια πρέπει να παρακολουθεί ειδικά σεμινάρια και να τυγχάνει της απαραίτητης εκπαίδευσης, για να μπορεί να προπονεί τέτοια άτομα».

Κληθείς να πει από πόσα άτομα αποτελείται σήμερα η ομάδα Para Dance Κύπρου, ο Προπονητής της Ομάδας ανέφερε ότι «μέχρι πριν τον κορωνοϊό είχαμε έξι αθλητές. Μετά τον κορωνοϊό, στην ομάδα συμμετέχει ένας αθλητής, ο Γιώργος».


Στιγμιότυπο από τη συμμετοχή του Γιώργου Αχιλλέως στο διεθνή διαγωνισμό.

«Προσπαθούμε συνεχώς να αυξήσουμε τον αριθμό των αθλητών μας, αρχικά παροτρύνοντας άτομα σε αμαξίδιο να ασχοληθούν με τον χορό και στη συνέχεια να διαφανεί εάν έχουν την ικανότητα να εξελιχθούν σε αθλητές και να μπορούν να λαμβάνουν μέρος σε διαγωνισμούς όπως και ο Γιώργος. Μέσα στις σκέψεις μας είναι να διοργανώσουμε μία εκδήλωση ή να καλέσουμε άτομα σε αμαξίδια να έρθουν και να δουν τι δουλειά γίνεται, πώς μπορεί ο χορός να τους βοηθήσει και στην κοινωνικοποίησή τους και να βγουν γενικά έξω από το σπίτι και να ασχοληθούν με κάτι που μπορεί να τους ενδιαφέρει», συμπλήρωσε.

Οι δυσκολίες

Ερωτηθείς εάν το χαμηλό ενδιαφέρον για συμμετοχή στο para dance από άτομα σε αμαξίδιο οφείλεται στο ότι δεν υπάρχει η απαραίτητη προβολή, ο κ. Αντωνίου τόνισε πως δεν είναι μόνο αυτό. «Μην ξεχνάμε ότι και το θέμα της προσβασιμότητας ή της διακίνησης ατόμων με αμαξίδια είναι ένα σημαντικό πρόβλημα. Ένα άτομο με αμαξίδιο, χωρίς άδεια οδήγησης, χρειάζεται συνεχώς ένα άτομο για να το μεταφέρει οπουδήποτε. Επίσης, αυτό το άτομο που θα τον μεταφέρει, πού μπορεί να τον μεταφέρει, μίας και αρκετοί χώροι στην Κύπρο δεν είναι ακόμη προσβάσιμοι. Πέραν της πρόσβασης σε διάφορους χώρους, είναι και το θέμα των ωρών που μπορεί κάποιος να μεταφέρει ένα άτομο με αμαξίδιο οπουδήποτε. Ένα άλλο θέμα είναι και ενδεχομένως η στήριξη αυτών των ατόμων ή καλύτερη η ώθηση σε αυτά τα άτομα να ασχοληθούν με ένα οποιοδήποτε γενικά άθλημα. Συνεπώς, είναι πολλοί οι παράγοντες», εξήγησε περαιτέρω.

Όσον αφορά το κατά πόσον η όλη προσπάθεια εάν τυγχάνει οποιασδήποτε στήριξης, ο κ. Αντωνίου υπέδειξε πως αποτελεί δική του πρωτοβουλία και τα έξοδα τα καλύπτει όλα ο ίδιος.


Ο Αντώνης Αντωνίου μαζί με τους υπόλοιπους κριτές κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού.

Αναφορικά με την πρόσφατη συμμετοχή του Γιώργου Αχιλλέως στον διεθνή διαγωνισμό στο Άμστερνταμ, κι απαντώντας σε σχετικό ερώτημα είπε πως «είχαμε απευθυνθεί στην Κυπριακή Αθλητική Παραολυμπιακή Επιτροπή για να στηρίξουν την τελευταία προσπάθεια του Γιώργου και κάλυψαν τόσο τα εισιτήρια όσο και τη διαμονή, τόσο του Γιώργου όσο και του συνοδού του, και τους ευχαριστούμε πάρα πολύ για αυτό».

Σημειώνεται πως, οι προπονήσεις της ομάδας Para Dance γίνονται στην αίθουσα πολλαπλής χρήσεως του Περιφερειακού Γυμνασίου Αγίας Βαρβάρας, ενώ περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν στη σελίδα της ομάδας στο Facebook.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Τραγική κατάληξη: Εντοπίστηκε νεκρή η 59χρονη που έψαχναν στη Λεμεσό - Την βρήκαν στην πολυκατοικία όπου διέμενε

• Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου μοτοσικλετιστή μετά από τροχαίο - Ο οδηγός εγκατέλειψε την σκηνή

• Θρήνος: Πέθανε γνωστός Έλληνας Youtuber από ανακοπή - Ήταν μόλις 35 χρονών

• Χριστίνα Παυλίδου: Η υπόσχεση που έδωσε στην κόρη της Μαρία και η αναφορά στην Άλκηστη

• Netflix: Αυξήσεις στις τιμές σε Κύπρο και Ελλάδα - Δείτε το κόστος στα νέα πακέτα

• Κόκκινος συναγερμός για τα θανατηφόρα: Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου οι ειδικοί - «Με ενοχλεί να θάβουμε νέα παιδιά»



ΠτΔ: Περήφανος για την διοργάνωση του Eurobasket 2025 στην Κύπρο - Παρέλαβε το τρόπαιο

ΠτΔ: Περήφανος για την διοργάνωση του Eurobasket 2025 στην Κύπρο - Παρέλαβε το τρόπαιο

Η διοργάνωση του Eurobasket που θα γίνει στην Κύπρο το 2025 θα είναι εξαιρετική δήλωσε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top