Στοιχεία για τα παράκτια θαλάσσια απορρίμματα, τα οποία για πρώτη φορά καλύπτουν ολόκληρη την Κύπρο στη βάση δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης EMODNET, δόθηκαν στη δημοσιότητα, σύμφωνα με την Δρ. Ξένια Ι. Λοϊζίδου, Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΚΤΗΣ.
Πρόκειται για 42499 δεδομένα, που συλλέχθηκαν σε 80 δειγματοληψίες από 20 ακτές σε όλη την Κύπρο, από την Καρπασία μέχρι τον Ακάμα. Η συλλογή των στοιχείων, καθώς και η επεξεργασία τους άρχισε το 2020.
«H μέση πυκνότητα των σκουπιδιών στις ακτές μας», είπε η Δρ. Λοϊζίδου, «είναι 0,2 τεμάχια σε κάθε τετραγωνικό μέτρο άμμου! Το 86% των σκουπιδιών είναι πλαστικά, με πρωταγωνιστή τα καπάκια από τις πλαστικές μπουκάλες». Τα στοιχεία συλλέγονται, όπως σημείωσε, με συγκεκριμένη μέθοδο που υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η δράση υποστηρίχθηκε αρχικά από την ΕΕ στο πλαίσιο δικοινοτικού έργου και συνεχίζεται με εθελοντική εργασία από τους δύο μη-κερδοσκοπικούς οργανισμούς, την MASDER και το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ, που έχει και την επιστημονική ευθύνη για την έρευνα.
Όπως σημείωσε η Πρόεδρος του ΔΣ της ΑΚΤΗΣ είναι η πρώτη φορά που καταγράφονται συστηματικά στοιχεία για τα θαλάσσια απορρίμματα στην Ανατολική Μεσόγειο και τώρα, «το γεγονός ότι για πρώτη φορά τα στοιχεία από όλη την Κύπρο περιλαμβάνονται στην Ευρωπαϊκή βάση δεδομένων, με την υποστήριξη του Τμήματος Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών, μας δίνει χαρά και κουράγιο για να συνεχίσουμε».
Μετά από πρόσκληση του Τμήματος Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών προς τους ερευνητές, τα στοιχεία καταχωρήθηκαν ως επίσημα στοιχεία της Κύπρου για την παρακολούθηση της προόδου της Οδηγίας Πλαίσιο για τη Θαλάσσια Στρατηγική, όπως είπε.
Επιπρόσθετα η Δρ. Ξένια Ι. Λοϊζίδου, σημείωσε πως η Κύπρος είναι νησί, ένα ενιαίο φυσικό σύστημα, σημειώνοντας πως η θάλασσα δεν γνωρίζει σύνορα.
Τα σκουπίδια ταξιδεύουν σε όλες τις θάλασσες του κόσμου, αφήνοντας παντού μικροπλαστικά και ρύπανση, τόνισε, αναφέροντας επίσης πως η Μεσόγειος είναι η πιο επιβαρυμένη θάλασσα παγκόσμια, ως προς την πλαστική ρύπανση.
Πρέπει, συνέχισε, «να ξέρουμε τι φτάνει στις ακτές μας, για να μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε».
Επεσήμανε ακόμη πως εργάζονται σκληρά με τους Τουρκοκύπριους συνεργάτες τους, για να πετύχουν για πρώτη φορά αυτή τη συστηματική επιστημονική καταγραφή των σκουπιδιών που φτάνουν στις ακτές όλης της Κύπρου, είτε από τη θάλασσα είτε από τη στεριά.
«Τώρα ξέρουμε και συνεχίζουμε την έρευνα, με στόχο να δημιουργήσουμε μια χρονοσειρά δεδομένων που θα επιτρέπει την καλύτερη κατανόηση του προβλήματος και θα οδηγήσει στην αντιμετώπισή του», τόνισε τέλος η κ. Λοϊζίδου.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Παιδάκι τραυματίστηκε στο μάτι από κροτίδα ενώ αστυνομικός τραυματίστηκε στο στήθος από πυροτέχνημα
Στο «πόδι» η Πυροσβεστική - Κλήσεις για λαμπρατζιές, φωτιές σε οικίες, οχήματα αλλά και Γυμνάσιο
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Όχημα «τυλίχθηκε» στις φλόγες στη Λεμεσό – Βλέπουν εμπρησμό οι Αρχές
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις