Όλο και πιο ενεργή γίνεται η εμπλοκή της ομάδας εργασίας για το περιουσιακό, καθώς το τελευταίο διάστημα παρατηρείται εντατικοποίηση του έργου της, με σκοπό να λειτουργήσει υποβοηθητικά στις προσπάθειες του διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη, αλλά και του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, για επίτευξη συμφωνίας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Πηγή από την ε/κ ομάδα εργασίας, ανέφερε ότι έχουν πυκνώσει οι συναντήσεις με τα μέλη της αντίστοιχης τουρκοκυπριακής ομάδας εργασίας.
«Έχουμε ξεκινήσει εδώ και περίπου τέσσερις εβδομάδες και συναντιόμαστε με τους Τ/κ σε κοινές συναντήσεις», ενώ υπήρξε και μια συνάντηση των εμπειρογνωμόνων των δύο πλευρών με τους διαπραγματευτές, είπε.
Πρόσθεσε ότι αναμένεται «πολύ πιο ενεργή η εμπλοκή των αντίστοιχων ομάδων, καθώς υπάρχει μια εμπειρογνωμοσύνη, η οποία θα είναι υποβοηθητική και στο έργο των διαπραγματευτών και στο έργο του Προέδρου».
Η ομάδα εργασίας για το περιουσιακό συστάθηκε το Μάρτιο του 2014, μετά το Κοινό Ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014.
Η επεξεργασία των προτάσεων της ε/κ πλευράς για το περιουσιακό έχει ολοκληρωθεί ήδη από τον Μάιο του 2014, ενώ αντίστοιχη εργασία είχε γίνει και από την τ/κ πλευρά, όταν ακόμη στην ηγεσία των Τουρκοκυπρίων βρισκόταν ο Ντερβίς Έρογλου.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, που ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία της, «έχουμε τις προτάσεις της ε/κ πλευράς ολοκληρωμένες, οι οποίες καλύπτουν όλα τα θέματα», όπως «τα θέματα των κριτηρίων και τα θέματα των θεραπειών και τα θέματα της επιτροπής περιουσιών, που θα συσταθεί μετά τη λύση».
Στο παρόν στάδιο οι θέσεις των δύο πλευρών είναι αντικείμενο της διαπραγμάτευσης, σε μια προσπάθεια να βρεθεί μια κοινή συνισταμένη.
Το θέμα είναι πολύπλοκο και γίνεται όλο και πιο πολύπλοκο όσο περνάει ο καιρός, είπε στο ΚΥΠΕ η ίδια πηγή.
Αναφέρθηκε σε αποφάσεις, όπως αυτή του ΕΔΑΔ στην υπόθεση Δημόπουλος για τα δικαιώματα του χρήστη, που, όπως είπε, δημιουργούν «πρωτόγνωρα» δικαιώματα.
Συμπλήρωσε ότι η συγκεκριμένη απόφαση υπάρχει στη νομολογία του ΕΔΑΔ, δεν μπορεί όμως να αλλάξει άρδην τα δικαιώματα των ιδιοκτητών. Μπορεί να ληφθούν κάποια δεδομένα υπόψη, όμως «δεν μπορεί να υπάρξει ανατροπή της βασικής αρχής ότι προστατεύονται τα δικαιώματα [των ιδιοκτητών] και ότι η προτεραιότητα είναι η αποκατάσταση», είπε.
Συνέχισε, λέγοντας ότι στις περιοχές που θα επιστραφούν υπό ε/κ διοίκηση, η ε/κ θέση είναι ότι πρέπει να υπάρξει πλήρης αποκατάσταση όλων των περιουσιών, προσθέτοντας ότι δεν έχει διευκρινιστεί ποια είναι σήμερα η τ/κ θέση.
Αναφέρθηκε εξάλλου στις περιπτώσεις όπου έχουν γίνει απαλλοτριώσεις περιουσιών για δημόσιο όφελος, όπως για παράδειγμα στο αεροδρόμιο Λάρνακας, μεγάλο μέρος του οποίου βρίσκεται σε τ/κ περιουσίες. «Αυτή είναι μια από τις κατηγορίες, όπου είναι ξεκάθαρο και από τη νομολογία των δικαστηρίων ότι εκεί θα υπάρχει αποζημίωση», είπε.
Τέλος, είπε ότι θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη ενημέρωση στην ε/κ πλευρά για το θέμα, καθώς «ο κόσμος πρέπει να αρχίσει να αντιλαμβάνεται περί τίνος πρόκειται».
Ανέφερε ότι δυστυχώς σήμερα «παραμένουν αυτά τα οποία λένε οι Τ/κ και η Τουρκία» και κατέληξε, λέγοντας ότι «πρέπει να λέμε περισσότερα».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου μοτοσικλετιστή μετά από τροχαίο - Ο οδηγός εγκατέλειψε την σκηνή
• Θρήνος: Πέθανε γνωστός Έλληνας Youtuber από ανακοπή - Ήταν μόλις 35 χρονών
• Χριστίνα Παυλίδου: Η υπόσχεση που έδωσε στην κόρη της Μαρία και η αναφορά στην Άλκηστη
• Netflix: Αυξήσεις στις τιμές σε Κύπρο και Ελλάδα - Δείτε το κόστος στα νέα πακέτα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις