Παγκόσμια Θλίψη: Πέθανε ο πολυβραβευμένος συνθέτης Ριουίτσι Σακαμότο

Παγκόσμια Θλίψη: Πέθανε ο πολυβραβευμένος συνθέτης Ριουίτσι Σακαμότο

Σε ηλικία 71 ετών πέθανε ο Ιάπωνας μουσικός Ριουίτσι Σακαμότο σύμφωνα με ανακοίνωση της ιαπωνικής εφημερίδας Yomiuri. Ο θάνατος του βραβευμένου με Οσκαρ μουσικής για τον «Τελευταίο αυτοκράτορα» (1987) του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι οφείλεται στον καρκίνο, με τον οποίο ο Σακαμότο έδινε χρόνια μάχη όπως αποκάλυψε για πρώτη φορά δημοσίως πέρσι.

Από τις πιο επιδραστικές μορφές της ηλεκτρονικής μουσικής

Συνθέτης, πιανίστας, μουσικός παραγωγός και ηθοποιός, ο Σακαμότο ασχολήθηκε με πολλά διαφορετικά μουσικά είδη, είτε ως σόλο καλλιτέχνης είτε ως μέλος του συγκροτήματος ηλεκτρονικής μουσικής Yellow Magic Orchestra (YMO), το οποίο θεωρείται από τα πιο επιδραστικά στο είδος της ηλεκτρονικής μουσικής.

Μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της Yellow Magic Orchestra, ο Σακαμότο επηρέασε μια σειρά από υποείδη της ηλεκτρονικής μουσικής και ιδιαίτερα την μουσική των βιντεοπαιχνιδιών και την μουσική του Τζο Χισαΐσι (ο Σακαμότο κατά καιρούς είχε εργαστεί και ως συνθέτης και σεναριογράφος σε anime και βιντεοπαιχνίδια).

Ως συνθέτης κινηματογραφικής μουσικής, ο Σακαμότο εμφανίστηκε για πρώτη φορά με την ταινία του Ναγκίσα Οσιμα «Καλά Χριστούγεννα, κύριε Λόρενς» (1983) στην οποία επίσης κρατά έναν βασικό ρόλο. Το βασικό μουσικό θέμα της ταινίας προσαρμόστηκε στο σινγκλ «Forbidden Colours» που έγινε διεθνής επιτυχία και ανήκει στις πιο επιτυχημένες δουλειές του Σακαμότο ως κινηματογραφικού συνθέτη.

Άλλες ταινίες των οποίων την μουσική συνέθεσε είναι οι «Τσάι στη Σαχάρα» (1990), «Ο μικρός Βούδας» (1993) του Μπερτολούτσι, «Η επιστροφή» (2015) του Αλεχάντρο Γκονζάλεθ Ινιαρίτου και «Minamata» (2020) του Αντριου Λέβιτας. Ανάμεσα σε άλλα βραβεία, ο Σακαμότο μετρούσε επίσης ένα Grammy και δυο Χρυσές Σφαίρες.

ΠΗΓΗ: Έθνος

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Χάος στην Κύπρο: Από απόπειρες φόνου σε συμπλοκές μέχρι φόνους – Τι μπορεί να οδηγήσει στα αιματηρά περιστατικά

Χάος στην Κύπρο: Από απόπειρες φόνου σε συμπλοκές μέχρι φόνους – Τι μπορεί να οδηγήσει στα αιματηρά περιστατικά

Ανασφάλεια, αναβρασμός αλλά και ανησυχία επικρατεί τις τελευταίες ημέρες ανάμεσα στους πολίτες λόγω των απανωτών περιστατικών που λαμβάνουν χώρα μεταξύ των οποίων, απόπειρες φόνου, δολοφονίες αλλά και άγριες συμπλοκές σε πολυσύχναστους δρόμους μεταξύ αλλοδαπών, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θέλοντας να στείλει τα δικά του μηνύματα προς τον λαό προέβη σε απρόσμενη επίσκεψη στην Αστυνομική Διεύθυνση Λάρνακας, την περασμένη Παρασκευή.

BEST OF TOTHEMAONLINE