ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχονται αυστηρότερες ποινές για μη εφαρμογή του κατώτατου μισθού – Τι έδειξαν οι μέχρι σήμερα έλεγχοι

Έρχονται αυστηρότερες ποινές για μη εφαρμογή του κατώτατου μισθού – Τι έδειξαν οι μέχρι σήμερα έλεγχοι

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι στοχευμένοι έλεγχοι του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων σε συνεργασία με το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, προκειμένου να διαφανεί εάν οι εργοδότες έχουν συμμορφωθεί με το Διάταγμα που τέθηκε σε εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου 2023 και καθορίζει τον Εθνικό Κατώτατο Μισθό.

Την ίδια ώρα, και προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν υπάρξουν παραβιάσεις της νομοθεσίας, έχει κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο, μέσω του οποίου από τη μία προωθείται η αντικατάσταση των προβλεπόμενων ποινών και η μετατροπή τους από λίρες σε ευρώ και από την άλλη οι ποινές αυτές να καταστούν ουσιαστικές και αποτρεπτικές, καθώς και για να ανταποκρίνονται στα δεδομένα της εποχής.

Πόσο εφαρμόζεται ο κατώτατος μισθός

Σε ό,τι αφορά τους ελέγχους που πραγματοποιεί από την αρχή του έτους το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων, σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline, μέχρι στιγμής δεν έχει παρατηρηθεί μεγάλο πρόβλημα, αφού, όπως φαίνεται, η μεγάλη πλειοψηφία των εργοδοτών έχει συμμορφωθεί με το Διάταγμα που εξέδωσε ο τέως Υπουργός Εργασίας, Κυριάκος Κούσιος.

Βάσει των ίδιων πληροφοριών, από τους μέχρι σήμερα ελέγχους δεν έχει παρατηρηθεί οποιοδήποτε φαινόμενο αλλαγής στο ωράριο των εργαζομένων, είτε προς τα κάτω για να μειωθεί ο μισθός είτε και προς τα πάνω λόγω ενδεχόμενης αύξησης του μισθού συνεπεία της εφαρμογής του κατώτατου μισθού.

Πάντως, όπως πληροφορείται η ιστοσελίδα μας, οι κλάδοι όπου επιδεικνύεται μεγαλύτερη προσοχή, είναι οι κλάδοι των φρουρών ασφαλείας και των καθαριστών, αφού οι εργασίες δεν γίνονται σε συγκεκριμένους χώρους και συχνά, αν όχι καθημερινά, αλλάζουν, με αποτέλεσμα να μην εύκολη η πραγματοποίηση ελέγχων.

Πηγή, εξάλλου, από το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων, τόνισε στο ThemaOnline πως «δεν είχαμε κάτι το συνταρακτικό μέχρι στιγμής σε σχέση με τον κατώτατο μισθό και δεν βλέπουμε οτιδήποτε ανησυχητικό. Οι στοχευμένοι έλεγχοι του Τμήματος, ωστόσο, συνεχίζονται και ως Τμήμα είμαστε σε ετοιμότητα από την πρώτη μέρα εφαρμογής του Εθνικού Κατώτατου Μισθού να διερευνήσουμε και να επιληφθούμε οποιασδήποτε καταγγελίας για το θέμα αυτό», επεσήμανε η ίδια πηγή.

Υπενθυμίζεται πως, οποιοσδήποτε εργαζόμενος επιθυμεί να καταγγείλει τον εργοδότη, ακόμη και ανώνυμα, για μη συμμόρφωση με τις πρόνοιες του Διατάγματος, μπορεί να το πράξει είτε αποστέλλοντας email στο Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων είτε καλώντας στο 77777577, ενώ καταγγελίες μπορούν να υποβληθούν και στα Επαρχιακά Γραφεία του Τμήματος, από τα οποία μπορεί να ζητήσει και περισσότερη πληροφόρηση για την εφαρμογή του Εθνικού Κατώτατου Μισθού.

Έρχονται αυστηρές και αποτρεπτικές ποινές

Όσον αφορά το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, αυτό, σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση που το συνοδεύει, αποσκοπεί στην τροποποίηση της βασικής νομοθεσίας, με την αντικατάσταση των προβλεπόμενων ποινών και τη μετατροπή τους από λίρες σε ευρώ, δεδομένης και της έναρξης ισχύος του «περί Κατώτατου Ορίου Μισθών Διατάγματος του 2022», το οποίο εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2023.

Συνεπώς, προστίθεται, με τον τρόπο αυτό επιδιώκεται όπως οι ποινές για παραβίαση του Διατάγματος για τον Εθνικό Κατώτατο Μισθό καταστούν ουσιαστικές και αποτρεπτικές, ανταποκρινόμενες στα δεδομένα της εποχής.

Σύμφωνα, εξάλλου, με τις πρόνοιες του νομοσχεδίου, οι ποινές που θα επιβάλλονται σε εργοδότες που δεν συμμορφώνονται με τις διατάξεις του Διατάγματος αυξάνονται από 100 λίρες σε 5.000 ευρώ, ενώ το επιπρόσθετο πρόστιμο που επιβάλλεται για κάθε μέρα κατά την οποία το αδίκημα εξακολουθεί μετά την καταδίκη εργοδότη για αυτό, αυξάνεται από τις 25 λίρες σε 50 ευρώ.

Επιπρόσθετα, με το νομοσχέδιο τροποποιείται και το άρθρο12 του βασικού νόμου που αφορά την τήρηση μητρώου μισθών. Συγκεκριμένα, εργοδότης που δεν τηρεί μητρώα μισθών, είναι ένοχος αδικήματος και σε περίπτωση καταδίκης του θα του επιβληθεί πρόστιμο 50 ευρώ αντί 2 λιρών που ισχύσει σήμερα, καθώς και επιπρόσθετο πρόστιμο 50 ευρώ για κάθε ημέρα, κατά τη διάρκεια της οποίας η παράλειψη εξακολουθεί μετά την καταδίκη.

Ο εθνικός κατώτατος μισθός

Υπενθυμίζεται, επίσης, ο κατώτατος μηνιαίος μισθός που δύναται να καταβάλλεται σε εργοδοτούμενους, που είτε πριν την 1η Ιανουαρίου 2023 είτε μετά την 1η Ιανουαρίου 2023 δεν έχουν συμπληρώσει 6 μήνες συνεχούς απασχόλησης στον ίδιο εργοδότη, από την 1η Ιανουαρίου 2023 καθορίζεται σε 885 ευρώ για πλήρη απασχόληση, μέχρι τη συμπλήρωση έξι (6) μηνών συνεχούς απασχόλησης.

Νοείται περαιτέρω ότι, το ωράριο πλήρους απασχόλησης των εργαζομένων σε κάθε οικονομική δραστηριότητα είναι αυτό που ίσχυε κατά την έκδοση του παρόντος Διατάγματος, με βάση Νομοθεσία, Διάταγμα, σύμβαση, έθιμο ή πρακτική, ενώ στην περίπτωση εργαζομένων με μερική απασχόληση ο κατώτατος μηνιαίος μισθός προσαρμόζεται αναλόγως των ωρών εργασίας σε σχέση με το πλήρες ωράριο που αναφέρεται πιο πάνω.

Σύμφωνα, επίσης, με τη νομοθεσία, οι ολικές απολαβές εργοδοτούμενου, δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να είναι χαμηλότερες από το μισθό που καθορίζει το «περί Κατώτατων Μισθών Διάταγμα» για το συγκεκριμένο επάγγελμα, ανεξαρτήτως αν σε αυτές περιλαμβάνεται προμήθεια ή όχι. Δηλαδή, κανένας μηνιαίος μισθός υπαλλήλου, του οποίου το επάγγελμα καλύπτεται από το «περί Κατώτατων Μισθών Διάταγμα», δεν πρέπει να είναι πιο κάτω από τον κατώτατο μισθό.

Αξίζει, δε, να τονισθεί πως, ο κατώτατος μισθός που καθορίζεται από σήμερα με βάση το Διάταγμα, δεν είναι καθαρός, αλλά ακάθαρτος και συνεπώς από αυτόν θα αποκόπτονται διάφορες εισφορές.

Ειδικότερα και σύμφωνα με παράδειγμα που είναι αναρτημένο στην επίσημη ιστοσελίδα του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων, στην περίπτωση που ο κατώτατος μισθός για πωλητή είναι 870 ευρώ, τότε στην τσέπη του θα μπουν 767,11 ευρώ.

Στα 780 ευρώ ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα

Εντωμεταξύ, σήμερα (17/3) ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε την αύξηση του κατώτατου μισθού στην χώρα από την 1η Απριλίου στα 780 ευρώ.

Όπως εξήγησε πρόκειται για αύξηση κατά 9,4%, την τρίτη διαδοχική που γίνεται κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Υπενθύμισε ότι το 2019 ο κατώτατος μισθός ήταν στα 650 ευρώ «κάτι που σημαίνει ότι από τότε έχουν προστεθεί τρεις επιπλέον μισθοί για 600.000 εργαζομένους».

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: Τοπικές βροχές και καταιγίδες στο μενού – Δεν αποκλείεται και χαλάζι - Πότε υποχωρεί η σκόνη

• Ανδρέας Γεωργίου για τα γενέθλια της Σιμώνης Χριστοδούλου: Σε ευχαριστώ που φώτισες όλα μου τα σκοτάδια

• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Νοεμβρίου - Ο βίος των Αγίων

• Τα ζώδια σήμερα: Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον - Ένα Σάββατο - Θεία Δίκη ξεδιπλώνεται

• Βάζει τα γιορτινά της η Κύπρος - Άρχισαν οι προετοιμασίες για τα χριστουγεννιάτικα χωριά - Φωτογραφίες

• Απαγόρευση κινητών στα σχολεία: Πως θα επηρεάσει την ψυχολογία των μαθητών – Αρμόδιος ψυχολόγος του ΥΠΑΝ στο «Τ»



Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Παρά τη μέχρι τώρα αδιάλλακτη τουρκική στάση, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μέχρι τέλους»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Παρά τη μέχρι τώρα αδιάλλακτη τουρκική στάση, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μέχρι τέλους»

«Την προσδοκία ότι η πρόσφατη πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα (ΓΓ) των Ηνωμένων Εθνών (ΗΕ), αποτέλεσμα και των δικών μας επίμονων προσπαθειών, θα οδηγήσει σε θετικές εξελίξεις», εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, κηρύσσοντας χθες την έναρξη του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου με τίτλο «Κύπρος και Ρωμιοσύνη», που πραγματοποιείται στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top