Επαναλειτουργεί σήμερα(03/08) το Χρηματιστήριο Αθηνών

Επαναλειτουργεί σήμερα(03/08) το Χρηματιστήριο Αθηνών

Επαναλειτουργεί σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ), ύστερα από σχετική υπουργική απόφαση που εξεδόθη την περασμένη Παρασκευή από τον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Το ελληνικό χρηματιστήριο, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, θα λειτουργήσει με περιορισμούς στις κινήσεις των  Ελλήνων επενδυτών, λόγω της ύπαρξης ελέγχων στην διακίνηση κεφαλαίων (capital controls) στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ελλάδας, με στόχο να μην υπάρχει εκροή  κεφαλαίων από το τραπεζικό σύστημα. 

H υπουργική απόφαση αναφέρεται στη δημιουργία "νέων κεφαλαίων" από τους Έλληνες επενδυτές που πιστώνονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς και προέρχονται, κυρίως, από έμβασμα εξωτερικού, από το προϊόν πώλησης μετοχών, από επιστροφή  ασφαλειών (margin) και από τα υφιστάμενα ελεύθερα πιστωτικά υπόλοιπα δικαιούχων  σε επενδυτικούς λογαριασμούς που τηρούνται στις χρηματιστηριακές εταιρείες.

Το ΧΑ είχε κλείσει στις 29 Ιουνίου μετά την εφαρμογή τραπεζικής αργίας στην Ελλάδα, η οποία τέθηκε σε εφαρμογή λόγω της συνεχούς εκροής καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες και τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για το νέο πακέτο μέτρων που πρότειναν οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας. Οι τράπεζες επαναλειτούργησαν στις 20 Ιουλίου.

Το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο ιδρύθηκε το 1876, έχει κλείσει αρκετές άλλες φορές στην ιστορία του οι οποίες ξεπερνούν τις 12. Μια από τις φορές που παρέμεινε κλειστό το ΧΑ ήταν και κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο τον Ιούλιο του 1974.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Το restart Χριστοδουλίδη: Η τελευταία ευκαιρία πριν από τη μεγάλη πολιτική μάχη του 2028

Το restart Χριστοδουλίδη: Η τελευταία ευκαιρία πριν από τη μεγάλη πολιτική μάχη του 2028

Ο ανασχηματισμός που ανακοίνωσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, δεν αποτελεί απλώς μια αλλαγή προσώπων στο κυβερνητικό σχήμα. Είναι μια πολιτική δήλωση, με σαφή στόχευση: η κυβέρνηση εισέρχεται στην πιο κρίσιμη φάση της θητείας της και καλείται πλέον να αποδείξει στην πράξη. ότι μπορεί να μετατρέψει τις εξαγγελίες σε αποτελέσματα.