Οι Προεδρικές Εκλογές του 2023, μπορεί να αποτελούν παρελθόν, ωστόσο, απομένουν κάποια πράγματα παραμένουν ακόμη σε… εκκρεμότητα. Ένα από αυτά αφορά τις προεκλογικές δαπάνες των υποψηφίων για την Προεδρία της Δημοκρατίας, οι οποίες θα ελεγχθούν εξονυχιστικά από τον Γενικό Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη.
Σύμφωνα με τις πρόνοιες της νομοθεσίας, όλοι ανεξαιρέτως οι υποψήφιοι για την Προεδρία της Δημοκρατίας οφείλουν εντός δύο μηνών από την ημέρα διεξαγωγής των Εκλογών, δηλαδή μέχρι τις 13 Απριλίου, να καταθέσουν στοιχεία αναφορικά με τα προεκλογικά έσοδα και έξοδα τους στον Έφορο Εκλογών, ο οποίος με τη σειρά του θα τα διαβιβάσει στον Γενικό Ελεγκτή του κράτους για έλεγχο.
Ο Γενικός Ελεγκτής αφού ελέγξει τις δαπάνες των υποψηφίων Προέδρων, εάν κι εφόσον διαπιστώσει οποιαδήποτε υπέρβαση των επιτρεπόμενων εκλογικών δαπανών από οποιοδήποτε υποψήφιο, διαβιβάζει έκθεση στον Έφορο Εκλογών, ο οποίος μπορεί να επιβάλλει στον υποψήφιο χρηματικό πρόστιμο ίσο με την υπέρβαση.
Σημειώνεται πως, σύμφωνα με την νομοθεσία, οι εκλογικές δαπάνες οποιουδήποτε υποψηφίου για την Προεδρία της Δημοκρατίας δεν πρέπει να ξεπερνούν συνολικά το 1 εκατομμύριο ευρώ, για όλη την προεκλογική περίοδο, η διάρκεια της οποίας, με βάση πάντοτε την νομοθεσία, είναι μέχρι και έξι μήνες πριν την διενέργεια των Εκλογών.
Με δεδομένο το πιο πάνω στοιχείο, υποψήφιοι, οι οποίοι άρχισαν την προεκλογική τους εκστρατεία πριν από τον περασμένο Αύγουστο, τότε πιθανότατα δεν θα αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε πρόβλημα εάν τα προεκλογικά τους έξοδα ξεπεράσουν το 1 εκατ. ευρώ που προβλέπει η νομοθεσία.
Επί τούτου, αξίζει να τονιστεί πως, δεν έχει ξεκαθαρίσει το πως ο Γενικός Ελεγκτής, αλλά και ο Έφορος Εκλογών, θα ξεχωρίσουν πόσα έξοδα έκαναν υποψήφιοι μέχρι και έξι μήνες πριν τις Εκλογές και πόσα τους προηγούμενους μήνες πριν την… επίσημη έναρξη της προεκλογικής, όπως ορίζει και η νομοθεσία.
Ένα τέτοιο παράδειγμα, αποτελεί η περίπτωση του ανεξάρτητου υποψηφίου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Ανδρέα Μαυρογιάννη, ο οποίος ανακοίνωσε ότι τα συνολικά προεκλογικά του έξοδα ήταν 1.208.152,82 ευρώ, δηλαδή παρατηρείται υπέρβαση πέραν των 208.000 ευρώ από το όριο που θέτει η νομοθεσία.
Ποιοι δεν κατέθεσαν τα προεκλογικά τους έξοδα
Υπενθυμίζεται πως, στις Προεδρικές Εκλογές του περασμένου Φεβρουαρίου, είχαν θέσει υποψηφιότητα 14 πρόσωπα και σύμφωνα με ενημέρωση που έλαβε το ThemaOnline, μέχρι και την χθες είχαν σταλεί από τον Γενικό Έφορο Εκλογών στον Γενικό Ελεγκτή τα προεκλογικά έσοδα 8 υποψηφίων κι εκκρεμούσε η κατάθεση των ανάλογων στοιχείων από τους υπόλοιπους 6, κάτι που εκτιμάται να γίνει, πιθανότατα, τις επόμενες μέρες.
Σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση, μεταξύ των υποψηφίων για τους οποίους δεν έχει λάβει τα προεκλογικά τους έξοδα ο Γενικός Ελεγκτής, περιλαμβάνονται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, και ο τέως Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου.
Σημειώνεται επί τούτου πως, ο κ. Χριστοδουλίδης, σε αντίθεση με τους βασικούς ανθυποψηφίους του δεν είχε δημοσιοποιήσει ποτέ τα προεκλογικά του έξοδα, όπως έπραξαν οι κ.κ. Αβέρωφ Νεοφύτου και Ανδρέας Μαυρογιάννης, ενώ κάθε φορά που οποιοσδήποτε έθετε το θέμα προς συζήτηση απαντούσε ότι «όλα θα γίνουν σύμφωνα με την νομοθεσία».
Τι ξόδεψαν Μαυρογιάννης, Δημητριάδης και Κολοκασίδης
Πάντως, από τους υποψηφίους που ήδη κατέθεσαν τα προεκλογικά τους έξοδα, οι κ.κ. Ανδρέας Μαυρογιάννης, Αχιλλέας Δημητριάδης και Γιώργος Κολοκασίδης τα έχουν γνωστοποιήσει και δημόσια, μέσω ανακοινώσεων των Επιτελείων τους.
Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε το Επιτελείο του Ανδρέα Μαυρογιάννη, τα προεκλογικά έσοδα του υποψηφίου ανήλθαν στο 1.208.262,51 ευρώ και τα προεκλογικά του έξοδα στο 1.208.152,82 ευρώ.
Σε ό,τι αφορά τον Αχιλλέα Δημητριάδη, σύμφωνα με την Έκθεση Εκλογικών Εξόδων που κατέθεσε και δημοσιοποίησε στην ιστοσελίδα του, είχε συνεισφορές ύψους 342.000 ευρώ και έξοδα περίπου 400.000 ευρώ.
Από την πλευρά του, ο Γιώργος Κολοκασίδης ανακοίνωσε ότι την περίοδο Δεκεμβρίου 2021-Φεβρουαρίου 2023 είχε έσοδα 149.324,82 ευρώ και έξοδα 149.324,82 ευρώ, ενώ μεταξύ Αυγούστου 2022-Φεβρουαρίου 2023 που είναι και η «επίσημη» προεκλογική περίοδος είχε έσοδα 59.452,94 ευρώ και έξοδα 54.150,11 ευρώ.
Στα σκαριά αλλαγή της νομοθεσίας
Σε μία άλλη εξέλιξη, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Δημήτρης Δημητρίου, κατέθεσε πρόταση νόμου, σκοπός της οποίας είναι η τροποποίηση του «περί Εκλογής (Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος της Δημοκρατίας) Νόμου», ώστε να θεσπισθεί υποχρέωση του κάθε υποψηφίου να υποβάλλει στον Γενικό Έφορο Εκλογής έκθεση, στην οποία να παραθέτει πλήρη στοιχεία όσον αφορά στις ιδιωτικές εισφορές, χρηματικές ή μη, τις οποίες είτε ο ίδιος είτε ο εκλογικός αντιπρόσωπος αυτού έλαβε, περιλαμβανομένης αναφοράς στην πηγή εκάστης εισφοράς, ήτοι το φυσικό ή νομικό πρόσωπο από το οποίο έκαστη προήλθε.
Η πρόταση νόμου κατατέθηκε στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής και αναμένεται να συζητηθεί σε μία από τις επόμενες συνεδρίες της Επιτροπής μετά τις εορτές του Πάσχα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
«Πνίγηκε» το gov.cy, χωρίς διαδίκτυο και email η κυβέρνηση
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Νοεμβρίου - Ο βίος των Αγίων
• Τα ζώδια σήμερα: Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον - Ένα Σάββατο - Θεία Δίκη ξεδιπλώνεται
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις