ΔΙΕΘΝΗ

Γιατί το TikTok είναι «απαγορευμένο» στη Δύση για κυβερνήσεις, υπουργούς και αξιωματούχους

Γιατί το TikTok είναι «απαγορευμένο» στη Δύση για κυβερνήσεις, υπουργούς και αξιωματούχους

Την ώρα που η δημοφιλής εφαρμογή του TikTok κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος, σκαρφαλώνοντας στην κορφή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιούν μικροί και μεγάλοι, εντείνεται η ανησυχία για την ασφάλεια, σε σχέση με την δυνατότητα πρόσβασής της σε δεδομένα του χρήστη.

Η μία μετά την άλλη χώρες της Δύσης, θεωρούν την εφαρμογή ως όπλο στα χέρια της Κίνας που μπορεί να απειλήσει την εθνική ασφάλεια.

Μιλώντας σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην τηλεόραση του Mega, αποκάλυψε ότι και ο ίδιος έχει απαγορεύσει στα μέλη του υπουργικού του συμβουλίου να έχουν στα κινητά τους την εφαρμογή. Όπως είπε, ούτε ο ίδιος έχει την εφαρμογή στο κινητό του.

«Ξέρετε, το TikTok είναι ένα εργαλείο το οποίο έχει πολύ μεγάλη δύναμη. Γεννά και πολλά ερωτηματικά, διότι είναι ένας αλγόριθμος ο οποίος αναπτύχθηκε στην Κίνα και πρέπει να είμαστε γενικά προσεκτικοί ως δημόσια πρόσωπα πώς αξιοποιούμε τέτοια εργαλεία. Παραδείγματος χάρη, εγώ στο δικό μου κινητό δεν έχω την εφαρμογή του TikTok και έχω απαγορεύσει και σε όλα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου να την έχουν», ανέφερε συγκεκριμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Από τις πρώτες χώρες που εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους ότι με την πλατφόρμα αυτή, η κινεζική κυβέρνηση θα μπορούσε να αποκτήσει πρόσβαση στα δεδομένα χρηστών στον κόσμο ολόκληρο ήταν οι ΗΠΑ. Το TikTok «δαιμονοποιείται» όχι μόνο από την Ουάσινγκτον για λόγους εθνικής ασφάλειας, αλλά και άλλες δυνάμεις της Δύσης.

«Εις το πυρ το εξώτερον» και από την Κομισιόν

Στις 23 Φεβρουαρίου, η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να βάλει τέλος στη χρήση του TikTok στα κινητά τηλέφωνα που είναι εγγεγραμμένα στην υπηρεσία κινητών συσκευών της Επιτροπής. Η απόφαση για την απαγόρευση του TikTok αφορά τόσο τα υπηρεσιακά τηλέφωνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και προσωπικές συσκευές που είναι εγγεγραμμένες στη σχετική υπηρεσία.

Το μέτρο, που λαμβάνεται με απόφαση του συμβουλίου Εσωτερικής Διοίκησης της Κομισιόν, αποσκοπεί στην προστασία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από απειλές και ενέργειες κατά της κυβερνοασφάλειας, που είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν για κυβερνοεπιθέσεις κατά του υπηρεσιακού περιβάλλοντός της, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Ακολούθησε η Βρετανία και η Ολλανδία

Λίγες ημέρες μετά την απόφαση των Βρυξελλών ακολούθησε η κυβέρνηση του Λονδίνου. Η Βρετανία απαγόρευσε την εφαρμογή στις κυβερνητικές συσκευές ενώ σήμερα το ίδιο έπραξε και η Ολλανδία.

«Οι δημόσιοι υπάλληλοι στην Ολλανδία δεν θα επιτρέπεται σε λίγο καιρό να χρησιμοποιούν την κινεζικής ιδιοκτησίας πλατφόρμα βίντεο TikTok στα επαγγελματικά τους τηλέφωνα», ανακοίνωσε σήμερα το ολλανδικό υπουργείο Εσωτερικών, ακολουθώντας αντίστοιχες αποφάσεις άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Το ολλανδικό υπουργείο ανέφερε χαρακτηριστικά ότι αποθαρρύνει τη χρήση σε τηλέφωνα που διανέμει η κυβέρνηση όλων των εφαρμογών από «χώρες με επιθετικό κυβερνοπρόγραμμα που έχει στόχο την Ολλανδία ή τα ολλανδικά συμφέροντα».

Τέλος για τους Βέλγους κυβερνητικούς το TikTok

Λίγες ημέρες νωρίτερα, και το Βέλγιο απαγόρευσε το TikTok, το οποίο ανήκει στην κινεζική εταιρία ByteDance, από τα τηλέφωνα και τους υπολογιστές των υπαλλήλων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Στην Ιταλία, η αρχή ανταγωνισμού της χώρας ανακοίνωσε την έναρξη έρευνας σε βάρος του TikTok, με την υποψία ότι δεν εφαρμόζει τους δικούς του κανόνες ελέγχου για «επικίνδυνα περιεχόμενα που προτρέπουν την αυτοκτονία, τον αυτοτραυματισμό και διατροφικές διαταραχές».

Η έρευνα της ιταλικής αρχής ανταγωνισμού στοχοθετεί την ιρλανδική εταιρία TikTok Technology Limited, που είναι υπεύθυνη για τις σχέσεις με τους Ευρωπαίους καταναλωτές, όπως και την αγγλική και την ιταλική εταιρία, όπως ανέφερε σε ανακοίνωση. Η ιταλική έδρα του TikTok αποτέλεσε σήμερα αντικείμενο έρευνας από την αρχή αυτή με τη συνδρομή της οικονομικής αστυνομίας.

Η έναρξη της έρευνας ήλθε ύστερα από την παρουσία στην πλατφόρμα "πολλών βίντεο με νέους που υιοθετούν συμπεριφορές αυτοτραυματισμού", σε σχέση συγκεκριμένα με την πρόκληση που ονομάζεται «french scar» (γαλλική ουλή), που έγινε viral στην Ιταλία στο δίκτυο αυτό που είναι ιδιαίτερα δημοφιλές μεταξύ των ανηλίκων.

Η ιταλική αρχή κατηγορεί το TikTok ότι δεν έχει εφαρμόσει «τους δικούς του κανόνες, που προβλέπουν την αφαίρεση επικίνδυνου περιεχομένου που σχετίζονται με προκλήσεις (challenges), με αυτοκτονία, αυτοτραυματισμό και διατροφικές διαταραχές», ανέφερε η αρχή σε ανακοίνωση.

H Γαλλία απαγορεύει στους δημοσίους υπαλλήλους TikTok, Νetflix και Candy Crash

Η Γαλλία θα απαγορεύσει στους δημοσίους υπαλλήλους να ανεβάζουν μέσα κοινωνικής δικτύωσης και εφαρμογές παιχνιδιών στα τηλέφωνα εργασίας τους υπό τον φόβο της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και το απόρρητο, σύμφωνα με δήλωση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Επιπλέον, σε αντίθεση με τις απαγορεύσεις στις Βρυξέλλες και τη Χάγη, η γαλλική κυβέρνηση έχει επίσης βάλει στο «μάτι» δυτικές εφαρμογές και πλατφόρμες από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο ιστότοπος «Politico», το μέτρο αυτό θα τεθεί σε άμεση ισχύ και θα απαγορεύει, μεταξύ άλλων, το TikTok, το Netflix και το Candy Crash, το δημοφιλές παιχνίδι που υπάρχει ως εφαρμογή σε εκατομμύρια κινητά.

Απαγόρευση του TikTok στις κυβερνητικές συσκευές και στην Αυστραλία

Η Αυστραλία απαγορεύει την εγκατάσταση και τη χρήση της εφαρμογής και της πλατφόρμας TikTok της κινεζικής εταιρείας ByteDance στις κυβερνητικές συσκευές.

Η απόφαση βασίστηκε στις συμβουλές των αυστραλιανών υπηρεσιών πληροφοριών και θα τεθεί σε εφαρμογή «το συντομότερο δυνατό», διευκρίνισε ο κ. Ντρέιφους.

«Μπλόκο» και από το ΝΑΤΟ

Το ΝΑΤΟ απαγόρευσε επίσημα στα στελέχη του να κατεβάζουν την εφαρμογή TikTok στις συσκευές που τους παρέχει, επικαλούμενο ανησυχίες για την ασφάλεια, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους που γνωρίζουν το θέμα.

«Η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για το ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ έχει ισχυρές απαιτήσεις για τον καθορισμό των εφαρμογών για επίσημη επαγγελματική χρήση. Το TikTok δεν είναι προσβάσιμο σε συσκευές του ΝΑΤΟ», δήλωσε στο CNN ανώτερος αξιωματούχος.

Το ΝΑΤΟ είναι ο τελευταίος κυβερνητικός οργανισμός που απαγορεύει την εφαρμογή λόγω ανησυχιών ότι η κινεζική κυβέρνηση θα μπορούσε να έχει πρόσβαση στα δεδομένα των χρηστών του TikTok μέσω της κινεζικής μητρικής εταιρείας, της Bytedance.

Η απάντηση του TikTok

Στα τέλη Μαρτίου πάνω από 5 ώρες κατέθετε στο Κογκρέσο ο CEO του TikTok. «Η εφαρμογή, δεν είναι πράκτορας του Πεκίνου», είπε.

Ουδέποτε η κινεζική κυβέρνηση ζήτησε, ούτε σκοπεύει να ζητήσει από καμιά εταιρεία να της παραδώσει τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών, ανέφερε.

Ο διευθύνων σύμβουλος της TikTok, Σου Τσίου, τόνισε σε Αμερικανούς νομοθέτες ότι η εταιρεία είναι εντελώς ανεξάρτητη από το Πεκίνο και ότι «δεν έχει δει καμία απόδειξη ότι η κινεζική κυβέρνηση έχει πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα- ποτέ δεν μας τα ζήτησαν, δεν τα δώσαμε».

Με πάνω από ένα δισεκατομμύριο ενεργούς χρήστες σε διεθνές επίπεδο, το TikTok καταλαμβάνει την έκτη θέση μεταξύ των πλέον χρησιμοποιούμενων ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα την πιο πρόσφατη έκθεση «We Are Social» για την εξέλιξη των ψηφιακών υπηρεσιών, που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Ιανουάριο του 2023.

Αυτό που έσπειρε δαιμόνια στη Δύση ήταν ότι η υπηρεσία TikTok αναγνώρισε τον Νοέμβριο του 2022 πως ορισμένοι εργαζόμενοί της στην Κίνα μπορεί να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα Ευρωπαίων χρηστών και τον Δεκέμβριο ότι υπάλληλοί της είχαν χρησιμοποιήσει δεδομένα για να εντοπίσουν Αμερικανούς δημοσιογράφους.

Το FBI και το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης (DOJ) ερευνούν τα γεγονότα που οδήγησαν την «ByteDance», την κινεζική μητρική εταιρεία του TikTok, να χρησιμοποιήσει την εφαρμογή για την παρακολούθηση Αμερικανών δημοσιογράφων. Όμως, η εταιρεία που διαχειρίζεται την πλατφόρμα έχει αρνηθεί κατηγορηματικά πως υπάρχει οποιαδήποτε πρόσβαση και οποιοσδήποτε έλεγχος από πλευράς της κυβέρνησης της Κίνας στα δεδομένα αυτά.

ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Κάλεσμα Αρχιεπισκόπου στον Μητροπολίτη Πάφου να διαφοροποιήσει τη στάση του - «Δεν πρέπει να επανέλθει στον Μεσαίωνα»

• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη

• Υπουργικό Συμβούλιο: Εγκρίθηκαν οι 13 τροποποιήσεις για το δικαίωμα ψήφου από τα 17 - Δείτε αναλυτικά τι ισχύει

• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία

• Ανδρέας Γεωργίου-Σιμώνη Χριστοδούλου: Το φωτογραφικό άλμπουμ από το ταξίδι τους στην Ταϊλάνδη και τα καυτά φιλιά

• Απίστευτο περιστατικό στη Λεμεσό - Χαστούκισε ντελιβερά, του άρπαξε το κινητό και έγινε καπνός - Τι συνέβη



Γιατί ο Τατάρ θέλει να στείλει επιστολή στον ΓΓ ΟΗΕ πριν την κάθοδο της Ντι Κάρλο - Ολες οι λεπτομέρειες

Γιατί ο Τατάρ θέλει να στείλει επιστολή στον ΓΓ ΟΗΕ πριν την κάθοδο της Ντι Κάρλο - Ολες οι λεπτομέρειες

Επιστολή στον ΓΓ του ΟΗΕ σκέφτεται να αποστείλει ο Ερσίν Τατάρ πριν από την κάθοδο της Αναπληρώτριας Γενικής Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο, για να του εξηγήσει τις θέσεις του για τα όσα συζητήθηκαν και τα θέματα που τέθηκαν στη συνάντηση των δύο ηγετών, λέγοντας ότι δεν γνωρίζει «πώς θα του μεταφερθούν αυτά που συζητήθηκαν».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top