Συγκεκριμένες απαιτήσεις θέτει το κουαρτέτο προκειμένου έως τις 20/8 να εκταμιευθεί η δόση των 25 δισ.
Φαίνεται πως το κουαρτέτο θα αξιώσει αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης αναδρομικά από την 1η Ιουλίου και όχι από την 1η Ιανουαρίου 2016, ενώ όσον αφορά στην αγορά εργασίας, οι δανειστές ζητούν απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου. Στη φωτογραφία, ο Νικολό Τζιαμαριόλι, από τον ESM.
Στην τελική ευθεία μπαίνουν από σήμερα οι διαπραγματεύσεις με το κουαρτέτο των δανειστών, καθώς το Σαββατοκύριακο ολοκληρώθηκε η αποτίμηση του ελέγχου των τεχνικών κλιμακίων, ώστε έως τις 10 Αυγούστου να κλείσει και η πολιτική διαπραγμάτευση και κυρίως το εάν θα περιλαμβάνει νέα προαπαιτούμενα ή όχι η εκταμίευση έως τις 20 Αυγούστου της πρώτης δόσης που υπολογίζεται «φουσκωμένη» στα 25 δισ. ευρώ.
Το μεγαλύτερο μέρος της πρώτης δόσης, περίπου 10 δισ. ευρώ, θα αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών για την οποία η κυβέρνηση επείγεται να πραγματοποιηθεί πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους, προκειμένου να αποφύγει «κούρεμα» των καταθέσεων, αφού από το 2016 με βάση τα ισχύοντα θα πρέπει στην ανακεφαλαιοποίηση να συμμετέχουν και οι καταθέτες και οι ομολογιούχοι.
Τα υπόλοιπα 5 δισ. ευρώ αφορούν την εκπλήρωση υποχρεώσεων προς την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, τα 7,16 δισ. ευρώ για την εξόφληση του πρόσφατου δανείου-γέφυρα και επιπλέον 5 δισ. ευρώ για την πληρωμή τόκων και την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τους ιδιώτες. Ωστόσο, όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν», οι δανειστές δεν πρόκειται να προχωρήσουν στην εκταμίευση πριν διαπιστώσουν εμπράκτως τη βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε σκληρές αποφάσεις, οι οποίες απαιτούνται κατά τη γνώμη τους για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών.
Και μπορεί η κυβέρνηση να διατείνεται ότι νέα προαπαιτούμενα δεν πρόκειται να υπάρξουν, αφού δεν προβλέπονται στη συμφωνία της 12ης Ιουλίου, όμως ήδη το κουαρτέτο απαιτεί να υπάρξουν απτές αποδείξεις μέσω συγκεκριμένων αλλαγών στο ασφαλιστικό με την άμεση κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, την κατάργηση του ΕΚΑΣ κ.ά., καθώς και παρεμβάσεων στο εργασιακό αλλά και στην εξυγίανση στον χώρο της υγείας.
Ειδικότερα, μάλιστα, από τις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου έγινε σαφές ότι το κουαρτέτο θα αξιώσει εδώ και τώρα αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Φέρονται μάλιστα να έχουν καταθέσει στο τραπέζι πρόταση για να ισχύσει το ανωτέρω μέτρο αναδρομικά από την 1η Ιουλίου και όχι από την 1η Ιανουαρίου 2016, προσπαθώντας προφανώς να «παζαρέψουν» και πάλι τον χρόνο, ώστε να εγκλωβίσουν περισσότερους ασφαλισμένους που θα θεμελίωναν δικαίωμα έως το τέλος του τρέχοντος έτους.
Από την άλλη πλευρά, υποβόσκει μεγάλη «ένταση» μεταξύ των δύο πλευρών όσον αφορά τις παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας, αφού οι δανειστές άνοιξαν το θέμα ζητώντας απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, μείωση του κατώτατου μισθού, ενώ παράλληλα αξιώνουν και την κατάργηση της διάταξης του νόμου 4131 που προβλέπει την επαναφορά της σύνταξης για τους ανασφάλιστους υπερήλικες του ΟΓΑ.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου, η καταβολή των συντάξεων στους ανασφάλιστους υπερήλικες θα ξεκινούσε από τον Οκτώβριο. Αρχικά θα δινόταν στους δικαιούχους το ποσό των 260 ευρώ και από τον Οκτώβριο του 2016 το ποσό των 360 ευρώ. Η επιβάρυνση για τον κρατικό προϋπολογισμό θα ήταν 21 εκατ. ευρώ φέτος και 100 εκατ. ευρώ το 2016.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το κουαρτέτο θέτει ολοένα και περισσότερες απαιτήσεις, καθώς ανησυχεί για την επιδείνωση της ελληνικής οικονομίας και το γεγονός ότι όλες οι προβλέψεις έχουν ανατραπεί από τις εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος με τη «βουτιά» στα έσοδα και τα capital controls.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το πρώτο στάδιο των διαπραγματεύσεων του οικονομικού επιτελείου με τους δανειστές θα περιλαμβάνει τη συμφωνία στον ακριβή αριθμό της ύφεσης για φέτος και τον στόχο για τα πρωτογενή πλεονάσματα, τα οποία θα κρίνουν και τον «λογαριασμό» των μέτρων.
Στο πλαίσιο αυτό εξάλλου από την «ατζέντα» των δανειστών δεν απουσιάζουν και μέτρα που δεν υπάρχουν «φανερά» στη συμφωνία, όπως οι παρεμβάσεις στους αγρότες ή οι δεσμεύσεις της συμφωνίας όπως οι παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας, η αντιστάθμιση των αποφάσεων του ΣτΕ για το συνταξιοδοτικό, η αναστροφή ή και αντιστάθμιση μονομερών ενεργειών, μεταξύ των οποίων και αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων - αν και το συγκεκριμένο θέμα διαψεύστηκε κατηγορηματικά από το υπουργείο Οικονομικών.
Σε κάθε περίπτωση, βασική προτεραιότητα παραμένει και η υλοποίηση των δράσεων της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ και η ενίσχυση του δημοσιονομικού συμβουλίου.
Αλλαγές στο Δημόσιο
«Φωτιές» έχουν ανάψει και οι αλλαγές στο Δημόσιο που απαιτούν οι δανειστές, αφού πέρα από τις μειώσεις μισθών για τους νεοεισερχόμενους μπορεί να προκύψουν και απομακρύνσεις μέσω αλλαγών στις δομές του στενού δημόσιου τομέα και πολύ περισσότερο των δημόσιων επιχειρήσεων και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.
Αύριο το ραντεβού με το ΤΑΙΠΕΔ
Μείζον θέμα για το κουαρτέτο αποτελούν οι αποκρατικοποιήσεις, τις οποίες η κυβέρνηση θα πρέπει να «τρέξει» το επόμενο διάστημα προκειμένου να καταφέρει να βάλει στο «καλάθι» των εσόδων περί τα 50 δισ. ευρώ που είναι άλλωστε και ο στόχος που έχει τεθεί. Για τον λόγο αυτό και εκτός απροόπτου αύριο πραγματοποιείται το πρώτο ραντεβού του κουαρτέτου με τους εκπροσώπους του ΤΑΙΠΕΔ, που αναβλήθηκε το περασμένο Σάββατο, ώστε να μπουν οι «βάσεις» για το σχέδιο δημιουργίας του νέου υπερ-Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων.
Το νέο Ταμείο άλλωστε θα ιδρυθεί με πυλώνα το υφιστάμενο ΤΑΙΠΕΔ, ενώ τα έσοδά του θα αποτελούν εγγύηση για το νέο δάνειο, λόγος για τον οποίο φυσικά στα ήδη γνωστά περιουσιακά στοιχεία του ΤΑΙΠΕΔ, στο νέο Ταμείο θα εισφερθούν τα ενεργειακά αποθέματα, η συμμετοχή του Δημοσίου στις τράπεζες και η ακίνητη περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων.
Η νομισματοποίηση εξάλλου των περιουσιακών στοιχείων θα αποτελέσει τη βασική «πηγή» ώστε να καταβληθούν οι προγραμματισμένες αποπληρωμές του νέου δανείου του ESM και για να δημιουργηθούν, κατά τη διάρκεια ισχύος του νέου δανείου, συνολικά τα 50 δισ. ευρώ.
Από αυτά, τα 25 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και άλλων περιουσιακών στοιχείων και το 50% από κάθε ευρώ που απομένει θα χρησιμοποιηθεί για τη μείωση του χρέους, ως ποσοστό του ΑΕΠ, και το υπόλοιπο 50% θα χρησιμοποιηθεί για επενδύσεις.
Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται όπως κινηθούν άμεσα και οι διαδικασίες για το «ξεπάγωμα» της υπογραφής των συμβάσεων σε περιφερειακά αεροδρόμια, Ελληνικό κ.ά., όπως και να προχωρήσει ταχύτατα η διαδικασία υποβολής προσφορών τόσο για τον ΟΛΠ. Πόσο και για τον ΟΛΘ. Επιπλέον, θα προχωρήσει η αποκρατικοποίηση των ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΕΕΣΣΤΥ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Θλίψη στο κυπριακό ποδόσφαιρο - «Έφυγε» ο Σάμπουριτς
• Ντύθηκε στα «άσπρα» το Τρόοδος: Επί ποδός η Αστυνομία για την ασφάλεια των οδηγών - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις