Σειρά δημοσιευμάτων για τους δεσμούς Ρώσων ολιγαρχών που τελούν υπό κυρώσεις λόγω σχέσεων με το Κρεμλίνο με κυπριακή εταιρεία, έχει αναρτήσει η βρετανική εφημερίδα Guardian στην ιστοσελίδα της.
Η εφημερίδα προβάλλει επίσης τις αντιδράσεις ΣΕΛΚ και ΜΟΚΑΣ ενώ επικαλείται εκπρόσωπο της Κυβέρνησης ο οποίος δηλώνει ότι η στήριξη της χώρας στις κυρώσεις της ΕΕ είναι «ξεκάθαρη και αδιαμφισβήτητη» και ότι η συνεργασία με τις αντίστοιχες αρχές σε Βρετανία και ΗΠΑ είναι «υποδειγματική και αμοιβαία επωφελής».
Ο ίδιος αναφέρει ότι τα κυπριακά πρόσωπα φυσικού και νομικού δικαίου υπό κυρώσεις ελέγχονται από τις αρμόδιες κυπριακές αρχές.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΠτΔ για Guardian: «Δεν θα επιτρέψουμε να αμαυρώσουν το όνομα της χώρας μας»
Ένα από τα εκτενέστατα δημοσιεύματα αναφέρεται στον Κονσταντίν Μαλοφέιεφ, ο οποίος κατηγορείται από τη Δύση για χρηματοδότηση Ρώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία. Ο γνωστός ως «ορθόδοξος ολιγάρχης», λόγω της υποστήριξης που παρέχει στη ρωσική εκκλησία, τέθηκε υπό καθεστώς κυρώσεων από ΕΕ και ΗΠΑ το 2014, μετά από την προσάρτηση της Κριμαίας.
Φέρεται ωστόσο να συνέχισε επί τριετία να είναι πελάτης της κυπριακής εταιρείας λογιστικών και υπεράκτιων υπηρεσιών MeritServus, η οποία φέρεται πως βοήθησε, ως φανερός μέτοχος, εταιρείες που συνδέονταν με τον Μαλοφέιεφ να μετακινούν χρήμα και να εκδίδουν δάνεια, ακόμα και σε δολάρια ΗΠΑ.
Η εταιρεία φέρεται να βοήθησε σε συναλλαγές ύψους 35 εκ. δολαρίων και 2,5 εκ. ευρώ, μέχρι που διέκοψε σχέσεις με τον Ρώσο ολιγάρχη την άνοιξη του 2017.
Η εφημερίδα επικαλείται για όλα αυτά μια σειρά εγγράφων που διέρρευσαν από τη MeritServus του λογιστή Δημήτρη Ιωαννίδη, ο οποίος τέθηκε την περασμένη εβδομάδα στη λίστα κυρώσεων του Ηνωμένου Βασιλείου λόγω σχέσεων με τον Ρόμαν Αμπράμοβιτς.
Τα έγγραφα, που ονομάζονται «Φάκελοι των ολιγαρχών» από τον Guardian και το συνεργαζόμενο Πρόγραμμα Αναφοράς Οργανωμένου Εγκλήματος και Διαφθοράς, «θα εγείρουν νέες ανησυχίες για τους χρηματοοικονομικούς ελέγχους στην Κύπρο, ένα κράτος μέλος της ΕΕ που επί χρόνια έχει διευκολύνει την κίνηση ρωσικού κεφαλαίου στην Ευρώπη και πιο πέρα», σχολιάζει το δημοσίευμα.
Σε δήλωση, πριν την επιβολή κυρώσεων από το Λονδίνο, η κυπριακή εταιρεία είχε απορρίψει την όποια κατηγορία περί ξεπλύματος χρήματος ή παραβίασης των νόμων περί κυρώσεων. Πρόσθεσε πως διέκοψε τις σχέσεις με τον Μαλοφέιεφ αμέσως μόλις αντιλήφθηκε ότι βρισκόταν σε λίστα κυρώσεων, ενημερώνοντας τον ΣΕΛΚ και τη ΜΟ.Κ.Α.Σ., με το θέμα «να επιλύεται» με αμφότερους τους οργανισμούς.
Σε αρχική δήλωση ο ΣΕΛΚ ανέφερε ότι μόλις κατέστη γνωστή η υπόθεση ζήτησε πλήρη παρουσίαση στοιχείων από την εταιρεία και εν τέλει κρίθηκε πως δεν είχαν παραβιαστεί οι κυρώσεις. Μετά από την επιβολή κυρώσεων κατά της MeritServus, ο ΣΕΛΚ είπε ότι θα αξιολογήσει την κατάσταση θα εξετάσει αν απαιτείται περαιτέρω δράση.
Η ΜΟΚΑΣ ανέφερε ότι δεν έχει νομική εντολή εφαρμογής ή επιτήρησης της εφαρμογής των κυρώσεων.
Εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης που επικαλείται ο Guardian δηλώνει ότι η στήριξη της χώρας στις κυρώσεις της ΕΕ είναι «ξεκάθαρη και αδιαμφισβήτητη». Πρόσθεσε ότι η συνεργασία με τις αντίστοιχες αρχές σε Βρετανία και ΗΠΑ είναι «υποδειγματική και αμοιβαία επωφελής» και πως τα κυπριακά πρόσωπα φυσικού και νομικού δικαίου υπό κυρώσεις ελέγχονται από τις αρμόδιες κυπριακές αρχές.
Σε δεύτερο δημοσίευμα ο Guardian εστιάζει στον κ. Ιωαννίδη και τις επαγγελματικές αλλά και προσωπικές σχέσεις με τον Ρόμαν Αμπράμοβιτς. Γράφει ενδεικτικά ότι ο Κύπριος ορκωτός λογιστής φέρεται να ήταν τον Σεπτέμβριο του 2009 μεταξύ των προσκεκλημένων σε πάρτι γενεθλίων του πρώην διευθυντή της Τσέλσι, τότε ομάδας ιδιοκτησίας του Ρώσου ολιγάρχη.
Σημειώνεται ότι το προσωπικό στην MeritServus φέρεται να χρησιμοποιούσε την κωδική ονομασία «κ. Μπλε» για τον μεγαλύτερο πελάτη, πιθανότατα τον τότε ιδιοκτήτη των «μπλε» της Τσέλσι. Η σχέση της εταιρείας με τον Ρώσο μεγιστάνα φέρεται να ξεκίνησε το 2001 και περιλάμβανε υπηρεσίες και προς συνεργάτες του.
Στη συνέχεια το δημοσίευμα εξετάζει τη σχέση του ρωσικού χρήματος με την Κύπρο, σχολιάζοντας ότι ορισμένοι περιγράφουν το νησί ως «Μόσχα στη Μεσόγειο».
Γίνεται αναφορά στις ρωσικές επενδύσεις στην Κύπρο και στην πολυπληθή ρωσική κοινότητα της Λεμεσού, αλλά και στην αξιοποίηση των «χρυσών διαβατηρίων» από Ρώσους.
Το δημοσίευμα του Guardian σχολιάζει πως οι υπεύθυνοι για την εφαρμογή κυρώσεων «ανησυχούν όλο και πιο πολύ για το ρόλο που έχει παίξει η Κύπρος - και που ίσως ακόμα παίζει - στη διευκόλυνση της κίνησης ρωσικού κεφαλαίου».
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πάγωσαν τα περιουσιακά ατόμων και οντοτήτων που περιλήφθηκαν στις λίστες κυρώσεων Βρετανίας-ΗΠΑ
Ψάχνουν BMW μαύρο για το τροχαίο στη Λεμεσό - Πέρασε με κόκκινο και παρέσυρε πεζή
Ζήτησε στοιχεία από τις ΗΠΑ για τους Κύπριους που περιλαμβάνονται στη λίστα κυρώσεων η Κυβέρνηση
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, 22 Δεκεμβρίου
• Πυρκαγιά σε εγκαταλελειμμένη οικία στη Λευκωσία - Διασωληνωμένο ένα πρόσωπο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις