ΔΙΕΘΝΗ

Πώς εξαφανίζονται οι ρώσοι κατάσκοποι

Πώς εξαφανίζονται οι ρώσοι κατάσκοποι

Το εξαφανισμένο ζευγάρι του «Αυστροβραζιλιάνου» και της «Ελληνομεξικάνας» που ζούσε χωριστές ζωές σε άλλες ηπείρους

Στο ενδιάμεσο ενός ταξιδιού του στη Μαλαισία τον Ιανουάριο, ο Γκέρχαρντ Ντάνιελ Κάμπος Βίτιχ σταμάτησε να στέλνει μηνύματα στη φίλη του στο Ρίο ντε Ζανέιρο, με αποτέλεσμα αυτή να ξεκινήσει μια αγωνιώδη αναζήτηση του αγνοούμενου συντρόφου της.

Βραζιλιάνος με αυστριακή καταγωγή, ο Κάμπος Βίτιχ διοικούσε μια αλυσίδα εταιρειών τρισδιάστατης εκτύπωσης στο Ρίο που κατασκεύαζαν, ανάμεσα στα άλλα, γλυπτά από ρητίνη για τον βραζιλιάνικο στρατό.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βραζιλίας και κοινότητες της Facebook στη Μαλαισία κινητοποιήθηκαν για να τον αναζητήσουν. Αυτός, όμως, είχε απλώς εξαφανιστεί. Τελικώς, τα νέα που τον αφορούσαν ήρθαν από μία απρόσμενη πηγή στην άλλη πλευρά του κόσμου, στην Αθήνα, προκαλώντας παράλληλα σοκ.

Ο Κάμπος Βίτιχ διέθετε, προφανώς, ψεύτικη ταυτότητα, σύμφωνα με ελληνικά ΜΜΕ τα οποία επικαλέστηκαν πηγές της ΕΥΠ. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ τους, δεν ήταν – όπως ο ίδιος είχε πει στη φίλη του – παιδί αυστριακού πατέρα και βραζιλιάνας μητέρας, το οποίο μεγάλωσαν ο παππούς και η γιαγιά του στη Βιέννη.

Φαίνεται πως ήταν ένας Ρώσος «παράνομος», ένας κατάσκοπος ο οποίος εργαζόταν στο πλαίσιο ενός κορυφαίου προγράμματος απόσπασης πληροφοριών, αφού πρώτα είχε εκπαιδευτεί επί χρόνια στη Ρωσία προκειμένου να είναι σε θέση να παραστήσει έναν ξένο.

Παράλληλα, είχε παντρευτεί μυστικά μια άλλη «παράνομη», η οποία εμφανιζόταν ως ελληνομεξικάνα φωτογράφος ονόματι Μαρία Τσάλα και είχε ένα κατάστημα με πλεκτά στην Αθήνα. Αμφότεροι, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, είχαν αποσπαστεί σε μια αποστολή που διαρκούσε δεκαετίες για λογαριασμό των μυστικών υπηρεσιών του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σημειώνεται πως τουλάχιστον έξι τέτοιου είδους ύποπτοι «παράνομοι» έχουν αποκαλυφθεί σε διάφορες τοποθεσίες στη διάρκεια του τελευταίου έτους, κάτι που σημαίνει ότι ενδεχομένως υπάρχει ένας ή και περισσότεροι αποστάτες που παρέχουν πληροφορίες προς τη Δύση.

Με βάση ένα άλλο σενάριο, οι ρωσικές υπηρεσίες είναι πιθανό να ζητούν ολοένα περισσότερα από τους συνδέσμους τους, εκθέτοντάς τους σε επιπρόσθετο κίνδυνο, καθώς πολλοί από τους «νόμιμους» κατασκόπους που εδρεύουν σε ρωσικές πρεσβείες έχουν απελαθεί εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο, πιστεύει πως το πραγματικό επώνυμο του Κάμπος Βίτιχ είναι Σμίρεφ, ενώ η σύζυγός του ονομάζεται Ιρίνα Ρομάνοβα. Τον παντρεύτηκε δε στη Ρωσία, πριν από την έναρξη των αποστολών τους, και πήρε το επώνυμό του. Εγκατέλειψε την Αθήνα εσπευσμένα στις αρχές Ιανουαρίου, αμέσως αφότου ο Κάμπος Βίτιχ έφυγε από τη Βραζιλία. Κανείς από τους δύο δεν επέστρεψε.

Οπως προκύπτει από συνεντεύξεις σε Ελλάδα και Βραζιλία, αμφότεροι είχαν ερωτικές σχέσεις με τις ψεύτικες ταυτότητές τους, ενώ οι σύντροφοί τους είχαν άγνοια για την εμπλοκή τους με ρώσους κατασκόπους.

* Ο Σον Γουόλκερ είναι ανταποκριτής της «Guardian» στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας, ο Πιορτ Σάουερ στο Αμστερνταμ της Ολλανδίας και ο Τομ Φίλιπς στο Ρίο ντε Ζανέιρο της Βραζιλίας.

Πηγή: in.gr

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Κάλεσμα Αρχιεπισκόπου στον Μητροπολίτη Πάφου να διαφοροποιήσει τη στάση του - «Δεν πρέπει να επανέλθει στον Μεσαίωνα»

• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη

• Υπουργικό Συμβούλιο: Εγκρίθηκαν οι 13 τροποποιήσεις για το δικαίωμα ψήφου από τα 17 - Δείτε αναλυτικά τι ισχύει

• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία

• Ανδρέας Γεωργίου-Σιμώνη Χριστοδούλου: Το φωτογραφικό άλμπουμ από το ταξίδι τους στην Ταϊλάνδη και τα καυτά φιλιά

• Απίστευτο περιστατικό στη Λεμεσό - Χαστούκισε ντελιβερά, του άρπαξε το κινητό και έγινε καπνός - Τι συνέβη



Γιατί θέτει θέμα Λουρουτζίνας ο Τατάρ - Οι προτάσεις 4+4 του Προέδρου Χριστοδουλίδη

Γιατί θέτει θέμα Λουρουτζίνας ο Τατάρ - Οι προτάσεις 4+4 του Προέδρου Χριστοδουλίδη

Εν αναμονή της δεύτερης συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα ίσως, μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Ερσίν Τατάρ για την διάνοιξη νέων σημείων διέλευσης, ο κατοχικός ηγέτης έθεσε για πρώτη φορά στο τραπέζι, το άνοιγμα του σημείου διέλευσης, Λουρουτζίνας- Λυμπιών, αντί Πυροίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top