Η πορεία του αντιπολιτευόμενου ΡΤΚ προστίθεται στις διαμαρτυρίες έξω από τη «βουλή» στα κατεχόμενα ενάντια στο επίμαχο «νομοσχέδιο» για τις «δημόσιες προσφορές» και την συμφωνία με την τουρκική ηλεκτροπαραγωγό εταιρεία AKSA των υπαλλήλων στην «αρχή ηλεκτρισμού».
Εκατοντάδες εργαζόμενοι στην «αρχή», μέλη της συντεχνίας, αλλά και άλλοι εργαζόμενοι και συντεχνιακοί που στηρίζουν τον αγώνα τους, βρίσκονται έξω από τη «βουλή», όπου καταλήγει σε λίγο η πορεία μελών και υποστηρικτών του ΡΤΚ.
Εντός της «βουλής» οι ομιλίες συνεχίζονται, κυρίως από τους «βουλευτές» της αντιπολίτευσης ενώ η KTAMS, συντεχνία των «δημοσίων υπαλλήλων» ανακοίνωσε πως οι στενογράφοι και υπάλληλοι της «βουλής» δεν θα μείνουν ούτε σήμερα υπερωρία (ΣΣ: το ωράριο σήμερα τελειώνει στις 17.30). Το ίδιο συνέβη και την περασμένη Τρίτη με αποτέλεσμα να μην περάσει τότε το «νομοσχέδιο» και να ορισθεί έκτακτη συνεδρία για σήμερα από τον «πρόεδρο» της «βουλής», Ζορλού Τορέ που ανήκει στο ΚΕΕ.
Την αντίθεσή του με το «νομοσχέδιο» και μια νέα μακροπρόθεσμη συμφωνία με την AKSA εξέφρασε από το βήμα της «βουλής», ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν. Ήδη, είπε, στην ιστοσελίδα της εταιρείας αναφέρεται ότι η συμφωνία που υπάρχει μπορεί να επιμηκυνθεί γι’ άλλα 3 χρόνια, πέραν του Μαρτίου του 2024, που λήγει κανονικά.
Είπε ότι αν η συμφωνία επεκταθεί έως το 2029-2030, συνέχισε, το μέλλον της «χώρας» θα τεθεί σε κίνδυνο, προσθέτοντας ότι δεν είναι σωστό να γίνει μια τέτοια συμφωνία εάν υπάρχει προγραμματισμός για ΑΠΕ, να εγκαταλείψουν το μαζούτ ως καύσιμο για την παραγωγή ενέργειας και να περάσουν στο φυσικό αέριο ή την διασύνδεση με καλώδιο, «ακόμα κι αν λυθεί το Κυπριακό».
Η σύμβαση θα μπορούσε να παραταθεί για άλλα 3 χρόνια κι όλα αυτά τα σενάρια να συζητηθούν με μηχανικούς και ειδικούς, πρόσθεσε, και το μέλλον της «χώρας» να μπορούσε να γίνει πιο βιώσιμο. Στο θέμα του ηλεκτρισμού, ανέφερε, πρέπει να βρουν την κοινή συνισταμένη και κάλεσε όσους άρχισαν να χρησιμοποιούν ετικέτες όπως «ελληνόσποροι» (για την κάλυψη της ανάγκης σε ενέργεια από τις ελεύθερες περιοχές) να σταματήσουν.
Κι αν υπάρχει δολιοφθορά, είπε ο κ. Ερχιουρμάν, τότε να βρεθούν οι ένοχοι και να πληρώσουν, αλλά αυτό πρέπει να αποδειχθεί κι όχι να υπαινίσσεται.
Το «νομοσχέδιο» δεν έχει σχέση με την συμφωνία με την AKSA υποστήριξε λαμβάνοντας τον λόγο ο «πρωθυπουργός», Ουνάλ Ουστέλ. Μιλώντας κι αυτός στη «βουλή» είπε ότι στόχος τους είναι να μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες σε ενέργεια που υπάρχουν κάθε χρόνο.
Η μόνη διέξοδος για την ασφάλεια στον εφοδιασμό σε ενέργεια, ώστε ν’ ανοίξει ο δρόμος για την οικονομία και τις ΑΠΕ, είναι να έρθει ρεύμα με καλώδιο από την Τουρκία και να ενταχθούν σε ένα διασυδεδεμένο σύστημα.
Αντιδράσεις
Στο μεταξύ, σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο τ/κ Τύπος αναφέρει σήμερα ότι 4 οργανώσεις έκαναν έκκληση προς την «κυβέρνηση» για συγκρότηση «ανώτατου συμβουλίου ενέργειας», που θα διασφαλίσει την συνέχεια της «αρχής ηλεκτρισμού» (ΚΙΒ-ΤΕΚ), με τη δημιουργία μιας σύμπραξης ιδιωτικού-«δημόσιου» τομέα, η οποία θα αποτελείται από εσωτερικές δυναμικές και εγχώριο κεφάλαιο.
Η «ένωση» Τουρκοκύπριων εργολάβων οικοδομών (KTİMB), το τουρκοκυπριακό «επιμελητήριο» καταστηματαρχών και τεχνιτών (KTEZO), το τουρκοκυπριακό «βιομηχανικό επιμελητήριο» (KTSO) και η «ένωση» Τουρκοκύπριων ξενοδόχων (KITOB) εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση στην οποία αναφέρουν ότι η κατάσταση που αντιμετωπίζει σήμερα η κοινωνία οφείλεται στην αποτυχία δημιουργίας μιας βιώσιμης δομής και ότι παρόμοια αρνητικά φαινόμενα θα εξακολουθήσουν να συμβαίνουν, αν συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση.
Ο ιδιοκτήτης της AKSA ο 7ος πιο πλούσιος της Τουρκίας
Στο μεταξύ, η ιστοσελίδα Οζγκιούρ γράφει ότι ο ιδιοκτήτης της AKSA, Τζεμίλ Καζαντζί βρίσκεται στην έβδομη θέση στον κατάλογο με τους πιο πλούσιους επιχειρηματίες της Τουρκίας, σύμφωνα με τη λίστα του Forbes.
Ο Καζαντζί πλούτισε στις πλάτες των Τουρκοκυπρίων, καθώς με 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια αξία, κατατάσσεται έβδομος στην Τουρκία και 1217ος παγκοσμίως.
Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι μόνο από την τουρκοκυπριακή κοινότητα αποκομίζει ετησίως 28 εκατομμύρια δολάρια από συμφωνίες εγγυημένης αγοράς, ενώ διαθέτει παρόμοιες συμφωνίες και με ορισμένες αφρικανικές χώρες.
Σημειώνεται επίσης το γεγονός ότι ο Καζαντζί είχε καταδικαστεί το 2001 και είχε εκτίσει ποινή φυλάκισης για παρατυπίες και δωροδοκίες σε ενεργειακές επενδύσεις στην Τουρκία.
Πηγή: KYΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις