Έρχεται το πρώτο 3D-τυπωμένο χάπι

Έρχεται το πρώτο 3D-τυπωμένο χάπι

Ένα πρωτοποριακό χάπι θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2016. Το συγκεκριμένο φάρμακο σε μορφή χαπιού, θα μπορεί να εκτυπώνεται σε τρισδιάστατο εκτυπωτή. Η κυκλοφορία του αναμένεται στο πρώτο τρίμηνο του 2016 και πήρε την έγκριση από την αρμόδια εποπτική Αρχή Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ.

Το φάρμακο λέγεται Spritam, παράγεται από την εταιρεία Aprecia Pharmaceuticals και καταπολεμά την επιληψία. Η φαρμακοβιομηχανία, σύμφωνα με το BBC, ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να αναπτύξει και άλλα φάρμακα που θα εκτυπώνονται.

Η εκτύπωση των φαρμάκων επιτρέπει, σύμφωνα με την εταιρεία, να δημιουργούνται χάπια που περιέχουν πιο ακριβή δοσολογία των συστατικών τους. Το εκτυπωμένο χάπι ή ταμπλέτα διαλύεται στον οργανισμό όπως τα συμβατικά χάπια.

Τα εκτυπωμένα χάπια επίσης μπορούν να προσαρμοσθούν καλύτερα στις ανάγκες των ασθενών. Στην πραγματικότητα, με την κατάλληλη ρύθμιση του λογισμικού που ελέγχει τον τρισδιάστατο εκτυπωτή, το χάπι θα μπορεί να περιέχει δοσολογίες δραστικών ουσιών προσαρμοσμένες ακόμη και στις ανάγκες μεμονωμένων ασθενών.

Έως τώρα, μια τέτοια εξατομικευμένη προσέγγιση ήταν υπερβολικά ακριβή, όμως οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές ανοίγουν και στην φαρμακευτική -όπως και σε άλλους τομείς- νέες δυνατότητες.

Οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο στην ιατρική, π.χ. για τη δημιουργία εκτυπωμένων εμφυτευμάτων και προσθετικών τεχνητών άκρων.

 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

ΠτΔ στην Corriere della Sera: «Είχαμε ένα μόνο συμβάν σε βρετανική βάση - Η Κύπρος δεν δέχθηκε ποτέ επίθεση»

ΠτΔ στην Corriere della Sera: «Είχαμε ένα μόνο συμβάν σε βρετανική βάση - Η Κύπρος δεν δέχθηκε ποτέ επίθεση»

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έπρεπε να προωθήσει μια πρωτοβουλία αποκλιμάκωσης, μαζί με τους υπόλοιπους ενδιαφερόμενους εταίρους: είναι η προσδοκία των ηγετών της περιοχής», δήλωσε σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

BEST OF TOTHEMAONLINE