Αναμφίβολα, το εν λόγω τηλεοπτικό πρόσωπο, είναι ένα δημοσιογραφικό δαιμόνιο, που κατάφερε με το πείσμα του να κερδίσει το κυπριακό τηλεοπτικό κοινό τα τελευταία χρόνια.
Ο Νικόλας Μαρκαντώνης λοιπόν, με τη σκληρή και σχολαστική δουλειά του, εδώ και αρκετά χρόνια, κατάφερε να χειρίζεται άψογα τα ηνία των δελτίων ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Σίγμα, να βρίσκεται στη λίστα των πιο έμπιστων δημοσιογράφων και να τον ακολουθεί μεγάλη μερίδα του τηλεοπτικού κοινού.
Ο δημοσιογράφος, αρχισυντάκτης και παρουσιαστής των δελτίων ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Σίγμα αποκαλύπτεται στο CHNEWS.gr.
Πως είσαι στην προσωπική σου ζωή;
Σίγουρα η εικόνα ενός δημοσιογράφου είναι αρκετά διαφορετική από την εικόνα στην προσωπική του ζωή. Η παρουσία στην τηλεόραση απαιτεί σοβαρότητα γιατί ο κόσμος πρέπει να σε εμπιστευτεί για αυτό που θα του μεταδόσεις και θα του επικοινωνήσεις. Τώρα η εικόνα ενός δημοσιογράφου στην προσωπική του ζωή είναι πολύ πιο χαλαρή και δεν διαφέρει από την εικόνα ενός συνηθισμένου ανθρώπου που απολαμβάνει την καθημερινότητα του. Το γεγονός ότι κάποιος εργάζεται σε μέσα μαζικής ενημέρωσης, και εντός εισαγωγικών αποτελεί δημόσιο πρόσωπο, ίσως ν’ αποτελεί παράγοντα ώστε να είναι πιο προσεκτικός και συγκρατημένος, χωρίς αυτό να του στερεί τη δυνατότητα να χαίρεται τη ζωή του με τους φίλους και την οικογένεια του.
Επιπλέον λόγω ωραρίων πολλές φορές ένας δημοσιογράφος δεν έχει αρκετό ελεύθερο χρόνο. Όμως και τον ελάχιστο χρόνο όταν θέλεις μπορείς να τον αξιοποιήσεις εποικοδομητικά με τους ανθρώπους που αγαπάς.
Πως άρχισες να ασχολείσαι με την δημοσιογραφία;
Η εφημερίδα του σχολείου «Παλμοί του Λανιτείου» ήταν η αφορμή να ασχοληθώ με τη δημοσιογραφία. Έτσι μετά το λύκειο έδωσα εξετάσεις στο τμήμα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στην Αθήνα και στη συνέχεια έκανα μεταπτυχιακό στην Αγγλία στον τομέα της δημοσιογραφίας. Και φυσικά ήμουν από τους τυχερούς στο χώρο γιατί με την επιστροφή μου στην Κύπρο, μετά απο 2-3 μέρες βρήκα δουλειά στο Σίγμα.
Πως ήταν η μετάβαση σου από φοιτητής σε εργαζόμενος;
Οι σπουδές μου στην Αθήνα και το μεταπτυχιακό μου στην Αγγλία ήταν σε θεωρητικό επίπεδο. Το να εφαρμόσεις όλα όσα έμαθες στην πράξη είναι πολύ διαφορετικό. Αν δεν δουλέψεις στο χώρο των Μέσων Ενημέρωσης δεν μπορείς να πεις ότι είσαι δημοσιογράφος. Γιατί στην ουσία αυτό είναι το πραγματικό σχολείο. Η καθημερινή, δηλαδή, επαφή με το αντικείμενο. Τα διπλώματα αποτελούν ίσως βασικό όπλο για να χρησιμοποιείς σωστά τη γλώσσα αλλά και να γνωρίζεις τις βασικές αρχές της δημοσιογραφικής δεοντολογίας.
Είσαι αυτό που λέμε ενεργός δημοσιογράφος;
Ναι, κανένας δε μπορεί να αποκαλεί τον εαυτό του δημοσιογράφο αν δεν είναι ενεργός. Διαφορετικά θα ήταν απλά «δημοσιογράφος». Ειδικά στο Σίγμα όλοι οι δημοσιογράφοι είναι ενεργοί. Δεν υπάρχει η ταμπέλα του παρουσιαστή και η ταμπέλα του δημοσιογράφου. Ο δημοσιογράφος κάνει και την παρουσίαση των δελτίων και των εκπομπών, όπως και ένας αρχισυντάκτης δεν θα διαχωρίσει τον εαυτό του από τους υπόλοιπους συντάκτες και θα βγει έξω για ρεπορτάζ. Ευτυχώς η ιδιότητα του «παρουσιαστή-γλάστρα» έχει περάσει ανεπιστρεπτί στο παρελθόν.
Κάποτε υπήρχε ο διαχωρισμός μεταξύ παρουσιαστή και δημοσιογράφου;
Κάποτε υπήρχε. Και μάλιστα η συνταγή ήταν «ξανθιά-πληθωρική και ας μην σταύρωνε λέξη». Χωρίς αυτό να ακούγεται σεξιστικό, γιατί σήμερα υπάρχουν πολλές παρουσιάστριες που βάζουν γυαλιά σε όλους μας. Αυτό, όπως έχω προαναφέρει έχει εκλείψει. Δηλαδή ένας παρουσιαστής είναι και δημοσιογράφος. Ξέρει τι γίνεται στην πραγματικότητα, ξέρει πως εξελίσσονται οι ειδήσεις.
Έχεις βιώσει λογοκρισία στην δουλειά σου;
Ουδέποτε και αυτό το λέω με έμφαση. Όσα χρόνια εργάζομαι στο «ΣΙΓΜΑ» και αυτό είναι προς τιμήν του σταθμού, ποτέ δεν λογοκρίθηκα, ούτε εγώ ούτε οποιοσδήποτε άλλος συνάδελφος. Βέβαια ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη για εκείνο που θα πει. Ίσως σε θέματα ιδιαίτερα λεπτά που μπορεί να προκαλούν για παράδειγμα φόβο ή πανικό, ή να επηρεάζουν το δημόσιο συμφέρον, ο δημοσιογράφος θα συνεννοηθεί με τον αρχισυντάκτη και τον διευθυντή ειδήσεων για την καλύτερη και πιο αντικειμενική παρουσίαση του θέματος.
Πλέον η μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων γίνεται περισσότερο μέσω του διαδικτύου. Πιστεύεις ότι είναι μια έγκυρη πηγή;
Δυστυχώς στο διαδίκτυο υπάρχει ένα κενό στην νομοθεσία ώστε να μην υπάρχει έλεγχος, όχι με τη μορφή λογοκρισίας, αλλά με την έννοια της καταπάτησης πολλές φορές κάθε μορφής δημοσιογραφικής δεοντολογίας . Στην τηλεόραση υπάρχει η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης ενώ για το διαδίκτυο δεν υπάρχει κανένα έλεγχος με αποτέλεσμα ο καθένας να γράφει ότι θέλει. Σίγουρα το διαδίκτυο αποτελεί την πλέον άμεση μορφή ενημέρωσης απλά άπαντες πρέπει αν γνωρίζουμε ότι πριν μεταδώσουμε μια είδηση θα πρέπει να την επιβεβαιώσουμε δύο και τρείς φορές.
Θεωρείτε ότι η οικονομία της Κύπρου τα τελευταία χρόνια έχει ανακάμψει;
Σιγά σιγά η Κύπρος ανακάμπτει οικονομικά και τα πολύ δύσκολα έχουν περνάνε στο παρελθόν. Οι Κύπριοι καλώς ή κακώς, αυτό θα το κρίνει η ιστορία, ανταποκρίθηκαν στα όσα είχαν ζητήσει οι δανειστές και πλέον η οικονομία άρχισε να βρίσκει τα πόδια της. Φυσικά υπάρχουν πολλά να γίνουν ακόμα αλλά είμαι αισιόδοξος ότι οι καλύτερες μέρες βρίσκονται μπροστά μας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τέσσερις αστυνομικοί σε διαθεσιμότητα μετά την απόδραση του 39χρονου - Διέταξε έρευνα ο Αρχηγός
• Πέρασαν χειροπέδες σε αστυνομικό μετά από καταγγελία 48χρονης - Τα αδικήματα που αντιμετωπίζει
• Κλήρωση Κυπέλλου: Βγήκαν τα ζευγάρια - Μεγάλα ματς στη φάση των «8»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις