ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πάνω από χίλια παιδιά σε ιδρύματα στην Κύπρο - Ψάχνουν ανάδοχους γονείς - Όσα πρέπει να ξέρεις αν ενδιαφέρεσαι

Πάνω από χίλια παιδιά σε ιδρύματα στην Κύπρο - Ψάχνουν ανάδοχους γονείς - Όσα πρέπει να ξέρεις αν ενδιαφέρεσαι

Σημαντική μορφή παιδικής προστασίας, η οποία προβαίνει πολλές φορές σωτήρια για τα παιδιά που δεν μπορούν να ζουν με τους γονείς τους για πολλούς και διάφορους λόγους, αποτελεί ο θεσμός της ανάδοχης φροντίδας.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ανάδοχης Οικογένειας «Φωλιά Αγάπης», με τον οποίο επικοινώνησε το ThemaOnline, η αναδοχή αποτελεί μια κορυφαία μορφή προσφοράς, αφού το μόνο που απαιτείται είναι η προσφορά αγάπης στα παιδιά που χρειάζονται τις συγκεκριμένες υπηρεσίες.

Γενικότερα η ανάδοχη φροντίδα αποτελεί μια εναλλακτική μορφή φροντίδας για ένα παιδί, κατά την διάρκεια της οποίας φιλοξενείτε από εγκεκριμένη ανάδοχη οικογένεια στον χώρο της για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί.

Γύρω στα 1250 παιδιά ψάχνουν αυτή την στιγμή ανάδοχες οικογένειες

Με βάση τα στοιχεία του Συνδέσμου «Φωλιά Αγάπης», σήμερα στην Κύπρο υπάρχουν περίπου 1250 παιδιά τα οποία βρίσκονται σε ιδρύματα ή άλλα προγράμματα παιδικής προστασίας.

Σε αυτά τα παιδιά, περιλαμβάνονται 1000 περίπου ασυνόδευτα παιδιά, τα λεγόμενα «παιδιά της θάλασσας», τα οποία έχουν έρθει στην Κύπρο μέσω του κύματος των μεταναστών.

«Γι’ αυτά τα 1250 παιδιά προσπαθούμε να βρούμε ανάδοχες οικογένειες γιατί θεωρούμε ότι όλα τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να μεγαλώνουν σε ένα σωστό οικογενειακό περιβάλλον και να απολαμβάνουν την ζεστασιά και θαλπωρή μιας οικογένειας, να νοιώσουν μια μητρική αγκαλιά, να έχουν ένα πατρικό χάδι», επεσήμανε στο ThemaOnline ο σύνδεσμος.

Επιπλέον υπάρχουν άλλα 250 περίπου παιδιά τα οποία βρίσκονται σε ανάδοχες οικογένειες αυτή την στιγμή.

Σημειώνεται ότι οι κυριότεροι λόγοι μετακίνησης παιδιών από το σπίτι τους και τοποθέτηση τους σε ανάδοχες οικογένειες είναι οι δυσκολίες διασφάλισης φροντίδας και προστασίας από το οικογενειακό τους περιβάλλον, παραμέληση, κακομεταχείριση, κακοποίηση, εγκατάλειψη από τους γονείς ή κηδεμόνες, ή και κακή άσκηση του γονικού ρόλου.

Τι εννοούμε με τον όρο ανάδοχη οικογένεια - Τα κριτήρια και η διαδικασία να γίνεις ανάδοχος

Ανάδοχη οικογένεια είναι η οικογένεια η οποία αναλαμβάνει να φιλοξενεί στο σπίτι της και να φροντίζει ένα ή περισσότερα παιδιά, τα οποία είναι υπό την νομική φροντίδα του Κράτους. Οι ανάδοχες οικογένειες προσφέρουν εθελοντικά φροντίδα και προστασία στα παιδιά αυτά, τα οποία μπορούν να φιλοξενούν μέχρι την ενηλικίωση τους.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο «Φωλιά Αγάπης», η διαδικασία για να εγκριθεί κάποιος ως ανάδοχος γονιός προϋποθέτει την υποβολή γραπτού αιτήματος από την ενδιαφερόμενη οικογένεια σε ειδικό τυποποιημένο έντυπο, προς τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας. Στην συνέχεια ακολουθεί μια εμπεριστατωμένη αξιολόγηση από τον αρμόδιο Λειτουργό για την προσωπικότητα και τις δεξιότητες του κάθε γονιού.

Στα πλαίσια της διερεύνησης αυτής ο ανάδοχος έχει να δυνατότητα να εξοικειωθεί με τον θεσμό και να αισθανθεί ασφαλής όσον αφορά την απόφαση του. Μετέπειτα οι ανάδοχες οικογένειες τυγχάνουν ενημέρωσης και εκπαίδευσης πριν να αναλάβουν την φροντίδα ενός παιδιού.

Γενικότερα όμως ανάδοχος γονιός ή ανάδοχη οικογένεια μπορεί να γίνουν οποιοδήποτε άτομα ή οποιασδήποτε οικογένειες (μονήρη άτομα, οικογένειες με παιδιά ή χωρίς παιδιά, μονογονιοί κλπ.) οι οποίοι έχουν εγκριθεί από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας.

«Βασικό κριτήριο είναι να μπορεί κάποιος να προσφέρει αγάπη σε αυτά τα παιδιά γιατί η αναδοχή είναι προσφορά αγάπης», σημείωσε ο Σύνδεσμος.

Ερωτηθείς αν είναι διαδεδομένος ο θεσμός της ανάδοχης φροντίδας στην Κύπρο, ο Σύνδεσμος μας ανέφερε ότι δεν είναι ευρέως γνωστός, με την ανάγκη για νέες ανάδοχες οικογένειες να μεγαλώνει συνεχώς καθώς απαιτείται συστηματική προσπάθεια ενημέρωσης της κοινωνίας για προσέλκυση νέων οικογενειών.

Ιστορία του θεσμού της ανάδοχης φροντίδας στην Κύπρο

Η αναδοχή είναι ένας κοινωνικός θεσμός προστασίας παιδιών ηλικίας μέχρι και 18 χρόνων ο οποίος εφαρμόζεται από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας του Κράτους από το 1956 όταν ψηφίστηκε ο Περί Παίδων Νόμος Κεφ. 352.

Η νομική του διάσταση στηρίζεται και από νεότερες νομοθεσίες όπως ο Περί Σχέσεων Γονέων και Τέκνων Νόμος καθώς και οι Περί βίας στην Οικογένεια Νόμοι, οι οποίοι δίνουν το δικαίωμα στον Διευθυντή Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας να αναλάβει τη νομική φροντίδα παιδιών κατόπιν δικαστικής απόφασης.

Σημειώνεται ότι η αναδοχή στηρίζεται επίσης στην Σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού η οποία αναγνωρίζει το δικαίωμα του παιδιού να προστατεύεται από την κακομεταχείριση και να έχει εναλλακτική μορφή φροντίδας όταν δεν είναι δυνατό να παραμείνει στο οικογενειακό του περιβάλλον.

Οι δράσεις και τα προγράμματα του Συνδέσμου «Φωλιά Αγάπης»

Όπως μας έχει αναφερθεί, ο Σύνδεσμος «Φωλιά Αγάπης» επιτυγχάνει και προωθεί τους σκοπούς του με την συνεργασία έμπειρων επιστημόνων.
Ειδικότερα, μέσα στα πλαίσια τόσο της στήριξης των ανάδοχων οικογενειών όσο και των παιδιών που μετακινούνται σε ανάδοχες οικογένειες, ο Σύνδεσμος «Φωλιά Αγάπης» έχει δημιουργήσει, τα ακόλουθα προγράμματα:

- Πρόγραμμα ενημέρωσης της κοινωνίας

Η προσπάθεια του Συνδέσμου επικεντρώνεται κυρίως στην εξεύρεση νέων ανάδοχων οικογενειών με την διάδοση και ενημέρωση των πολιτών για τον συγκεκριμένο θεσμό. Για το σκοπό αυτό ο Σύνδεσμος διοργανώνει σειρά ενημερωτικών δραστηριοτήτων σε ΜΜΕ, οργανωμένες ομάδες και σύνολα.

- Πρόγραμμα ενημέρωσης υποψήφιων ανάδοχων οικογενειών

Ο Σύνδεσμος μετά τον εντοπισμό υποψήφιων ανάδοχων οικογενειών διοργανώνει σειρά ενημερωτικών συναντήσεων για ενημέρωση και προετοιμασία των υποψήφιων ανάδοχων οικογενειών.

- Πρόγραμμα Ημιανεξάρτητης Διαβίωσης

Αφορά νεαρά άτομα 16 – 21 ετών τα οποία σήμερα διαβιούν σε ιδρύματα και θα τους δίνεται η ευκαιρία να ζουν σε ξεχωριστές κατοικίες με την στήριξη του Συνδέσμου. Στο πρόγραμμα είναι σήμερα ενταγμένα 23 παιδιά παγκύπρια.

- Πρόγραμμα «Υπηρεσία Κοινωνικής και Επαγγελματικής Στήριξης και Αποκατάστασης»

Αφορά άτομα 16 ετών και άνω και έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τα πρώην και νυν υπό φροντίδα παιδιά, μέσα από εξατομικευμένη επαγγελματική αξιολόγηση, να τυγχάνουν στήριξης και καθοδήγησης με απώτερο σκοπό μια πετυχημένη επαγγελματική κατάρτιση και αποκατάσταση, η οποία θα βοηθήσει στην μετέπειτα προσαρμογή τους και ομαλή ένταξη τους στην κοινωνία.

- Ομάδα επιστημονικών συνεργατών

Αποτελείται από επιστήμονες από μεγάλο φάσμα ειδικοτήτων, όπως κλινικοί ψυχολόγοι, ψυχοθεραπευτές, γιατροί από διάφορες ειδικότητες, ακτινολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, νομικοί και άλλοι. Παρέχουν υπηρεσίες ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες.

Περισσότερα για τον θεσμό της ανάδοχης φροντίδας μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Συνδέσμου «Φωλιά Αγάπης» καθώς και στην σελίδα τους στο Facebook.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Τραγική κατάληξη: Εντοπίστηκε νεκρή η 59χρονη που έψαχναν στη Λεμεσό - Την βρήκαν στην πολυκατοικία όπου διέμενε

• Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου μοτοσικλετιστή μετά από τροχαίο - Ο οδηγός εγκατέλειψε την σκηνή

• Θρήνος: Πέθανε γνωστός Έλληνας Youtuber από ανακοπή - Ήταν μόλις 35 χρονών

• Χριστίνα Παυλίδου: Η υπόσχεση που έδωσε στην κόρη της Μαρία και η αναφορά στην Άλκηστη

• Netflix: Αυξήσεις στις τιμές σε Κύπρο και Ελλάδα - Δείτε το κόστος στα νέα πακέτα

• Κόκκινος συναγερμός για τα θανατηφόρα: Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου οι ειδικοί - «Με ενοχλεί να θάβουμε νέα παιδιά»



ΠτΔ: Περήφανος για την διοργάνωση του Eurobasket 2025 στην Κύπρο - Παρέλαβε το τρόπαιο

ΠτΔ: Περήφανος για την διοργάνωση του Eurobasket 2025 στην Κύπρο - Παρέλαβε το τρόπαιο

Η διοργάνωση του Eurobasket που θα γίνει στην Κύπρο το 2025 θα είναι εξαιρετική δήλωσε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top